Sök
Stäng denna sökruta.
Kvinna ont i magen på soffa

Svullen mage? Tips på hur du minskar uppblåsthet och gaser

Dela inlägget

Att ha problem med en svullen mage och gaser kan vara obehagligt eftersom magen lätt blir hård och spänner. Vanligt är att svullnaden börjar i samband med första måltiden på morgonen och sedan ökar under dagen.

Svullen mage förekommer oftare hos dem med vissa mag- och tarmsjukdomar, som till exempel irritable bowel syndrome (IBS). En sådan sjukdom tillsammans med faktorer som kost och motion påverkar hur väl magen kan bryta ner och ta hand om maten. Men att lida av svullen mage då och då behöver inte vara sammankopplat med en sjukdom. Det är mycket som ska klaffa för att mag-tarmkanalen ska fungera optimalt och ungefär en fjärdedel av alla svenskar har magproblem till och från under livet.

Kvinna ont i magen

Vad är orsaken till svullen mage?

En svullen mage, som ofta också kallas för ballongmage, kan orsakas av till exempel kostvanor, en tarmsjukdom eller intolerans mot vissa livsmedel. För det mesta beror en svullen mage inte på något allvarligt och det finns mycket du kan göra själv för att må bättre.

Förstoppning

Förstoppning är en vanlig anledning till ballongmage. Om du är förstoppad gör det ont att tömma tarmen och det går längre tid än det brukar mellan dina toalettbesök. Du kan också må illa och ha magknip.

Gaser

Gaser förekommer naturligt i magen. De bildas när du sväljer luft och när bakterier bryter ner maten. Men om du upplever att magen blir ovanligt svullen är det ofta för att gaserna ”samlats på hög” och inte fått släppas ut. De orsakar då smärta och du kan känna dig uppblåst.

Ibland reagerar magen med att bli extra gasig när du ätit viss mat som du är känslig mot eller om du stressat i dig maten och svalt mycket luft på vägen ner.

Kvinna har smärtor i sängen

IBS

Om du lider av irritable bowel syndrome (IBS) kan det vara orsaken till att magen är uppblåst. IBS är förknippat med en känslig tarm som har svårare att hantera maten. Inom samlingsnamnet IBS finns det tre typer av IBS. Vilken diagnos du får beror på om du har mest problem med förstoppning, diarré eller en blandning av båda.

Exakt varför en del får IBS är inte känt, men man tror att sjukdomen dels är ärftlig, och dels kan uppkomma i samband med en maginfektion som i sin tur startar en inflammation i tarmen.

Tidigare la man stor vikt vid den psykosomatiska biten hos människor med IBS och menade att det framförallt var stress som utlöste symtomen från magen. Visserligen kan akuta toalettbesök och diarré kopplas till stressiga situationer, men att helt förklara sjukdomen med stress är fel.

Det har faktiskt visat sig att tarmrörelserna hos personer med IBS, skiljer sig från tarmrörelserna hos dem som är friska. Tarmen reagerar med ökad känslighet på gaserna och sammandragningarna som uppstår under matsmältningen när maten passerar. Därför kan du drabbas av besvär som smärtor, ballongmage och förstoppning.

LÄS MER : Hälsocoachen tipsar: Hur du slipper magont och andra magbesvär

Kvinna håller händer för magen

Tarmfickor

I tjocktarmen kan det bildas utbuktningar som kallas för tarmfickor. De uppkommer när det är mycket innehåll i tarmen och trycket ökar. Fiberfattig kost, hög ålder, rökning och övervikt är riskfaktorer för att utveckla tarmfickor. Allt som oftast märker du inte av att du har tarmfickor, men om de blir inflammerade kan du känna dig uppblåst, få ont i magen, bli förstoppad eller drabbas av diarré.

Om du tror att du har en inflammerad tarmficka ska du kontakta sjukvården.

Allergi mot vissa livsmedel

Svullnad och gaser är symtom som ofta förekommer på grund av vissa matallergier.

Ett glas mjölk

Laktosintolerans

Begreppet laktosmage har du nog hört förut. I Sverige räknar man nämligen med att minst 4-10% av den vuxna befolkningen är laktosintolerant, medan långt fler upplever att magen sparkar bakut om de äter stora mängder mjölkprodukter.

Laktosintoleransen beror på att enzymet laktas – som behövs för att bryta ner mjölksockret – saknas i tunntarmen. Konsekvensen om du ändå äter mat med laktos blir en uppblåst ballongmage, smärtor, gaser och diarré. Ibland är intoleransen tillfällig och beror på en tarmsjukdom eller att tarmhinnan skadats. I de fallen kan intoleransen gå över när tarmen väl är återställd.

Bröd på tallrik

Celiaki (glutenintolerans)

Celiaki betyder att tunntarmen inte tål proteinet gluten och blir inflammerad om du ändå får i dig det. Ditt näringsupptag försämras kraftigt och du kan tappa i vikt, få ont i magen och känna dig ovanligt trött. Sjukdomen är kronisk vilket innebär att du behöver äta en glutenfri kost resten av livet.

Antibiotika

Har du någon gång ätit en antibiotikakur? I så fall är det troligt att du också har märkt att magen tar en hel del stryk av antibiotika. Läkemedel rubbar den naturliga tarmfloran och du kan få symtom som diarré och gaser.

För att förebygga kan det hjälpa att äta probiotika och filmjölk i samband med att du tar dina förskrivna läkemedel.

Kvinna äter sallad

Kostvanor

Hur du äter påverkar som bekant hur du känner dig – och hur din mage mår. Även om du inte är allergisk kan du behöva anpassa din kost efter vad som fungerar bäst för magen.

Ballongmage, förstoppning och diarré beror ofta på maten du äter. Brist på fibrer kan till exempel göra att maten får svårare att passera genom tarmen och leda till förstoppning, medan en stor mängd fettinnehåll istället kan ge upphov till diarré.

Det är inte heller bara vad du äter som påverkar magen, utan också när och hur. Tar du dig tid att sitta ner i lugn och ro vid varje måltid eller kastar du i dig ”on the go”? Risken om du stressar är att du inte hinner tugga maten tillräckligt och sväljer mer luft, som i sin tur bildar gaser.

LÄS MER: Hur FODMAP kan hjälpa en känslig mage

Magkatarr

Magkatarr ger besvär som tidig mättnadskänsla, illamående och smärta i övre delen av magen. Tillståndet uppkommer ofta av dåliga kostvanor och en stressig livssituation.

Hand på gravidmage

Graviditet

Under en graviditet förändras många funktioner i kroppen och flera organ – däribland tarmarna – behöver plötsligt göra utrymme för en liten person. Musklerna i magmunnen och tarmarna blir mer avslappnade än annars, samtidigt som det tar längre tid att smälta maten. Därför är både förstoppning, halsbränna och svullen mage vanliga besvär under en graviditet.

PCOS

PCOS innebär att äggstockarna tillverkar för mycket testosteron. På grund av det utvecklas äggen ibland inte tillräckligt för att lossna och kan blir kvar som små äggblåsor.

Symtom på PCOS är bland annat att du går upp i vikt, sällan har mens eller har svårt att bli gravid. Du kan i vissa fall få ont och känna dig uppblåst. Om du misstänker PCOS ska du kontakta din vårdcentral.

Man har ont i mage

Hypoteros

Hypoteros betyder att du har brist på sköldkörtelhormon – en sorts hormon som bland annat styr ämnesomsättningen. Förstoppning är ett vanligt symtom på sjukdomen, men också att känna sig frusen, ovanligt trött och få mycket torr hud och hår. Vid misstanke om hypoteros ska du kontakta din vårdcentral för att få hjälp och rätt behandling.

Endometrios

Endometrios är en sjukdom som fått allt mer uppmärksamhet de senaste åren eftersom den är både vanlig och i många fall orsakar stort lidande – är endometrios. En av tio personer som har mens har också endometrios.

Det som händer i kroppen är att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och ger upphov till smärta. Förutom smärtan är olika symtom från magen vanliga, till exempel gaser, ballongmage och diarré.

Sjukdomen kommer ofta i skov och brukar vara som värst runt tiden för mens. Smärtlindring och hormonella preventivmedel kan hjälpa, men det finns också möjlighet till operation.

Vad hjälper mot svullen mage?

Ett generellt råd vid magproblem är att försöka lyssna på magen. Ät sådant som du upplever fungerar för din mage och håll nere på det som ger dig gaser eller diarré.

Ett glas vatten

1. Drick tillräckligt mycket vatten

Kanske är det inte lika uppiggande som kaffe eller läskande som Cola, men vatten har otroligt många hälsofördelar!

Förutom att det ger huden lyster, sätter vatten verkligen fart på tarmen och hjälper matsmältningen. Därför är det effektivt att dricka vatten för att bli av med förstoppning och minska gaser. Ett stort glas tillsammans med varje måltid och en flaska i väskan är ett bra sätt att hålla vattenintaget på rätt nivå.

2. För matdagbok

Det är självklart individuellt vilken mat du tål bäst och därför kan det hjälpa att föra en matdagbok. Välj gärna ut en tvåveckorsperiod där antecknar vad du äter, vad du dricker och hur du mår. Du kan också skriva ner om du känt dig stressad eller pressad.

På så sätt finns det möjlighet att upptäcka mönster gällande vad din mage reagerar på och utesluta maten du är känslig mot ur din kost. Men ta det lite försiktig med för dramatiska förändringar. Lägg helst om din kost stegvis och vänj magen långsamt, annars riskerar du att magen protesterar av den anledningen.

Kvinna skriver i bok

3. Prova FODMAP om du lider av IBS

FODMAP är ett sätt att äta som mildrar magproblemen för många med IBS. Genom att följa FODMAP utesluter du livsmedel med en sorts kolhydrater som är särskilt svåra att för magen att ta hand om.

Vid förstoppning eller diarré finns det livsmedel som underlättar för tarmen och kan ge mindre symtom, även om du inte äter efter FODMAP.

Mat som hjälper vid förstoppning
 • Psylliumfrön
 • Katrinplommon
 • Päron
 • Aprikos
 • Fullkornsprodukter
Mat som hjälper vid diarré
 • Banan
 • Ris
 • Blåbär
 • Kokt fisk
 • Kokta morötter
 • Kanel
Toalettpapperrullar

4. Gå på toaletten när du behöver

I en värld där det finns 1000 saker att göra men bara 24 timmar på ett dygn, är det lätt hänt att toalettbesöken skjuts upp – trots att du egentligen behöver gå. Detsamma gäller gaser. Dra dig undan om du måste och släpp ut dem. Om du håller dig för länge riskerar du faktiskt att slå ut magens signaler. Till slut talar tarmen inte längre om när den behöver tömmas och du kan få problem med både förstoppning, diarré och gaser. Därför är det viktigt att lyssna på magen.

5. Utsätt dig för mindre stress

Stresshormoner påverkar tarmarnas rörelser och kan göra att du får problem med akuta toalettbesök eller ballongmage.

Om du misstänker att dina magproblem grundar sig i stress lönar det sig ofta att se över schemat, även om det kan vara krävande att göra livsstilsförändringar. Det viktigaste är ju trots allt att du har utrymme att må bra och ta hand om din hälsa.

LÄS MER: 7 knep för att lindra din stressmage

6. Kiselgel

Du kan ta kiselgel i samband med- eller mellan måltider för att lugna tarmen och minska besvären från magen. Vi rekommenderar Silicea Mag-Tarm– en medicinteknisk produkt som är kliniskt testad och godkänd för behandling av magproblem.

LÄS MER: Fyra anledningar till varför kroppen behöver kisel

Träningspar

7. Träna för att hjälpa tarmen

Motion hjälper när magen är uppblåst eftersom fysisk aktivitet stimulerar tarmarnas rörelsen. På så sätt lämnar luften systemet snabbare.

Tyvärr kan du inte kompensera för ett stillasittande jobb genom att gå på gymmet en timma fram mot kvällen. Du behöver försöka klämma in mikropauser där du ställer dig upp, stretchar, går i trapporna eller tar en kort promenad från och till under hela dagen.

LÄS MER: Halsbränna? Sju tips för att förebygga och må bättre

Svullen mage – FAQ

Vi besvarar några av de vanligaste frågorna om varför man drabbas av svullen mage och hur man kan åtgärda problemet.

Vad kan man göra åt uppsvälld mage?

För att få bukt med en uppsvälld mage och gaser är det bra att reflektera över sina kost-, motions- och toalettvanor. För matdagbok under en period och analysera om det är någon särskild mat som du reagerar på. Känn efter när du behöver gå på toaletten och försök att inte hålla dig för länge eftersom det är en av orsakerna till ballongmage.

Vi rekommenderar också kiselgel från Silicea som lugnar tarmarna och motverkar smärtor, diarré och förstoppning. Silicea Mag-Tarm är också godkänd för behandling av IBS.

LÄS MER: Vad är skillnaden mellan Novalucol (antacida) och Silicea Mag-Tarm

Varför blir magen uppsvälld när jag ätit?

Magen blir ofta som mest uppsvälld när du ätit eftersom dina tarmar reagerar på maten och sätter igång matsmältningssystemet.

Ungefär tio sekunder efter att du svalt är maten i magsäcken och sen tar det upp till fyra timmar innan den passerar vidare genom mag-tarmkanalen. Oftast märket du av det som mest på morgonen när magsäcken vilat från mat under natten och fylls upp igen vid frukost.

Mindre portioner fler gånger under dagen kan vara lättare för magen att hantera.

Ont i magen kvinna

Vad ska man äta för att inte få svullen mage?

För att inte få svullen mage är det bra att undvika livsmedel som bildar mycket gaser. Lök, kål och bönor är exempel på livsmedel som ger många problem med gaser. Även för stora mängder fet mat, mjölkprodukter och sötningsmedel kan ha en gasbildande effekt.

Det som däremot är bra för att minska gaser och hjälpa maten att passera genom tarmen är havregryn, vetekli, banan, gurkmeja och ingefära.

När ska jag söka hjälp?

Du ska söka hjälp för problem med uppblåshet och svullen mage om du har haft symtomen en tid och du inte vad de beror på. Kontakta alltid sjukvården om du misstänker en sjukdom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen