Sök
Stäng denna sökruta.
trött kvinna dålig sömn

Sömnproblem

Dela inlägget

Svårt att sova? Både din fysiska och psykiska hälsa påverkas negativt om du sällan eller aldrig vaknar utvilad. Då är det viktigt att ta dina sömnproblem på allvar, ta reda på orsaken bakom problemen och förbättra din situation så att du kan sova gott igen. Vi ger dig tips och guidar dig igenom alla stegen.

Hur vet jag om jag får tillräckligt med sömn?

Dålig sömn? Svårt att sova? Du är inte ensam. Att ha en dålig natts sömn då och då är vanligt. Så länge det inte inträffar allt för ofta och påverkar din vardag negativt under en längre period, så brukar det inte vara något att oroa sig för.

Behovet av sömn ser olika ut från person till person, och kan se olika ut genom livet beroende på hur din situation ser ut. Vanligtvis behöver vuxna sova ungefär 6-9 timmar per natt för att må bra. Om du sover kortare tid, vaknar ofta eller har svårt att somna under en längre period får du troligtvis inte tillräckligt med sömn.

Symtom på sömnproblem

Symptom för sömnproblem är ofta något som många snabbt kan märka av och känna igen sig i. Kroppen påverkas både fysiskt och psykiskt när du sover dåligt under en längre tid, vilket du troligtvis känner av rätt snabbt också. Var uppmärksam på det här:

  • Hur pigg är du och hur fungerar du i vardagen? Har du fått svårare att klara av vardagliga uppgifter, komma ihåg saker eller att koncentrera dig?
  • Somnar du lätt när du inte är aktiv? T.ex. när du tittar på tv, eller förväntas sitta och lyssna på ett möte eller en föreläsning.
  • Har du problem med att kontrollera ditt humör? Det vill säga, märker du att det snabbt kan svänga mellan olika känslolägen, att du har lätt för att överreagera och bli arg, ledsen och irriterad i jämförelse med när du har fått tillräckligt med sömn?
  • Vaknar du ofta fler än en gång per natt?

Långvariga sömnproblem kan också öka risken för sjukdom. Tänk på att bedöma hur bra eller dålig din nattsömn varit senare under dagen. Många känner sig trötta på morgonen utan att ha sömnbrist.

sömn sova gott kvinna

Vad händer i kroppen när du sover?

Sedan vi var barn har vi fått höra hur viktigt det är att sova så att man blir pigg och orkar med en ny dag fylld med olika aktiviteter. Men vad är det som händer i kroppen egentligen?

Sömnen är kroppens och hjärnans sätt att få återhämtning och bearbeta intryck, minnen och ny kunskap från dagen. När du sover går kroppen ner i varv och musklerna slappnar av. Produktionen av stresshormoner minskar, likaså kan risk för sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och depression minska när du sover tillräckligt. Med mera!

Att få till bra sömnrutiner ger, som du ser, många positiva effekter på din hälsa och möjlighet till återhämtning.

sova sömn kvinna

Sömnens olika stadier

Har du hört talas om att sömnen är uppdelad i olika sömncykler? Djupsömn är nog den fas i sömncykeln som du har hört mest om, men det är inte den enda fasen som du bör ha koll på.

Varje sömncykel är ungefär 90 minuter lång. Under den här tiden växlar sömnen mellan olika faser:

  • Insomningsfasen – här är du som mest lättväckt.
  • Bassömnen – detta är din normalsömn.
  • Djupsömnen – här är du svår att väcka, och här sker kroppens återhämtning, uppbyggnad och stresshormoner minskar.
  • Drömsömnen – här drömmer du oftast, och hjärnan bearbetar dagens alla intryck.

Bassömn och djupsömn återkommer löpande under natten, där djupsömnen sker oftare i början av natten. I vissa perioder kommer du även in i drömsömnen. För din återhämtnings skull är det viktigt satt du får tillräckligt av den djupa sömnen.

snarkningar sömn

Orsaker till sömnproblem

Det finns många orsaker till att du kan ha sömnproblem. Det kan till exempel vara stress- eller åldersrelaterat som vi kommer gå igenom inom kort. Men först, här listar vi några sömnstörande faktorer som du kanske kan känna igen dig i:

Snarkningar
Har du någon gång vaknat av att din partner drar igång en snark-show mitt i natten? Eller brukar det vara tvärtom, att det är du som snarkar och din partner vaknar? Kanske vaknar du själv av din egen snarkning ibland? Om du snarkar kraftigt och mycket så kan du ha sömnapné. För att ta reda på om du har andningsuppehåll behöver du kontakta en vårdcentral för att få en utredning och en läkarbedömning.

Störande sovmiljö
Kör bilarna i ett utanför fönstret när du försöker sova? Har grannarna fest varje kväll med musik som letar sig in i ditt sovrum? Störande ljud i omgivningen är en vanlig orsak till sömnproblem. Hit räknas också en snarkande sambo, ett barn som väcker dig mitt i natten eller konstiga läten från rör i husväggen. Även ljus och temperatur kan påverka din sömn.

Användning av alkohol, nikotin och koffein
Visst, alkohol kan göra det lättare för dig att somna, men samtidigt gör det sömnen mer ytlig och orolig. Dessutom vaknar du oftast tidigare än vanligt och om du snarkar så förvärras det. Nikotin och koffein kan göra att du får svårare att somna. Hur du påverkas av koffein är dock individuellt.

Vid sjukdom
Om du har en sjukdom kan det påverka din sömn, till exempel om du har kramp i benet, ont i leder eller problem med andningen på grund av en förkylning. Prostataproblem, hjärtsvikt, depression och demens är andra exempel på sjukdomar som kan påverka din sömn. Även vissa läkemedel, till exempel kortison, kan påverka din sömn.

stress dator kvinna

Sömnproblem och stress

Den vanligaste orsaken till sömnproblem stress. Och det i sig är inte så konstigt. När du är stressad ställer hela ditt nervsystem in sig på vakenhet, och då blir det svårt att varva ner och somna.

Oftast blir sömnen ytligare av stress. Du kan vakna långt innan väckarklockan ringer på morgonen och får svårt att somna om. Om du känner dig stressad på dagen, se till att ta det lugnt på kvällen och se till att göra aktiviteter som får dig att varva ner ordentligt innan du ska sova.

Varför du är stressad kan bero på många olika orsaker. Har det med en arbetsuppgift på jobbet eller i skolan att göra? Ställer du för höga krav på dig själv? Bubblar negativa tankar och upplevelser upp till ytan som du hade behövt bearbeta?

Äldre man med halsbränna

Sömnproblem hos äldre

Upplever du att din sömn blir sämre ju äldre du blir? Som nyfödd behöver du runt 20 timmars sömn om dygnet, men ju äldre du blir desto mer minskar behovet av antal sovtimmar (bortsett från några år i tonåren). De som är över 70 år gamla sover i genomsnitt sex timmar per dygn.

Sömnen förändras alltså när du blir äldre. Du sover ytligare och vaknar lättare. Många upplever i början att de sover sämre, men det är helt normalt att sömnen blir ytligare med åren. Kroppen får vanligtvis tillräckligt med sömn ändå.

Sömnproblem i klimakteriet

Att drabbas av sömnproblem i samband med klimakteriet är också vanligt. Ofta på grund av att du drabbas av svettningar på natten, vilket gör att du kan vakna oftare och sömnkvaliteten försämras. Prata med din läkare för att få hjälp om du upplever bestående problem kring detta.

Sömnproblem hos småbarnsföräldrar

Har du småbarn och upplever att din sömn är dålig? Många småbarnsföräldrar får för lite sömn i korta eller längre perioder. Att bli väckt och störd av ljud från barnen under den här perioden är inte ovanligt.

Försök att se till så att du får hjälp med att vara tillgänglig för barnen under natten ibland, så att du får möjlighet att sova ut i ett eget rum utan att bli störd.

bebis förälder

Sömnproblem hos barn

Sömnen har stor betydelse för barn och ungdomar som växer. Tillväxthormon utsöndras nämligen till stor del under sömnen. Hur mycket sömn barn behöver ser olika ut beroende på ålder.

Om ditt barn har sovit för lite under en period kan det leda till att barnet blir ledsen, arg eller rastlös, mer impulsiv och utagerande eller får sämre koncentrationsförmåga. Det kan bland annat bero på mardrömmar, att barnet går i sömnen eller har nattskräck. Oavsett orsak så finns det hjälp att få. Kontakta din vårdcentral och läs mer om sömnbesvär hos barn hos 1177.se.

Sömnproblem hos tonåringar

Att barns sovmönster förändras när de blir tonåringar är välkänt. De flesta tonåringar behöver sova minst åtta till nio timmar per dygn, men ibland mer än så.

Det händer mycket i kroppen när man är tonåring, och detta gör att sömnen påverkas. Många i den här kan få för lite sömn, vänder på dygnet och har svårt att somna på kvällen.

Tips! Vill du läsa mer om sömn för tonåringar och få tips på hur du kan hjälpa din tonåring att sova bättre? Kika in hos Ungdomsmottagningen.

Kvinna sömnbesvär

Tips för att sova bättre

Det finns enkla saker som du kan göra för att skapa bättre förutsättningar för att få en god natts sömn, och så finns det några svårare saker som du kan behöva göra. Vi börjar med de enklaste:

  • Om du är känslig mot koffein, undvik kaffe och andra koffeinhaltiga drycker sen eftermiddag och kväll.
  • Ta inte en tupplur mitt på dagen, trots att du är trött.
  • Din säng ska vara en lugn och avkopplande plats som hjärnan förknippar med sömn. Städa undan allt som inte platsar i ditt sovrum för att uppfylla detta.
  • Innan du ska sova, sträva efter att få sovrummet mörkt, tyst och svalt.
  • Sov på regelbundna tider, ungefär samma tid varje dygn.
  • Ta en promenad i dagsljus, det hjälper kroppen att hitta rätt dygnsrytm.
  • Använd ett kosttillskott som GLYC POSITIVE SLEEP – en unik sömnbevarande egenvårdsprodukt framtagen till dig som tar lång tid på dig att somna, sover oroligt och vaknar lätt eller som har svårt att komma in i djupsömn. Det är även till dig som ofta känner dig trött och på dåligt humör när du vaknar.

Det kan vara så att du behöver investera lite mer tid för att förbättra din sömnkvalitet. Se det som en viktig investering i dig själv och ditt välmående.

Stressa mindre
Som vi var inne på tidigare så är stress och oro den vanligaste orsaken bakom sömnproblem. Tror du att det kan vara så för dig också? Fundera en stund på om det är något som stressar dig just nu och varför det gör dig stressad. Därefter är det viktigt att försöka minska din stress, till exempel genom att göra färre aktiviteter som stressar dig och att hitta aktiviteter som får kroppen att slappna av – motion, avslappningsövningar eller kanske mindfulness?

Rör på dig regelbundet
Regelbunden fysisk aktivitet gör att du mår bättre, orkar mer och blir naturligt trött på kvällen när du ska sova. Dessutom minskar stress, ångest och depression när du utför en fysisk aktivitet, vilket i sig gör att du sover bättre. 30 minuter motion om dagen räcker – anpassa motionen efter din egen nivå.

Varva ner innan läggdags
Varva ner en till två timmar innan du går och lägger dig. Hjälp din kropp att förbereda sig för sömn genom t.ex. att läsa en bok, ta ett varmt bad eller släcka ned belysningen och tända värmeljus istället.

Skriv sömndagbok
Skriv ner hur du sover varje natt och vad du gjorde dagen och kvällen innan. Då kan du upptäcka ett mönster, till exempel att du sover bättre efter en dag där du åt bra måltider med näringsrik mat eller sämre när du levde på energidryck och lösgodis.

LÄS MER: 1 av 3 har sömnproblem – gratis sömndagbok att ladda ner

sömnproblem kvinna

När bör jag söka vård?

Har du haft sömnproblem minst varannan natt i minst fyra veckor? Har du testat alla tips som vi gick igenom tidigare? Har du ett av följande problem:

  • Det tar dig mer än 45 minuter att somna.
  • Du vaknar en eller flera gånger per natt och har svårt att somna om.
  • Du vaknar tidigt på morgnarna innan du sovit tillräckligt och kan inte somna om.

Då kan du behöva hjälp, så kontakta din vårdcentral. Om du inte har kunnat sova på flera nätter i rad och känner att du mår mycket dåligt ska du söka vård akut.

Behandling av sömnproblem

Vid ett läkarbesök får du svara på frågor om sömnvanor, trötthet och hur du mår i övrigt. När du söker hjälp för sömnproblem finns det olika behandlingar som du kan få prova, beroende på vad det är som orsakar dina problem. Här går vi igenom några av dem.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)
KBT är en psykologisk behandlingsmetod där du får hjälp med avslappningstekniker, stresshantering och verktyg som skapar förutsättningar för goda sömnrutiner.

Läkemedel
Om inget annat fungerar mot dina sömnproblem, du mår inte bra och har svårt att hantera vardagen, är läkemedel ett alternativ. Läkemedel mot sömnproblem ska dock bara användas under kort tid.

Utredning på sömnlaboratorium
I vissa fall kan du få en remiss för utredning på ett sömnlaboratorium där det finns utrustning för att följa sömnen i detalj.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen