Sök
Stäng denna sökruta.
Hälsocoach magont

Hälsocoachen tipsar: Hur du slipper magont och andra magbesvär

Dela inlägget

En krånglande mage ställer till det i vardagslivet. Det kan vara psykiskt påfrestande att lida av magont utan att förstå orsaken till det. Anette Berglind, hälsocoach, hjälper många att komma underfund med och behandla sina magbesvär. Här ger hon sina bästa tips.

Ont i nedre delen av magen, svullen mage efter måltid eller plötsligt akut behov av en toalett? Det finns många olika orsaker och symtom som gör att din mage krånglar. Anette Berglind, hälsocoach, möter dagligen patienter med mag- och tarmbesvär i sitt arbete på Integrativa kliniken.

– Jag upplever att det inte alls är lika obekvämt eller tabu att berätta om sina mag-tarmproblem idag som det var för 10 år sedan när jag började jobba med detta. Idag fokuserar man mer på att lösa problemet, och då faller det sig naturligt även för patienten att prata konsistens, tarmtömning och hur ofta du uppsöker en toalett, säger Anette.

LÄS MER: Varför har jag ont i magen?

Ont i magen kvinna

Att leva med IBS och magproblem är något Anette själv har erfarenhet av. Redan i 20-årsåldern fick hon IBS-symtom och sökte hjälp för sina besvär.

– Jag har alltid haft ett stort hälsointresse, och när jag själv fick IBS-symtom som ung och inte fick så mycket hjälp i den vanliga vården så började jag testa mig fram för att hitta olika vägar för att minska mina magbesvär, berättar Anette.

Nästan en femtedel av Sveriges befolkning har magbesvär som kan kopplas till IBS. Tecken på att du har IBS kan till exempel vara att din mage känns svullen, att du har magkramper, diarré eller ofta blir förstoppad. Då kan du uppleva en ordentlig smärta som gör ont i tarmarna. Många med IBS kan med hjälp av olika insatser minska sina symtom och besvär.

– Men jag vet knappt någon med en IBS-diagnos som blir helt symtomfri resten av livet. Även jag kan drabbas av magbesvär ibland, men med rätt behandling och livsstil så har jag minskat symtomen enormt och kan leva utan att oroa mig, förklarar Anette.

LÄS MER: Magkatarr, dyspepsi eller IBS?

Kvinna mag-tarm apotek
Bild: Anette Berglind & Silicea Mag-tarm DIREKT

Kiselgel blev en värdefull akut lösning

Kisel är ett grundämne som finns i hela din kropp och ansvarar för cellbyggande och celltillväxt. Det hjälper också din kropp att avlägsna de gifter som kan uppstå vid matsmältningen efter att du har ätit. Finfördelat kisel tillsammans med syre och vatten bildar en gel som du kan ta vid både tillfälliga och kroniska magbesvär.

– Första gången jag blev rekommenderad Silicea Mag-Tarm med kiselgel var nog när jag letade efter lindring för mina IBS-besvär i en hälsokostbutik i början av 80-talet. Kiselgelen verkade väldigt snabbt och det är just snabbheten som jag fortfarande gillar mest. Jag har alltid produkten hemma, säger Anette.

Kiselgelen i Silicea Mag-Tarm suger upp bakterier och andra substanser i magen och tarmsystemet och skyddar dess slemhinnor. Dina magproblem lindras ganska snabbt, men har också en långtidsverkan.

– När kiselgelen lägger sig som ett skyddande lager för tarmen så hjälper det dig till exempel om du akut behöver hålla tätt och inte är hemma eller har nära till en toalett, förklarar Anette.

LÄS MER: Diarré & lös mage

Behandling för mag-och tarmbesvär

De som söker sig till kliniken där Anette jobbar söker oftast hjälp för något annat än mag- och tarmbesvär. Att magens mående skulle vara en del av de besvär man söker hjälp för är det få som tror.

– Många av våra patienter har sköldkörtelproblematik. Under utredningen märker vi ofta att många av dem också har mag- och tarmbesvär som behöver åtgärdas, säger Anette.

Det finns många orsaker till att du får mag- och tarmproblem, därför är det viktigt att se över din livsstil för att komma underfund med vad du kan förändra för att må bättre.

– Det är alltid det första steget. När vi sett över livsstilen kommer vi in på de förändringar som du behöver göra. Det kan handla om att minska stressmoment i vardagen, lägga om kosten eller att röra på dig mer, förklarar Anette.

Middag restaurang mat

Nästa steg är att se över vad du kan tillsätta för att hjälpa magen på traven i början. Kanske behöver du ta extra vitaminer eller bakterier via kosttillskott som probiotika. Det bästa är däremot att lägga om kosten så att du får i dig det du behöver genom vanlig mat.

– I detta skede brukar jag också rekommendera en kur med Silicea Mag-Tarm DIREKT under några veckor. Det är också bra att ha som en extra hjälp vid akut behov för att minska magbesvär eller för att förebygga magbesvär om du till exempel ska gå ut och äta på restaurang och vill minska risk att drabbas av magbesvär där, avslutar Anette.

tips brunt

Anette tipsar: Tre steg för mindre magbesvär

1. Ta reda på orsaken till dina besvär.
Se över din livsstil. Stressar du mycket? Äter du dåligt? Är det något viss mat eller period på dagen då magbesvären kommer? Kartlägg och skriv ner.

2. Gör förändringar.
Baserat på det du kommer fram till i steg 1, bestäm dig för de förändringar du vill göra för att se om det kan hjälpa din mage att må bättre. Det kan till exempel vara att minska eller ta bort stressmoment i vardagen, äta en mer varierad och vitaminrik kost och kartlägga din reaktion på olika livsmedel för att utesluta dem din mage inte gillar. Kanske mår din mage bättre av att du motionerar mer. Ofta är det en kombination av flera förändringar som ger effekt.

3. Komplettera med receptfritt alternativ.
Silicea Mag-Tarm DIREKT har dokumenterad effekt vid akuta och kroniska mag-tarmbesvär. Den kommer i små portionsförpackningar som är smidiga att bära med dig i väskan. Ta en Silicea Mag-tarm DIREKT innan du äter för att minska magbesvär och symtom.

LÄS MER: Hur FODMAP kan hjälpa en känslig mage

SIlicea Mag-tarm mat

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen