Att få i sig viktiga vitaminer för håret påverkar utseendet, styrkan och kvalitén. Mineraler och vitaminer har många avgörande funktioner i kroppen och bidrar till en normal celltillväxt- och funktion. Det går också att se ett tydligt samband mellan håravfall och vitaminbrist.
Upplever du att ditt hår är glanslöst, tunt eller att du tappar ovanligt mycket? Då kan det finnas anledning att se över din kost och ditt vitaminintag för att håret ska må bättre. Men vilka vitaminer är egentligen de som gör störst skillnad för håret?
Vilka vitaminer är bäst för håret?
Självklart spelar många näringsämnen, vitaminer och mineraler en betydelsefull roll för ett friskt och starkt hår, men det finns några som kan vara extra bra att verkligen få i sig tillräckligt av.
1. Biotin
Därför är det viktigt: Biotin tillhör B-vitaminerna och är en av de mest välkända vitaminerna för håret, troligen för att många upplever hur stor skillnad biotin faktiskt kan göra. Vitaminen bidrar till att du lättare kan ta upp och få användning för de näringsämnen som finns i maten du äter. Det i sin tur gör att biotin har stor påverkan hur håret, naglarna och huden mår. Om du har brist på biotin kan du till exempel märka det på att ditt hår känns tunnare och att du tappar mer än vanligt. Din hud kan också bli torrare än den brukar vara.
Ett extra plus med biotin är att det frigör ett enzym som gör att dina blodsockernivåer blir jämnare, så att sötsuget minskar.
Mat som innehåller biotin: I nästan all mat finns det mer eller mindre biotin, men de livsmedel som innehåller särskilt mycket är avokado, äggula, lever, havregryn, champinjoner och vetegroddar.
I gruppen B-vitaminer finns fler vitaminer än biotin och alla är viktiga för vår förbränning, våra muskler, vårt hår och våra naglar. De flesta B-vitaminerna hittar du i fisk, kött, ägg och mjölk. Om du följer en vegansk kost kan du behöva tillskott av vitamin B-12 för att inte få brist.
Tänk på: Många krämer och andra hudvårdsprodukter innehåller biotin just för att biotionet har så många uppskattade skönhetseffekter. Men det är alltid enklast för kroppen att ta upp biotinet när du får i dig det genom mat eller kosttillskott.
2. Zink
Därför är det viktigt: Kroppen är i behov av zink för att 100-tals olika funktioner ska fungera normalt. Bland annat behövs det för hårväxten och för oljekörtlarna i hårbotten. Zink ger dig också ett starkt immunförsvar med bra motståndskraft mot infektioner.
Om du tappar stora mängder hår, har sköra naglar eller märker att sår läker långsamt kan det bero på zinkbrist.
Mat som innehåller zink: Zink finns framförallt i inälvsmat, mejeriprodukter och fullkorn, men du hittar det också i ost, nötter och musslor.
Tänk på: Om du äter helt vegetariskt är rekommendationen att du får i dig 25-30% mer zink än någon som äter animalisk kost.
3. A-vitamin
Därför är vitamin A viktig: För att vår syn, vår hud och våra slemhinnor ska må bra är den essentiell. Vitaminen medverkar till att kroppen kan producera den talg som finns i hårbotten. Talgen är det som gör att håret kan kännas oljigt eller fettigt efter några dagar, men det är helt normalt och till och med bra att det blir så. Själva talgen kallas för sebum och fungerar som en helt naturlig återfuktande kräm för hårbotten. Det är till stor del tack vare talgen som håret håller sig starkt och glansigt.
Mat som innehåller vitamin A: Bra källor till vitamin A är bladgrönsaker, morötter, ägg och lever.
Tänk på: I Sverige är det sällsynt med brist på A-vitamin och du ska undvika för höga doser om du är gravid. Därför räcker det oftast att äta en blandad kost och du behöver sällan tillsätta extra genom tillskott.
4. D-vitamin
Därför är den viktig: Med ett tillräckligt intag av D-vitamin får vi starkare skelett och tänder. Studier har också visat att vitaminen är särskilt betydelsefull för hårsäckscykeln, alltså hur ett hårstrå går från tillväxtfast till vilofas.
Mat som innehåller vitamin D: Fet fisk, kött och ägg är goda källor till D-vitamin. Men även vissa mejeriprodukter och växtdrycker kan vara berikade med vitaminen. Förutom att D-vitamin finns i viss mat, bildas det i huden när vi är ute i solen. Därför behöver vi ta vara på de soltimmarna vi får även under vintern.
Tänk på: Planerar du att testa kosttillskott med D-vitamin för håret? Var noga med att inte överstiga den rekommenderade mängden. Det finns biverkningar av ett för högt intag som du kan läsa mer om hos Livsmedelsverket.
5. Magnesium
Därför är det viktigt: Magnesium är en mineral som behövs för att kroppen ska kunna ta tillvara på de proteiner du äter. Det säkerställer att hårbotten fungerar optimalt och bidrar dessutom till att du slipper problem med till exempel mjäll och kliande hårbotten.
Tecken på magnesiumbrist kan vara trötthet, att du känner dig yr eller får muskelkramper.
Maten som innehåller magnesium: Du hittar extra mycket magensium i bland annat fisk och skaldjur, baljväxter, bladgrönsaker och kött.
Tänk på: Du behöver egentligen inte oroa dig för magnesiumbrist eftersom det är extremt sällsynt i Sverige. Äter du en relativt fullgod kost får du med all säkerhet i dig tillräckligt.
Vitaminer för håret: Två andra ämnen som gör skillnad!
Som alltid när det handlar om kroppen spelar många näringsämnen en central roll för vårt mående och detsamma gäller för håret.
Kisel
Kisel behövs för att hårsäckarna ska få tillgång till viktiga mineraler som gör att håret växer normalt. En annan effekt som kislet har är att det bidrar till att huden håller sig spänstig. Kisel förekommer naturligt i kroppen och ju yngre vi är, desto högre är halterna. Med åldern avtar kislet och vi börjar se att vi får tunnare hår och mindre elastisk hud. För att få i dig kisel kan du äta till exempel havregryn, råris, sojabönor, kål, bladgrönsaker och nötter.
Järn
Järn är nödvändigt för att transportera syre ut i blodet och musklerna och brist tros ha ett samband med håravfall. Du hittar högst halter av järn i inälvsmat, men det finns även i baljväxter, nötter och torkad frukt. Däremot är det mycket svårare för kroppen att ta upp järnet i vegetabiliska livsmedel än i animaliska.
Järnbrist kan göra dig blek, trött och yr. Det är vanligare att kvinnor lider av järnbrist än att män gör det och det beror delvis på menstruationer med stora blodförluster eller graviditet.
Vitaminer för håret: bygg inifrån
För den som är i behov av att addera vitaminer och mineraler i form av kosttillskott, finns det många bra produkter som kan hjälpa dig med just det du vill uppnå. Nummer ett är såklart alltid att se över sin kost och äta så varierat som möjligt, men om du till exempel äter strikt veganskt eller har en tarmsjukdom som gör att du inte kan ta upp tillräckligt med vitaminer och mineraler, kan det finnas anledning att komplettera med kosttillskott.
Vilka vitaminer ska man äta för håret?
Vilka vitaminer du behöver för att stärka ditt hår är individuellt, beroende på din medfödda hårkvalitet och dina kostvanor. Du kan till exempel välja ett kosttillskott med flera olika vitaminer mot håravfall, som är utformat specifikt för det. Men du kan också välja att enbart äta den vitamin du vill tillsätta.
Om du är osäker på vilka vitaminer du ska ta rekommenderar vi att du börjar med ett kosttillskott som innehåller en blandad sammansättning av näringsämnen för håret.
Kapslar med blandade hårvitaminer
Original Siliceas kapslar är helt veganska och ska ätas en gång om dagen i minst ett par månader för att du ska börja se resultat. De viktigaste ingredienserna är biotin, kisel och zink.
För ett välmående hår
Original Silicea har vunnit priser för bästa hårvårdsprodukt. Det är ett välbeprövat kosttillskott som framtagits genom kliniska studier och har inte några rapporterade biverkningar.
Den enkla guiden till ett välmående hår
Vi förstår att du har fullt upp med livet som det är och därför ska inte hårvård vara mer komplicerat än det behöver och ta upp en massa onödig tid. Följ dessa tre enkla tips i vår miniguide för att ge ditt hår de bästa möjliga förutsättningarna.
1. Kosten
Kosten är A och O för att du ska få i dig de näringsämnen håret behöver för att växa och behålla sin kvalitet. I nio fall av tio mår håret bra av samma mat som resten av kroppen. Tänk allsidigt och mycket grönt så är du på rätt spår här.
2. Vårda
Grundläggande hårvård kan göra stor skillnad, men tvärtemot vad många tror behöver det inte innebära en massa dyra produkter. Satsa istället på att välja ut ett riktigt bra schampo och balsam som passar din hårtyp.
Om du är ute efter ett schampo som ger volym på ett skonsamt sätt rekommenderar vi vårt Silicea Vital Schampo. Schampot tillför lyster och näring genom kisel och biotin och det finns ett tillhörande leave-in balsam som reparerar och gör håret mjukt.
3. Vitaminer för håret
Testa att komplettera din kost med några av de näringsämnen som är bra för håret. Utgå från hur du äter i nuläget och fundera på vilka hårvitaminer och mineraler du kanske får i dig lite mindre av.
Är det första gången du vill prova kosttillskott? Då rekommenderar vi våra Beauty Shots med biotin och kisel för håret och selen för naglarna. Du tar en shot varje morgon. Eftersom den smakar hallon och jordgubb är den perfekt att blanda ner i en frukostsmoothie.