Sök
Stäng denna sökruta.
Kvinna lugn ler med kopp

Adaptogener – örterna som skyddar mot stress

Dela inlägget

Vad gör du när du känner dig utmattad och stressad? Dricker du en kopp kaffe eller tar du en energidryck? Det finns ett annat alternativ som kan hjälpa dig att hantera stressen på ett mer naturligt sätt – adaptogener! Dessa växtbaserade tillskott har blivit allt populärare de senaste åren, tack vare deras förmåga att stärka kroppens motståndskraft och öka uthålligheten. 

Låt oss ta en närmare titt på vad adaptogener är och hur de kan hjälpa dig att hantera stressen i din vardag.

Vad är adaptogener?

Adaptogener är en grupp av ämnen som hjälper kroppen och sinnet att anpassa sig och motstå stressiga situationer. Dessa ämnen är ofta örter, rötter och tinkturer som människor har använt sedan urminnes tider för att öka sin förmåga att klara av hög belastning. Adaptogener anses vara säkra för kroppen eftersom de fungerar genom att stärka kroppens egna förmåga att hantera stress istället för att överbelasta den.

Adaptogener är ett samlingsnamn för ämnen som optimerar kroppens och sinnets motståndskraft mot olika former av stress och gör oss mer anpassningsbara. Begreppet adaptogener myntades 1947, i dåvarande Sovjetunionen, där man arbetade med att finna örter som bidrog till att öka prestationsförmågan.

Adaptogener har blivit allt mer populära som kosttillskott och finns nu i många olika former. Ginseng är kanske den mest kända adaptogenen och den har använts i Kina i tusentals år. Idag finns det många andra adaptogener att välja bland, inklusive schisandra, rosenrot och ashwagandha.

Rosenrot växt

Krav för att få bära namnet adaptogen

För att en ört ska kallas adaptogen måste den uppfylla vissa krav. Den måste vara ogiftig, öka kroppens motståndskraft mot flera olika skadliga faktorer och ha en normaliserande effekt på kroppens system. Det är viktigt att notera att adaptogener inte är läkemedel och bör inte ersätta medicinska behandlingar. De kan dock vara ett användbart tillskott för att förbättra den övergripande hälsan och välbefinnandet.

Flera fördelar med adaptogener

Adaptogener kan ha en mängd positiva effekter på kroppen och sinnet. De kan öka uthålligheten, minska trötthet, förbättra sömnen, öka skärpan och koncentrationen, minska ångest och depression, samt minska inflammation och förbättra immunförsvaret.

Kvinna lugn ler utomhus

Så fungerar adaptogener

Adaptogener fungerar genom att hjälpa kroppen att anpassa sig till stress och öka kroppens motståndskraft mot stressiga situationer. De kan också bidra till att skydda kroppen mot de negativa effekterna av stress genom att minska inflammation och stärka immunförsvaret. Forskning pågår fortfarande för att mer fullständigt förstå adaptogenernas mekanismer och hur de påverkar kroppen.

Att ta adaptogener är enkelt och säkert. De finns i form av tillskott, örtteer och tinkturer. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner och att konsultera med en läkare om man är osäker på hur man ska använda adaptogener.

GLYC Sharp kosttillskott

GLYC Sharp – ett tillskott med adaptogener

GLYC Sharp rekommenderas till dig som söker ett kosttillskott med ingredienser inriktade på mental förmåga och fokus. Rekommenderas även till dig som har perioder av stress då ett extra stöd kan behövas för de kognitiva funktionera och vid speciellt krävande perioder då det är viktigt att vara på topp.

GLYC Sharp innehåller en kombination av adaptogener, vitaminer och mineraler. Rosenrot bidrar till att bibehålla mental och kognitiv prestationsförmåga. Schisandra bidrar till förmågan att anpassa sig till stress och grönt te till koncentration och inlärning. Saffran bidrar till att bibehålla en känslomässig balans och normal sexlust, medan magnesium och B6 bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Kvinna lugn utomhus

Tänk på detta

Sammanfattningsvis är adaptogener en grupp av ämnen som kan hjälpa kroppen och sinnet att anpassa sig och motstå stressiga situationer. De är säkra och anses vara ett användbart tillskott för att förbättra den övergripande hälsan och välbefinnandet. Det är viktigt att notera att adaptogener inte är läkemedel och bör inte ersätta medicinska behandlingar. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare innan man börjar ta adaptogener eller andra kosttillskott.

LÄS MER: Serotonin – tips för hur du dämpar ångest och blir lycklig

Visste du att …
… adaptogener har fått sitt namn efter engelskans ord för anpassa?
… forskning på adaptogener har utförts på rymdstationen Mir?
… en ört måste uppfylla särskilda kriterier för att kallas adaptogen?
… vissa adaptogener kan ha en antidepressiv effekt?

Frågor och svar

Vanliga frågor

Vad är Adaptogener bra för?

Adaptogener är bra för att hjälpa kroppen att hantera stress och öka motståndskraften mot olika skadliga faktorer. De sägs också kunna bidra till ökad energi, ökad koncentration och allmänt ökat välbefinnande.

Vad är en Adaptogen?

En adaptogen är en ört eller ett ämne som hjälper kroppen att hantera stress och ökar motståndskraften mot skadliga faktorer, samtidigt som det bidrar till normaliserande effekter. För att kallas adaptogen måste det också vara ogiftigt.

Vad gör rosenrot?

Rosenrot är en adaptogen som sägs kunna bidra till ökad energi, uthållighet och motståndskraft mot stress. Den har också visat sig ha positiva effekter på kognitiv funktion och humör. Rosenrot har också antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till att förbättra fysisk prestation.

När ska man inte äta rosenrot?

Gravida, ammande eller personer som tar mediciner bör undvika att äta rosenrot utan rådfråga en läkare. Rosenrot kan också öka blodtrycket och bör undvikas av personer med högt blodtryck.

Funkar adaptogener?

Forskning har visat att adaptogener kan ha positiva effekter på kroppen, men mer forskning behövs för att fastställa deras verkliga fördelar och eventuella biverkningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen