Sök
Stäng denna sökruta.
tjej med tunt har som tappar haret pa grund av stress

Stress och sjukdom kan leda till håravfall – Vi vet varför och hur du kan stärka håret.

Dela inlägget

Håravfall och stress hänger ihop. Att tappa håret på grund av stress är vanligare än man tror. Det finns studier som visar att det kan vara upp till elva mer gånger sannolikt att du tappar håret efter intensiv stress. Hur ska du då göra för att få tillbaka håret efter en hektisk period och varför påverkas håret av hur du mår?

Sambandet mellan håravfall och stress

Håret växer i olika faser. Fasen när hårstrået vilar i väntan på att ett nytt hårstrå ska växa fram kallas telogen. Det är under denna fas som hårstrået faller av. När man har påfrestande stressmoment i livet går håret från tillväxtfas till vilofas snabbare än det annars skulle ha gjort. Därefter faller håret av och många hårstrån lossnar samtidigt. Det är då du står där med en borste full av hår och undrar vad som hänt. På grund av det kan du uppleva att du tappar väldigt mycket hår på samma gång efter en stressig period.

All stress påverkar dig

Stress kan vara både positiv och negativ. Positiv stress kan handla om att du känner starkt engagemang inför något, som till exempel ett projekt på jobbet eller en fest du ska arrangera. 

Negativ stress brukar antingen bero på specifika, jobbiga situationer som tar upp mycket av din energi- och tankekraft eller på sådant som orsakar en mer generell stress. Till exempel kan det vara relationsproblem, sjukdom, oro över någon nära med långvariga drogproblem eller landets ekonomiska och politiska tillstånd.

Då växer håret tillbaka igen

Vid håravfall som beror på stress är det vanligaste att håret växer ut igen om du reder ut orsaken till att varför du är stressad och gör hållbara förändringar i ditt liv. Det som händer då är att hårsäckarna återupptar produktionen och återgår till det normala. Viktigt att tänka på är att det oftast tar flera månader att märka av om håret mår bättre. I vissa fall går inte produktionen tillbaka och håret förblir tunnare än tidigare, men det är ovanligt.

stressad-tjej

Mindre stress = mindre håravfall?

Det finns saker du kan testa för att ditt hår ska återhämta sig så snabbt som möjligt, även om du redan tappat mycket.

Gör tid för återhämtning

Korta stressiga perioder har vi alla, men i längden är det betydelsefullt för ditt mående och ditt hår att du skapar rutiner där du orkar med och hinner stanna upp. Bland jobb, lämningar och matlagning hjälper det ofta att försöka sänka kraven på sig själv och göra små förändringar som ger tid till pauser. Försök också att inte oroa dig alltför mycket över att du tappar håret. Det i sig kan vara väldigt jobbigt och stressande. 

Ge håret lite hjälp på traven

Du kan hjälpa till att bevara håret med ett kosttillskott som innehåller rätt mineraler och vitaminer för håret. Ett exempel på ett sådant kosttillskott är Original Silicea. Det kan förlänga tiden till telogenfasen samt minska håravfallet under själva vilofasen. Original Silicea finns även speciellt anpassat för män.

 


Testa saffran om du har problem med stress

Det låter kanske konstigt, men ett av världens mest använda medel mot stress och psykiska problem som använts under 1000-tals år i Kina, Indien och mellanöstern är faktiskt saffran. Ett välkänt tillskott med saffransextrakt som säljs på apotek och i hälsofackhandeln för att bidra till en balans i vardagen med positiv sinnesstämning och hjälp för att hantera stress är GLYC

Annons

Frågor och svar om håravfall och stress

Här har vi besvarat några av de vanligaste frågorna om håravfall.

Hur mycket hår är det normalt att tappa?

Det är helt normalt att tappa ca 50-100 hårstrån per dag.

Kan depression göra att jag tappar mer hår?

Psykisk ohälsa som stress eller depression kan vara faktorer som bidrar till ökat håravfall.

Beror fläckvis håravfall på stress?

Fläckvis håravfall kan vara ett symptom på hårsjukdomen alopecia areata. Man tror att det är ett autoimmunt angrepp på hårsäckarna. Varför man får sjukdomen är okänt, men hos vissa bryter den ut på grund av stress. Vill du läsa mer besök gärna 1177.

Vad är diffust håravfall?

Diffust håravfall är när du tappar mycket hår på samma gång. Istället för 100 hårstrån om dagen kan du tappa upp till 1000 hårstrån och ibland upptäcka kala fläckar på huvudet. Orsaken till diffust håravfall varierar, men kan ha ett samband med graviditet, sjukdom eller ålder. Även diffust håravfall startar ibland till följd av stress.

Håravfall efter covid, är det vanligt?

Många som haft covid-19 har tagit upp håravfall som en biverkan. Detta beror på att precis som vid andra infektioner eller påfrestning, stress på kroppen som tex kirurgi eller emotionell stress. Det innebär att många hårsäckar går in i vilofasen samtidigt och väldigt mycket hår tappas på samma gång. Oftast behöver man inte oroa sig för detta, utan det går tillbaka och de vilande hårsäckarna vaknar till liv och blir normala efter ett antal månader eller något år. 
 
 

tabletter och kapslar fragetecken

 

 

Kan kosttillskott hjälpa vid håravfall?

Att tillföra kroppen rätt näring är alltid viktigt oavsett.  Tillskott med bland annat  kisel, biotin och zink kan bidra till att öka näringstillförsel till hårfoliklarna. Original Silicea är ett special utvecklat tillskott som bidrar till att normal hårtillväxt.  Läs mer här om tillskott och original silicea. 
 

Läs mer här om hur kosttillskott för tjockare hår fungerar.

 

När bör jag kontakta läkare eller apotekspersonal

Det finns specialister för just behandling av håravfall och hårbotten, dessa kallas dermatologer.  Dermatologer är specialister på behandling av hårbotten och olika behandlingsalternativ som finns vid håravfall. Du kan även gå in till ditt närmsta apotek för mer information om olika behandlingsalternativ. Det kan vara smart att skriva en dagbok om vilka dina symtom är, när de började och hur samla gärna upp och gör en översyn på hur många hårstrån du tappar per dag.  

Du bör alltid kontakta vårdpersonal om du, börjar se kala fläckar, eller tappar allt hår. Om ditt tappade hår inte alls kommit tillbaka inom 6-8 månader. Om du äter något läkemedel som du tror håravfallet kan bero på. 

Kan jag som ammar använda kosttillskottet Original Silicea för håret?

Ja, det går jättebra. Original Silicea har funnits på den Svenska marknaden i över 50 år. Det är en säker produkt som  genomgått flera kliniska studier.

Rulla till toppen