Sök
Stäng denna sökruta.
tunt hår i en fläta

11 tips för dig med tunt hår

Dela inlägget

Har du flygigt, lätt och tunt hår? Har du drabbats av håravfall? Önskar du att du hade ett tjockare hår med mer volym? Vi har tipsen för hur du vårdar och stylar dig till ett fylligare hårsvall!

Tunt hår kan egentligen drabba vem som helst, när som helst.  Men misströsta inte, det finns saker du kan göra för att återfå känslan av ett härligt hårsvall! Resan till ett tjockare hår tar dock lite tid, men ju fler hårstrån som får växa ut, desto fylligare och mer volym kommer håret också att få.

Här kommer 11 tips för dig med tunt hår, som du kan börja med redan idag!

Tips som gör skillnad direkt

1. Välj rätt frisyr för din hårkvalitet.

Du kan till exempel klippa dig i en kortare frisyr där du lättare kan arbeta in volym i håret. Gå till en frisör som kan hjälpa dig att få fram en frisyr som passar just dig. Våga be om tips för att få ditt tunna hår att se fylligare ut.

2. Tvätta håret på morgonen istället för kvällen.

Volymen är som påtagligast i direkt efter att du har duschat.

blött hår kvinna

3. Borsta inte håret när det är blött.

Hårstrån som är blöta är mycket känsligare än torra hårstrån och riskerar att gå av tidigare om du borstar håret när det är fuktigt.

Det här gäller dock bara rakt eller vågigt hår. Hårstrån som är lockiga är starkare än raka och kan borstas när de är blöta för att undvika friss och trassel.

LÄS MER: Bästa tipsen för att slippa elektriskt hår.

4. Använd enbart balsam i hårtopparna.

Balsam i hårbotten tynger inte bara ner håret och får det att se plattare ut, det täpper också till hårsäckarna och försvårar hårtillväxten.

5. Använd hårprodukter som ger mer volym.

Du vill ha en produkt som ger en fylligare look istället för att tynga ner hårstråna vilket ger ett glesare intryck. Investera i en mousse som är anpassad för hårrötterna (root-lift) och spreja i sektioner innan du fönar håret.

6. Föna upp och ner.

På så vis kan du få mer volym direkt! Så här gör du för att maximera volymen:

Föna ditt hår som vanligt tills det är nästan helt torrt. Sedan är det dags att vända huvudet upp och ned. Föna igenom hela håret tills det är helt torrt. Då lyfter du upp huvudet och fixar till frisyren med fingrarna. Använd inte en hårborste, det kan förstöra din volym.

7. Locka håret – det får det att se fylligare ut.

Om du använder en locktång på rätt sätt kan du fixa mer volym i ditt hår. Innan du börjar, glöm inte att använda värmeskydd i håret för att minska slitningar. Använd sedan det största munstycket du har för din locktång och börja locka! Kamma ut lockarna för att få till volymen – klart!

fläta kvinna

8. Flätor är ett stylingknep som inte sliter på håret!

Gör två inbakade flätor på kvällen innan du ska gå och lägga dig. Sov med flätorna på och släpp ut ditt hår på morgonen. Använd lite torrschampo för extra volym. Vänd huvudet upp och ned och massera in torrschampot i hårbotten för att få upp volymen. Jobba med fingrarna i hårbotten.

För dig med lite mer tålamod – här är tipsen som främjar hårtillväxten på sikt:

Stress, ensidig kost och hormonförändringar är exempel på faktorer som påverkar hårets kvalitet och utseende. Stress kan göra att du tappar mer hår än vanligt, och rätt näring inifrån är en förutsättning för ett friskt och välmående hår.

frukost

9. Se till att äta varierat och få i dig allt du behöver från kostcirkeln.

Hårets styrka börjar vid roten, och det är bara genom att tillföra näring inifrån som hårkvaliteten kan förbättras. I nio fall av tio mår ditt hår bra av samma mat som resten av kroppen. Tänk allsidigt och mycket grönt! Livsmedel som innehåller mycket biotin, zink och kisel är toppen för ditt hår.

LÄS MER: 5 tecken på kiselbrist.

10. Stressa mindre och sov gott.

Om du upplever långvarig och intensiv stress går ditt hår från tillväxtfas till vilofas snabbare än det annars skulle ha gjort. Därefter faller håret av och många hårstrån lossnar samtidigt. Så tänk på att stressa mindre och gör tid för återhämtning.

Kvinna ledsen

11. Boosta ditt hår med ett skönhetstillskott.

Ett normalt hårstrå växer ungefär 0,3 mm per dygn. Original Silicea ger håret näring för att växa sig tjockt, glänsande och starkt! Det är Sveriges mest sålda kosttillskott för hår, hud och naglar, och innehåller biotin, zink och kisel – alla ämnen som ditt hår älskar. Dessutom innehåller kosttillskottet selen och mangan som bidrar till att bibehålla frisk elastisk hud och starka naglar.

LÄS MER: Kosttillskott för tjockare hår – så funkar det.

Varför blir man tunnhårig och tappar hår?

Att tappa lite hår varje dag är normalt och något vi alla gör. Vanligast rör det sig om mellan 50 och 150 hårstrån per dag. Det finns flera olika orsaker till att du får tunnare hår eller periodvis tappar mycket hår. De vanligaste orsakerna är ärftlighet, vissa sjukdomar och psykisk stress.

Håravfall efter sjukdom

Om du har haft en svår infektion i kroppen så är det vanligt att tappa mer hår under några månader därefter. Diabetes, sköldkörtelsjukdomar och järnbrist är andra sjukdomar som också kan orsaka håravfall. Om behandlingen av sjukdomen fungerar bra så brukar också håravfallet minska i samband med det.

Vissa läkemedel, så som p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och cellgifter kan också bidra till att du tappar hår. Om du upplever att det är ett stort problem, prata med din läkare så att du kan få ett annat läkemedel istället.

håravfall kvinna borste

Stress är hårets fiende

Som vi var inne på innan så är det viktigt att minska stressen i ditt liv, både för ditt hårs skull och självklart för din allmänna hälsas skull. Att tappa håret på grund av stress är nämligen vanligare än man tror.

Det finns saker du kan testa för att ditt hår ska återhämta sig så snabbt som möjligt, även om du redan tappat mycket:

  • Gör tid för återhämtning mellan alla ”måsten”.
  • Ge ditt hår lite hjälp på traven med ett kosttillskott som Original Silicea. Original Silicea finns även speciellt anpassat för män.
  •  GLYC Positive Mood bidrar till din balans i vardagen med positiv sinnesstämning och hjälp för att hantera stress.

Tunt hår hos män

Att bli tunnhårig är för många män en mardröm, som bidrar till att många män också kan må psykiskt dåligt. Ungefär 25% av alla män upplever någon form av håravfall vid 30 års ålder. Mer än 70% av alla män drabbas av håravfall förr eller senare i livet.

man håravfall tunnhårig

Ärftligt håravfall
Ärftligt håravfall är vanligare hos män än hos kvinnor. För vissa män kan märkbart håravfall börja redan efter gymnasiet. Det som händer då är att hårstrån börjar försvinna vid tinningarna och hårfästet flyttas därför bakåt och uppåt. På huvudet blir det en kal fläck, som blir allt större med tiden.

Tunt hår hos kvinnor

Kvinnor upplever inte samma problem med håravfall som män. Däremot finns många kvinnor som har tunt hår eller som får tunnare hår med tiden. En del kan ha med ärftlighet att göra, men en del beror på att man har kommit in i klimakteriet eller att man precis har fött barn.

kvinna klimakteriet håravfall

Klimakteriet

Ärftligt håravfall märks oftast inte hos kvinnor förrän hon kommer in i klimakteriet. Då kan hårstråna gradvis bli tunnare uppe på huvudet. Under klimakteriet kan du också uppleva att du tappar mer hår än vanligt och att ditt hår inte känns lika fylligt som tidigare. Hårcykelns växtfas kan nämligen förkortas med anledning av det som sker i kroppen under klimakteriet.

gravid kvinna

Graviditet

Medan du är gravid förändras hårets faser jämfört med före graviditeten. Under graviditeten gör hormoner att vilofasen hos hårstråna blir längre och därför ramlar dem inte av i samma tempo som det brukar. Ganska snabbt blir alltså hårstråna fler än vanligt och håret ser fylligare ut.

Men strax efter förlossningen börjar hormonnivåerna gå tillbaka. Då tappar du både det hår som naturligt är i fasen för att ramla av och allt det hår som inte ramlat av under graviditeten. Det som händer kallas för telogen effluvium och du kan tappa upp till 30% av ditt hår. Det brukar dock avta efter tre till fyra månader.

LÄS MER: Tappa håret efter graviditeten. Fem tips på hur du återfår kontrollen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen