Sök
Stäng denna sökruta.
tjej som malar naglarna

Så slipper du sköra naglar som skivar sig och går av

Dela inlägget

Har du sköra naglar som lätt delar sig, spricker och går sönder? Det är du definitivt inte ensam om och vi vet hur frustrerande det kan vara. Varför får man då sköra naglar och vad ska man göra åt det? Problemet grundar sig ofta i flera bakomliggande orsaker. Till exempel kan det vara så att du lider av vitaminbrist eller behöver smörja in naglarna med jämna mellanrum. Som tur är går de allra flesta problemen att åtgärda helt på egen hand!

Vad hjälper mot sköra naglar som delar sig?

För att förbättra din nagelkvalitet finns det olika metoder du kan prova. Även om du kanske upplever att du har ”dåliga naglar” som det är hopplöst att göra något åt, handlar det snarare om att du inte hittat den lösning som passar dig än. För en del fungerar det att stärka naglarna utifrån genom att vårda dem bättre, medan det för andra krävs att man behandlar grunden till problem genom att få i sig de vitaminer och mineraler man behöver.

Nedan har vi listat våra åtta bästa tips på hur du bibehåller normala, välmående naglar och skapar en resultatrik nagelvårdsrutin för dig själv.  

1. Smörj in naglarna och händerna regelbundet

Spröda eller sköra naglar beror ofta på att huden och naglarna inte är tillräckligt återfuktade. När en ny nagel växer ut behöver den redan från början få goda förutsättningar för att kunna bli slät och stark. Därför är det av stor betydelse att du tar hand om huden runtom nagelbanden och roten, så att huden förblir mjuk, smidig och elastisk.  Vår rekommendation är att du smörjer in händerna och naglarna noggrant varje gång du har tvättat dem. Dutta gärna lite olivolja på nagelns yta för extra skydd.

kvinna som tar på handkram

2. Se över om dina sköra naglar kan bero på brister

I kroppen finns en hel del vitaminer och mineraler som påverkar kvalitén på dina naglar och därför kan du också märka av om du skulle ha brist på något ämne. Sprickor, att naglarna delar sig eller blir ovanligt tunna kan vara tecken på det. Om du misstänker att dina sköra naglar beror på brister ska du i första hand se till att du äter en fullgod, varierad kost. Selen och biotin är till exempel två ämnen som spelar roll för att bibehålla en normal kvalité på naglarna.

Studier på biotin och sköra naglar:

3. Byt till nagellacksborttagning utan acteon

Har du en acetonflaska stående i badrumsskåpet? I så fall är det hög tid att byta ut den. Acetonet har nämligen en uttorkande effekt på naglarna och huden runt omkring. Resultatet blir tyvärr sprickor i nagelbanden och trasiga naglar som skivar sig. Ett skonsammare alternativ är en acetonfri nagellacksbortagning.

filar naglarna med nagelfil

4. Fila naglarna på rätt sätt

Att fila naglarna med jämna mellanrum är positivt för att förebygga flisiga och svaga naglar, men enbart om det görs på rätt sätt. Undvik att fila fram och tillbaka i samma tag och fila så lite som möjligt på nagelns yta. Börja istället från utsidan och fila in mot mitten i korta, snabba tag.

5. Låt naglarna vila från nagellack emellanåt

Ett lack skapar visserligen en skyddande yta på nageln, men samtidigt har det en uttorkande effekt och dina naglar behöver få vara i sin alldeles naturliga form – fria från lack – till och från. Även om vattenbaserade lack är ett snällare alternativ, torkar de också ut naglarna med tiden och göra att de blir mjuka. Därför rekommenderar vi att du låter naglarna vila från lack åtminstone ett par dagar i veckan.

6. Skydda dina händer från kemikalier

Sätt på ett par plasthandskar innan du exponerar dina naglar för kemikalier. I likhet med aceton, torkar kemikalier ut naglarna och kan i längden orsaka att de blir tunna och spruckna. Detsamma gäller när du kommer i kontakt med vardagliga produkter såsom diskmedel, tvättmedel och desinfektionsmedel.

kvinna som diskar med plasthandskar for att undvika skora naglar

7. Lacka med en nagelstärkare för att motverka sköra naglar

Upplever du att dina naglar just nu är ungefär så långt ifrån starka och friska de kan komma? I så fall kan du lacka med nagelstärkande under ett par veckor för att bygga upp en motståndskraftig grundnagel. Nagelstärkare hittar du till exempel i välsorterade skönhetsbutiker och apotek.

8. Stressa mindre och sov mer

Vi vet. Det här är inte ett lätt råd att följa alla gånger. Vardagen är ofta full av stressiga moment och de där åtta timmarna kapas gärna i kanterna. Men faktum är att sömn och en lagom mängd stress i livet har stor betydelse för din kropps allmänna välmående, till och med när det handlar om naglarna. Se över om det är möjligt att ändra dina dagliga rutiner för att få mer tid till återhämtning.

Produkter som är bra för sköra naglar

För att bibehålla naglar av normal kvalitet finns det en hel del smarta produkter du kan testa.

Bygg inifrån med kosttillskott

En varierad kosthållning är i de flesta fall nog för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig nödvändiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. Ibland uppstår likväl obalanser i kroppen och då kan kosttillskott vara en lösning.  

Original Silicea Beauty Shots för hår, hud och naglar innehåller bland annat kiselsyragel och biotin, som bidrar till att bevara en normal nagelkvalitet. Kisel är ett fantastiskt ämne som bidrar till att bevara normala, friska naglar och förekommer naturligt i kroppen från det att vi föds. Trots det kan vi lida av kiselbrist på grund av att halterna i kroppen minskar ju äldre vi blir. Då kan vi behöva tillföra en daglig dos kisel genom kosttillskott. Produkten kommer i dosform och smakar gott av hallon, jordgubbar, svarta vinbär, fläderbär och grapefrukt! För ett lyckat resultat rekommenderar vi att du tar den dagligen i minst två månader.

Original Silicea kapslar har mycket gemensamt med Original Silicea Beauty Shots. Också den här produkten innehåller kisel i form av kiseldioxid och biotin, två ingredienser som har betydelse för att bibehålla normala naglar. Kapslarna ska tas en gång dagligen i minst två till sex månader. Hela nio av tio upplever att deras naglar blir starkare och får en jämnare struktur efter behandling med Original Silicea. Tillskottet är dessutom Sveriges mest sålda för hår, hud och naglar.

Vårda svaga naglar med kvalitativa produkter

En bra handkräm med mjukgörande och återfuktande ingredienser är nästan ett måste när det kommer till nagelvård. Satsa gärna på en som är särskilt anpassad för att reparera torr och skadad hud. Smörj regelbundet in ett rikligt lager på händer, nagelband och naglar

Bi-Pro Bi-Salva är en svensktillverkad naturprodukt och går att applicera som ett skyddande lager på naglarna. Utöver det kan den användas till i stort sett all slags hudvård. Det unika med Bi-pro är dess kådextrakt som har dokumenterad effekt. En riktig supersalva med andra ord!

 

En nagelfil i glas formar dina naglar på ett skonsamt sätt och kräver ingen speciell teknik vid användning, till skillnad från en vanlig fil i sandpapper. Glasfilen kan du fila med i vilken riktning som helst. Ett extra plus är att den är lätt att rengöra och går att återanvända i flera år efter inköp.

Funderar du på att testa kosttillskott mot dina sköra naglar? Prova våra Original Silicea Beauty Shots som du kan läsa mer om här.

1 reaktion på ”Så slipper du sköra naglar som skivar sig och går av”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen