Du är inte ensam om du upplever gaser i magen, akuta toalettbesök och ont i magen av mat. Men vad beror det på egentligen och finns det något man kan göra åt detta?
Magproblem är något som de allra flesta människor upplever då och då. Det kan handla om allt från en mild uppblåsthet till svårare besvär som kräkningar och diarré. En vanlig orsak till magproblem är gasbildning. Gasbildning kan vara en ganska obekväm och ibland smärtsam upplevelse för många människor.
Varför uppstår gasbildning?
Gasbildning kan uppstå när vi äter vissa livsmedel som är svåra att smälta, eller när vi sväljer mycket luft medan vi äter eller dricker. Det är viktigt att vara medveten om vilka livsmedel som kan vara gasbildande för att undvika besvären. Det kan vara svårt att undvika alla dessa livsmedel helt och hållet, men det finns sätt att minska den obehagliga effekten.
Tips vid gasig mage
Silicea Mag-Tarm är en naturlig kiselgel som kan hjälpa både en uppblåst, däst och gasig tarm. Den skyddar även dess slemhinnor. Denna gel har en positiv effekt på uppblåst mage såväl som orolig mage, gaser men även andra typer av mag- och tarmproblem som IBS och halsbränna. Helt naturlig och kan användas av hela familjen.
LÄS MER: Hälsocoachen tipsar: Hur du slipper magont och andra magbesvär
Kolhydrater och sockerarter kan vara svåra att smälta
Gasbildning uppstår när kroppen bryter ner vissa typer av livsmedel som innehåller kolhydrater, särskilt sockerarter som är svåra att smälta. När dessa kolhydrater når tjocktarmen bryts de ner av bakterier, vilket orsakar gaser att bildas som sedan frigörs genom tarmen. Förutom att orsaka obehag kan gasbildning också leda till uppblåsthet och ibland magont.
Men det betyder inte att man måste undvika alla dessa livsmedel helt och hållet. Genom att skära ner på de livsmedel som orsakar mest besvär kan man minska gasbildningen och förbättra sin vardag.
Så vilka är dessa livsmedel och hur kan man undvika dem? Nedan följer sju av de vanligaste livsmedlen som orsakar gasbildning och hur man kan minska sin konsumtion av dem.
Mat som kan orsaka gasbildning
1. Müsli och granola
Det är bäst att passa sig för en hel del av de goda müslialternativen som finns i matbutikerna. Flera av dem innehåller oligofruktos som andra eller tredje ingrediens storleksmässigt. Det är en nyttig kostfiber, men som väldigt många tarmar har svårt att bryta ner. De flesta klarar äta ca 5 gram av granola som innehåller mycket oligofruktos, innan de känner uppsvälldhet och gaser.
2. Mjölk från kor
Komjölk är en populär produkt inte minst hos barnfamiljer. Många av er har nog barn vid matbordet som dricker mjölk som om de vore kalvar. När man är vuxen kan man ofta vara lite mer känslig mot laktos. Just mjölk innehåller mycket laktos och kan alltså vara en anledning till att din mage bubblar oroligt.
3. Majs
Ont i magen efter tacos? Det kan bero på att du öst på med lite för mycket av det goda. Majs är tyvärr mer njutning för ens mun än för magen. Många får ont i magen av för mycket majs eftersom det innehåller den lite svårsmälta sockeralkoholen sorbitol. Det är dock inget farligt, men det kan vara skönt att veta att majs kan orsaka uppsvälldhet och gasig mage.
4. Brysselkål
Den här lilla gröna bollen är så nyttig att den kan bli farlig. Okej, inte riktigt farlig, men eftersom den har så mycket fibrer kan det bli svårt för tarmarna att orka bryta ner den som vanligt. Brysselkål innehåller också sockeralkoholer som i stora mängder ger laxerande effekt och vid mindre mängder gasbildning. För att ta reda på exakt vilken mat din mage inte tål, testa att behandla din mage med den populära hemmametoden FODMAP.
LÄS MER: FODMAP – så kan du behandla magproblem och IBS själv
5. Bröd i alla färger
Både grovt och vitt bröd har sina nackdelar. Vitt bröd innehåller ofta mycket gluten och det är många svenskar känsliga för. Det finns sällan vitaminer och mineraler i vitt bröd vilket behövs för att tarmarna ska kunna jobba på bästa sätt. I mörkt bröd finns ofta mer av det nyttiga, men för vissa kan mycket fibrer göra att brödet blir svårsmält i magen. Ett bra alternativ är surdegsbröd vars fibrer faktiskt underlättar kroppens mineralupptagning.
6. Lök och vitlök
Lök och vitlök är en fantastisk smaksättare till maten och de flesta är medvetna om att det följer med en nackdel av en distinkt dålig andedräkt men färre är medvetna om att magen inte alltid är ett stort fan av just lök och vitlök. De två favoriterna i köket innehåller mycket fruktaner vilket fermenteras i din tjocktarm och bildar större mängder metan och väte. Detta kan bidra till ökad gasbildning och magont. Då vitlök och lök är rikt på svavelhaltiga sammansättningar kan detta även bidra till att gasen luktar värre än vanligt.
7. Bönor
När du tänker på gaser i magen, så är troligtvis bönor en av de första sakerna som du kommer att tänka på. Bönor innehåller rikligt med raffinos som är svårt för magen att smälta. Raffinos passerar genom tunntarmen in i tjocktarmen där bakterier bryter ner det, något som producerar gaser som går ut där bak.
Magen fungerar olika för alla
Kom ihåg att alla magar fungerar olika. Den maten som du blir gasig av kanske fungerar utmärkt att äta för någon annan. Testa dig fram så märker du vilken mat du får ont i magen av och vad du inte har några problem med.
LÄS MER: Svullen mage? Tips på hur du minskar uppblåsthet och gaser