biotin_vitamin h till b7

Biotin – hårets och immunförsvarets vitamin

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Biotin från vitamin H till vitamin B7. Biotin kallades tidigare för vitamin H, numera ingår det bland B-vitaminerna och finns i nästan all mat vi äter. Lever, äggula och havregryn är särskilt goda källor till näringsämnet som bland annat behövs för friskt hår, spänstig hud och starka naglar.

Biotin är ett så kallat koenzym och bildas, i likhet med många andra ämnen och substanser kroppen behöver, i viss mån av våra tarmbakterier. Men enligt Livsmedelsverket är det oklart hur mycket kroppens egen produktion bidrar med.

Livsviktigt för kroppen och dess energiproduktion

Även om det anses ovanligt med brist på biotin, eller B7 som vitaminet numera kallas, bör de som ofta äter rå äggvita vara uppmärksamma då det hindrar upptaget. Och det är viktigt att motverka brist, då biotin är ett livsviktigt ämne för kroppen och dess energiproduktion. Det bidrar också till nervsystemets funktion, friska slemhinnor samt stärker hår, hud och naglar.

biotin i mat

 

När det kommer till huden kan biotinbrist ligga bakom besvär som mjäll och eksem, vilket kan härledas till biotinets viktiga roll i fettsyraomsättningen. Den kan sägas vara extra viktig för hudcellerna då huden konstant utsätts för yttre påfrestningar och därför behöver förstärkt skydd.

Brist på biotin kan också leda till håravfall och det finns uppgifter som tyder på att vitaminet kan främja ökad hårväxt hos kvinnor som börjat få tunnare hår. Det finns också starka belägg för att det bidrar till att motverka sköra naglar.

Starkt immunförsvar

Biotin har många funktioner i kroppen och tros bland annat kunna hjälpa till och sänka blodsockernivåerna, och kan därför vara ett viktigt vitamin för de i riskzonen för diabetes typ 2. Det bidrar även till att skydda hjärnan och kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Biotin krävs också för att vi ska ha ett starkt immunförsvar. Misstänker man brist är det därför viktigt att komplettera och enligt Livsmedelsverket anses tillskott med biotin vara säkert.

Visste du att biotin …

… tidigare gick under beteckningen vitamin H?
… till viss del tillverkas av våra tarmbakterier?
… kan vara en orsak till håravfall?
… är ett vattenlösligt vitamin?
… upptaget av biotin hindras av rå äggvita?

Nyfiken på produkter med biotin för  och mer läs här

Studie biotin vid tunt hår

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/

Studie biotin och sköra naglar

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2648686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8477615

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top