Sök
Stäng denna sökruta.
kvinna med friskt vackert har

Biotin – hårets och immunförsvarets vitamin

Dela inlägget

Kanske har du någon gång hört talas om biotin i samband med skönhet? I så fall är det inte speciellt konstigt. Vitaminen har nämligen blivit känd för sin fantastiska effekt på håret, huden och naglarna och kommer ofta på tal när det handlar om att bygga upp skönhet från insidan och ut. Om du längtar efter ett friskt, vackert hårsvall, ungdomlig hud och starka naglar kan biotin vara precis vad du behöver.

unga-kvinnor-med-fint-har

Vad är biotin?

Biotin tillhör vitamingruppen B och är egentligen bara ett annat namn på vitamin B7. Tidigare klassades den som vitamin H efter tyskans Haar (hår) och Haut (hud), eftersom de orden är starkt kopplade till biotinets mest uppskattade effekter. Vi behöver få i oss av den här supervitaminen dagligen för att ska vi må bra.

mat-som-innehaller-vitaminb7

Vad är biotin bra för?

Varför är biotin bra och vad behöver vi det till? Flera funktioner i kroppen fungerar som de ska till stor del tack vare biotinet. För det första ökar det kroppens förmåga att omsätta nödvändiga näringsämnen från maten vi äter. Som ett resultat kan vi bättre tillgodogöra oss och använda de vitaminer, fettsyror och aminosyror vi får i oss. 

För det andra frigör biotin ett enzym som påverkar leverns kontroll av blodsockret och på så sätt hålls blodsockernivåerna i schack. En riktig fördel för den som vill minska sötsuget alltså. 

Sist men inte minst har biotin en hel del attraktiva skönhetseffekter.

Näringsämnet bevarar en spänstig hud

På innehållsförteckningar till skönhetsprodukter är det inte helt ovanligt att vitamin B7 förekommer som en av ingredienserna. Ryktet om skönhetsvitaminens goda effekter har spridit sig och det är inte utan anledning. Ett tillräckligt intag av vitamin B7 medverkar till en elastisk, spänstig och smidig hud. Det är dock oklart hur mycket som tas upp av kroppen genom produkter eller krämer som appliceras på huden och rekommendationen är att istället inta biotin genom kosten för att låta det verka från insidan.   

tjejer som gor ansiktsmasker

Biotin bibehåller normala naglar

Vem vill inte ha starka naglar som är lätta att fila tills de blir snyggt rundade och som håller även när de är långa? Tyvärr förblir det en svåruppnåelig dröm för de flesta, men du behöver inte känna dig alltför uppgiven. Nagelproblem kan vara frustrerande, men det är ganska vanligt. Om du någon gång märkt att dina naglar lätt skivar sig, blir mjuka eller går sönder kan en möjlig orsak vara biotinbrist. Ämnet har bevisad effekt på just sköra naglar och spelar roll för att bevara naglar av normal kvalitet.

Studier på biotin och sköra naglar:

Vitaminen har ett samband med minskat håravfall

Vaknar du med kudden full av hår eller undviker att titta på borsten för att det fastnar så många hårstrån? Även om hur vi mår och känner oss på insidan självklart är det som betyder mest tycker många att ett vackert, välmående hår är viktigt, eftersom håret utgör en såpass stor del av det egna utseendet. Därför kan det också vara stressande att tappa mycket hår utan att förstå orsaken till det. 

Två relativt vanliga anledningar till håravfall är amning och stress, men det kan också bero på vitaminbrist. Biotin är ett av de ämnen som har betydelse för att bevara ett hår av normal kvalitet och trots att det är förhållandevis ovanligt, skulle det kunna vara så att du lider av brist på vitaminen.

Studie på biotin och tunt hår:

kvinna med haravfall

Kosttillskott med biotin

Hur får vi i oss biotin?

Det behöver inte vara speciellt svårt att få i sig biotin. Praktiskt taget all mat innehåller åtminstone små mängder av ämnet och dessutom bildas det i kroppen av våra befintliga tarmbakterier. Däremot är det osäkert hur mycket den egna produktionen egentligen bidrar med. 

Mat som innehåller vitaminen

Biotin finns alltså i nästan all mat, men i olika hög koncentration och genom att äta en varierad kost kan vi se till att få i oss en tillräcklig mängd av ämnet varje dag.

avokado och agg - livsmedel rika pa biotin. Vitaminer for haret

Livsmedel som är särskilt biotinrika:

Livsmedel som innehåller vitaminen i mindre mängd:

Hur mycket biotin behöver jag få i mig per dag?

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har satt vårt dagliga behov till 40 mikrogram. Värdet är baserat på hur mycket vi normalt sett får i oss genom en blandad kost, men är inte tänkt som en övre gräns för hur mycket biotin man behöver få i sig per dag. Det finns inget som tyder på att ett högt intag innebär några risker.

Hur märker jag om jag har biotinbrist?

Generellt sett är biotinbrist ett ganska ovanligt tillstånd, men det finns exempel på omständigheter som kan orsaka brist.

På grund av att biotinupptaget är beroende av en fungerande tarm och en normal tarmflora, kan sådant som stör de funktionerna orsaka brist både på biotin och andra näringsämnen. Exempelvis kan det bli en konsekvens av vissa kroniska tarmsjukdomar och långa perioder av antibiotikaanvändning.

Ytterligare en anledning kan vara att du äter en väldigt ensidig kost, men det är ovanligt. Om du brukar äta rå äggvita, kan det vara bra att veta att det hindrar upptaget av biotin i tarmen.

Brist på ämnet kan ge symptom som:

trott kvinna framför datorn

Funderar du på att testa biotintillskott? I stort sett alla produkter innehåller mer än ett näringsämne och vilket kosttillskott du ska välja avgörs därför av dina specifika behov. Förutom vitamin B7, är selen och zink exempel på ämnen som bidrar till att bibehålla normala naglar. Ingredienser att hålla utkik efter om det är vad du vill uppnå alltså.

Här kan du LÄSA MER om produkterna i vår Silicea-serie som är framtagna just för håret, huden och naglarna. 

FAQ BIOTIN - Vanliga frågor och svar om biotin

Biotin är bra för frisk hud, hår, ögon och lever. Biotin behövs också för kroppens fettsyraomsättning. Samt för att metabolisera aminosyrer (proteinenens byggstenar), fetter och kolhydrater. Även vårt nervsystem fungerar bättre med hjälp av biotin.

I stort sett i nästan all mat du äter. Några livsmedel som innehåller extra höga halter av bitoin är bland annat vetegryn, havregryn, äggula, banan, blomkål, vissa nötter som mandlar och jordnötter, baljväxer och lever.

Efsa rekommenderar ett dagligt intag av 40 mikrogram biotin/dag. Ta det som ett vitamintillskott eller i forma av tabletter/kapslar för håret. Det bör tas varje dag under minst 2-6 månader för att märka ett resultat.

Nej, att få i sig för mycket är ingen akut risk för din hälsan, då det inte är giftigt. Men man bör inte överskrida den rekommendera dagsdosen som livsmedelsveret och Efsa har satt på 40 mikrogram.

Ja, biotin är bra för håret. Biotin som är en B-vitamin bidrar till att  aktivera hårsäckarnas celler så att de producerar mer keratin. Biotin bidrar till att bibehålla normalt hår

Nej inte vid normalt intag, men vi rekommenderar att man följer myndigheternas rekommendationer på dagligt intag.

Det dagliga rekommendationen är 40 mikrogram biotin/dag. En viss del får du i dig genom att äta biotinrika livsmedel men du kan också välja att komplettera med ett kosttillskott. Ett kosttillskott speciellt anpassat till håret är Original Silicea som innehåller 37,5 mikrogram biotin per kapsel.

4 värdefulla vitaminer och mineraler för ett friskt, vackert hår är biotin, zink och mineraliskt kisell

  Biotin är en b-vitamin.

 Ja, biotin är en b-vitamin som är bra för håret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen