Funderar du på att börja äta kosttillskott? Kosttillskott innehåller olika vitaminer och mineraler som din kropp behöver för att må bra och fungera. Det mesta får du såklart i dig via maten, men ibland kan tillskott av exempelvis D-vitamin, B-vitamin eller järn vara ett komplement till den vanliga kosten.
Vad är kosttillskott?
Ett kosttillskott består av vitaminer och mineraler i koncentrerad form och kan användas för att komplettera din kost. Kosttillskott kan inte ersätta en bristfällig kosthållning, så det är viktigt att äta en varierad och hälsosam kost – både med och utan tillskott.
Behöver du kosttillskott?
För de flesta räcker det att äta en allsidig och varierad så att man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Så, vem behöver kosttillskott då?
Du kan till exempel behöva ett tillskott om du har en allergi som gör att du inte kan äta vissa livsmedel, om du är vegan, gravid eller äldre.
Välj rätt vitaminer & kosttillskott
Kosttillskott används som ett komplement till din kosthållning för att få i dig de vitaminer och mineraler som du har brist på. Det är viktigt att du äter en varierad och hälsosam kost, oavsett om du behöver använda kosttillskott eller inte.
Utgå alltid från dig själv och de behov du har när du väljer ett kosttillskott.
Här sammanställer vi de vanligaste tillfällena där du kan behöva använda tillskott som komplement till din vanliga kosthållning.
Kosttillskott vid träning
När du tränar finns det vissa vitaminer och mineraler som är extra viktiga för att din kropp ska kunna omsätta energi, bygga muskler och vara uthållig. Om du äter varierad och näringsrik mat får du i dig de vitaminer och mineraler som du behöver för att stärka din kropp.
Här listar vi vad du ska hålla ett extra öga på när du planerar dina måltider.
Magnesium
Mineralet magnesium behöver du för att kunna träna optimalt. Magnesium är viktigt för överföringen av nervsignaler till musklerna, och om du skulle få brist på magnesium så påverkas till prestationsförmåga.
Som vanlig motionär får du oftast i dig tillräckligt med magnesium via kosten. Om du tränar mycket bör du se till att få i dig tillräckligt med magnesium, Magnesiumrik mat är till exempel potatis, fullkornsprodukter och baljväxter. Om du inte tror att du får i dig tillräckligt via maten kan tillskott vara bra.
Järn
Järn hjälper kroppen att bilda tillräckligt med röda blodkroppar. Brist på järn leder därför till sämre syresättning vilket kan ge till exempel yrsel, lätt att bli andfådd, orkeslös och trötthet. Järnbrist kan alltså påverka din förmåga att träna som du brukar.
Vid hård träning kan dessutom ditt behov av järn öka. Det beror på att tillförseln av syre till dina muskler är högre vid träning än vid vila, och då behöver dina muskler mer syre snabbt för att producera energi.
Ett naturligt kosttillskott för dig som tränar
GLYC Active är ett svensktillverkat veganskt kosttillskott med naturliga innehållsämnen så som gurkmeja och vitamin K2, som bidrar till att upprätthålla och stödja muskler och leder. Det passar dig som tränar regelbundet och är särskilt anpassad för att förebygga besvär och skador vid träning samt minska inflammationer som uppstår.
Kosttillskott för hud, hår och naglar
Biotin, zink och mineraliskt kisel är tre värdefulla ingredienser i ett kosttillskott om du vill förbättra hårets kvalité.
Biotin
Biotin kallas ibland hårets och immunförsvarets vitamin och har egenskaper som motverkar att håret faller av och blir tunt samtidigt som det hjälper både hud och naglar att behålla spänst och styrka. Biotin finns i en del mat, bland annat avokado, ägg och havregryn.
Kisel
Zink
Att ha brist på zink kan leda till håravfall eller sämre hårkvalité. Zink påverkar inte bara håret, det kan också bidra till fastare hud och starkare naglar. Dessutom är zink bra för synen och immunförsvaret.
Kosttillskott för tjockare hår
Original Silicea är ett kosttillskott som innehåller just kisel, zink och biotin. Om du äter kapslarna regelbundet i några månader kan du märka stor skillnad. Bland annat kan du få tjockare och starkare hår, du kan också slippa sköra naglar och bibehålla en ung hy med färre rynkor.
Kosttillskott för äldre
Kosttillskott för kvinnor vid graviditet
Alla som kan tänkas bli gravida inom några månader rekommenderas av Livsmedelsverket att ta tillskott med folsyratabletter. Folsyra är en konstgjord framställd version av B-vitaminet folat.
Folat får du i dig från maten du äter, men vid graviditet behöver du extra mycket. Folat minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet vid födseln, en allvarlig komplikation som kan uppstå hos foster.
Livsmedel som innehåller mycket folat är till exempel baljväxter, kål, bär och fullkornsprodukter. Om du äter mycket av dessa livsmedel kanske du inte behöver tillskott.
Kosttillägg för vegetarianer och veganer
Barn och vuxna som inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel, rekommenderas använda kosttillskott som innehåller D-vitamin året runt. Livsmedelsverket tar upp vegetarisk mat och hur du ska tänka för att få i dig den energi och vitaminer du behöver.
B-12
Veganer som utesluter alla animaliska livsmedel bör också ta kosttillskott med vitamin B12. Vitaminet behövs för bildning av blodkroppar, cellernas ämnesomsättning och för att nervsystemet ska fungera.
Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Därför rekommenderas veganer att äta tillskott.
Omega-3
Som vegan finns det också få källor till Omega 3-fettsyror i maten. Därför finns särskilda kosttillskott med Omega-3 för veganer.
Kosttillskott vid allergi
Du kan behöva komplettera din kost med kosttillskott om du utesluter vissa livsmedelsgrupper i din kosthållning på grund av allergi eller intolerans. Då kan du behöva äta kosttillskott för att du ska få i dig de vitaminer och mineraler som behövs för att kroppen ska må bra.
Om du är allergisk mot fisk och skaldjur kan du ha behov av kosttillskott med Omega-3. Om du är allergisk mot mejeriprodukter så kan kalcium-tillskott vara ett alternativ.
Hur regleras kosttillskott?
Kosttillskott räknas som livsmedel, vilket innebär att Livsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för de regler som finns. Det är producenten och säljaren som ansvarar för att kosttillskottet är säkert. Den som säljer kosttillskott får inte påstå att produkten har medicinsk effekt, så som ett läkemedel har.
Kosttillskott är inte läkemedel, så använd det inte som ersättning för ett sådant. Använd heller inte kosttillskott tillsammans med läkemedel utan att rådgöra med din läkare.
En del kosttillskott och läkemedel kan påverka varandras effekt om de tas samtidigt.