Sök
Stäng denna sökruta.
kisel-starkt-har-hud-naglar

4 anledningar till varför kroppen behöver kisel

Dela inlägget

Om man skulle väga alla jordens grundämnen tar kisel upp en hel fjärdedel av ämnenas gemensamma vikt. Då förstår du nog att kisel är väldigt vanligt. Grundämnet finns i hela din kropp, i huden, naglarna och håret, men också runt dina organ. Men varför är det så viktigt?

Vad är kisel?

 Det naturliga spårämnet är en oumbärlig komponent i varje cell i kroppen och ansvarar för cellbyggande och celltillväxt – och därmed även för fast hud, starkt hår, fasta naglar och en hälsosam bindväv. Partiklarna som finns i Silicea kiselgelen kommer in i blodomloppet via mag-tarmkanalen och transporteras direkt till bindväven och görs tillgängliga för cellerna där. Kisel stöder näringstransport till enskilda celler och frisk cellmetabolism. Silicea kan även bidra till avlägsnandet av skadliga ämnen. Fukten i bindväven ökar och ett högre antal kollagen och elastinfibrer bildas. Dessutom spelar kiselgel en viktig roll i bildandet av kreatin. Den ger därmed grunden för en strålande hy, en fast bindväv, glänsande hår och fasta naglar från insidan.

kisel-grundamne

Det här är kisel bra för

Kisel är bra för många olika saker, bland annat kan det lindra magont och motverka håravfall.

För håret och naglarna

Eftersom kisel redan finns i kroppen som en naturlig byggsten, vet vi att det är nödvändigt. Brist på grundämnet kan märkas genom torra, spruckna naglar och torrt hår. För att motverka detta kan man ta kosttillskott som innehåller kisel. Ett sådant tillskott hjälper till att bilda kollagen, vilket är grunden till starka naglar och ett starkt hår. Om du varit med om håravfall kan kiseltillskott också hjälpa rötterna att bygga upp sin struktur igen.

För huden

Kisel finns för att huden ska behålla sin elasticitet och kunna binda vatten, alltså fukt. När du blir äldre minskar nivåerna av ämnet i kroppen, vilket gör att du får mindre spänstig och fast hud. Det är också därför du får mer celluliter och gropar i huden när du blir gammal. Ett tillskott av kisel kan därför göra din hud starkare och bidra till lyster trots att du blir äldre.

hud-stark-kisel

För magen

Om magen gör ont efter maten, känns uppsvälld eller gasig kan kisel komma till din räddning. Det är ett superbra ämne för avlägsnandet av gifter som uppstår till följd av matsmältningen. Finfördelat kisel tillsammans med syre och vatten bildar en gel som är ett smidigt sätt att få i sig en extra boost. Kislet i gelen suger upp bakterier och andra substanser i magen och tarmsystemet och skyddar dess slemhinnor, så att du kan slippa magproblemen.

Lär dig mer: Unik kisel för mage och tarm

För hormonbalansen

Kisel har en avgörande betydelse för hela kroppen och främjar balansen mellan mineralerna kalcium och magnesium, som i sin tur hjälper till att upprätthålla hormonbalansen. En obalans i de kvinnliga könshormonerna är en av de största enskilda faktorerna bakom håravfall och tunt hår, vilket är vanligt i samband med klimakteriet.

kvinna med haravfall

4 tecken på kiselbrist

Om du känner av något av följande finns det en risk att du har brist på kisel. Det är inte farligt, men med ett tillskott av kisel kommer kroppen må bättre både på ut- och insida.

Mindre elastisk hud

Eftersom att kisel bidrar till spänstig, len och mjuk hud kan en brist på ämnet göra din hud stram.

Sköra naglar som lätt skivar sig och går av

Kiselbrist kan ge svaga och sköra naglar eftersom kollagenbildandet försvagas vid få nivåer av kisel.

Torrare hud än vanligt utan kisel

Huden byggs upp av kollagen som får hjälp av kisel för att bildas. En brist på ämnet bidrar till att ditt ansikte och kropp känns onormalt torra.

Tunt hår vid kiselbrist

Om du har låga nivåer av kisel kan håret bli torrt, tunt och falla av, eftersom kollagenproduktionen inte kan fungera normalt utan det viktiga grundämnet.

Ont i magen

Kisel finns i tarmarna och hjälper till med matsmältningen, därför kan en brist på ämnet bidra till att du oftare får magproblem.

Kisel i olika begrepp

Vi reder ut vad de olika begreppen betyder.

Kiseldioxid, kiseloxid eller kiselsyra

Kärt barn har många namn, de här tre varianterna av kiseldioxid innebär en förening av kisel och syre. Kisel i ren form finns inte naturligt utan är alltid förenat med andra ämnen. När det förekommer i naturen är det förenat med syre och kallas då kiselsyra, kiseldioxid eller kiseloxid.

Kiselgel

Kiselgel är vad som finns i flera av våra kosttillskott, till exempel i vår storsäljare Original Silicea för hår och hud. Finfördelat kisel blandat med vatten bildar konsistensen av en gel som är enkel att svälja.

När det gäller din maghälsa och du behöver hjälp med dina magproblem både tillfäliga eller kroniska samt IBS  så prova Silicea Mag-Tarm kiselgel. Här är molekylerna lite större så att de inte skall passera in i blodet utan 100 % av kiselgelen stannar i mag-tarmkanalen och all effekt sker där. Dokumementrad effekt och trygg att använda.till både barn och vuxna. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen