Sök
Stäng denna sökruta.
Gaspande_kvinna

Trötthet – tips när du känner dig trött

Dela inlägget

Det är normalt att känna sig trött efter en en hektisk arbetsdag, en särskilt intensiv vecka eller en rejäl måltid. Men om tröttheten kommer allt för ofta och gör att du tappar koncentrationen eller känner dig nedstämd är det dags att förändra något. Det finns flera knep att ta till för att boosta energinivåerna.

Vanliga symtom på trötthet

Det är vanligt att uppleva en kombination av flera symtom om du känner dig trött och orkeslös. Det finns flera orsaker som kan ligga bakom.

Trott_kvinna

Sämre koncentration

De flesta av oss känner igen känslan som infinner sig efter ett par nätters dålig sömn. Det där riktiga fokuset och skärpan som ofta behövs på jobbet försvinner och omgivningen blir lite mer diffus än vanligt. Dagen känns tyngre än den brukar och det blir svårare att bibehålla koncentrationen på krävande uppgifter.

Anledningen till det är att trötthet som en konsekvens av sömnbrist faktiskt försämrar vissa kognitiva funktioner. Med färre timmars sömn får din hjärna alltså kämpa hårdare för att hänga med.

Sämre koncentration kan också vara ett symtom på järnbrist.

Tips!  IronVital är ett fruktsmakande kosttillskott med järn och bidrar till det dagliga behovet. Skonsam för magen, med en god smak! 100% vegetabilisk utan konserveringsmedel. Den finns som både flytande och tuggtablett.

Huvudvark_kvinna

Spänningshuvudvärk

Trötthet och sömnbrist kan utlösa spänningshuvudvärk. Det är lätt att tro att botemedlet mot både tröttheten och huvudvärken är koffein. Visst hjälper det för stunden, men tyvärr inte i det långa loppet.

Istället riskerar du att koffeinet stör dina naturliga trötthetssignaler när du väl ska sova, så att du somnar för sent. En sen natt förvandlas lätt till flera och den onda cirkeln är plötsligt igång och ofta svår att bryta. Spänningshuvudvärk brukar gå över av sig självt om du får tid att vila.

Nedstamd_aldre_kvinna

Nedstämdhet

Det finns ett samband mellan depression och sömnbrist. Även om du inte lider av depression kan sömnbristen i sig göra att du känner dig nedstämd på ett sätt du inte brukar vara.

Om du är trött ökar sannolikheten att du oftare hamnar i negativa tankebanor än om du känner dig utvilad.

Tips! GLYC POSITIVE MOOD är skapad för dig som är nedstämd, trött och behöver extra energi – ett kosttillskott som bevarar positiv sinnesstämning och känslomässig balans. Köp på octean.se – alltid fri frakt.

Du är trött trots att du sovit

Nästan alla får kämpa för att lämna sin varma säng på morgonen, men efter att du varit vaken en stund och fått i dig frukost bör energin återvända.

Om du trots en god natts sömn känner dig så seg och trött att du inte ens orkar göra sådant du tycker är roligt kan det bero på ett tillstånd som kallas för extrem trötthet.

Extrem trötthet är förknippat med diagnos och behandling av till exempel cancer. Om du tror att du lider av extrem trötthet ska du vända dig till din läkare och berätta om dina besvär för att få rätt hjälp och behandling.

Man_sover_pa_flyttlada

Vad kan onormal trötthet bero på?

När tröttheten blir ett hinder i vardagen finns det många olika orsaker som kan ligga bakom. Det kan bland annat bero på att sömnen inte fungerar, att du känner dig stressad eller att du helt enkelt sover för lite.

6 orsaker till att du är trött och hur du kan bli piggare

1. Sömnbrist

Kanske inte helt otippat att den vanligaste orsaken till trötthet skulle vara sömnbrist? För få timmar av återhämtning gör kroppen seg och hjärnan mindre snabbtänkt. Det är kroppens sätt att tala om att den hade behövt vila en längre stund under natten och det påverkar dig under dagen genom att du blir väldigt trött.

Kvinna_sover
Testa det här: Nya sömnrutiner

Regelbundna sömnrutiner som ger dig rätt förutsättningar att somna i tid och sova tillräckligt länge innan alarmet tjuter, kan hjälpa dig att känna dig piggare. Under småbarnsåren eller andra intensiva perioder i livet är det såklart en större utmaning att få till, men det är alltid värt ett försök.

Prioritera nedvarvning innan du går och lägger dig, en mörk och sval sovrumsmiljö och antalet timmar du sover.

LÄS MER HÄR – Svårt att sova? Fem tips som fungerar

Morkt_sovrum_kvinna_sover

2. Produktionen av sömnhormon fungerar inte

Man skulle kunna säga att du är programmerad att känna dig piggare när det är ljust och tröttare när det är mörkt. Ljuset är en signal som talar om för kroppen att du ska vara på alerten och ha dina mest effektiva timmar på dygnet. Då minskar mängden sömnhormon i kroppen och du får mer energi.

När det blir mörkt händer det motsatta – mängden sömnhormon ökar och du börjar känna dig trött. Därför känner vi oss ofta tröttare på vintern. Kruxet är att vi behöver tillräckligt med sömnhormon för att känna oss trötta och kunna sova gott, men samtidigt vill vi ju hålla energin uppe under dagen.

Kvinna_natur_bjork
Testa det här: Mer dagsljus!

Du behöver fånga så många timmar av dagsljus som du bara kan. Även om du spenderar större delen av dagen inomhus lönar det sig att ha fönster med stort ljusinsläpp och bra belysning i rummet.

LÄS MER HÄR – Så höjer du sömnhormonet och sover bättre

3. Ensidig kost och brist på vitaminer

Bränslet som ska få dig att orka är maten du äter genom de olika näringsämnen och vitaminer den innehåller. Om bränslet alltför ofta blir en kaffe och en kexchoklad kommer kroppen att protestera – högt.

Ett vanligt symtom på närings- eller vitaminbrist är just överväldigande trötthet.

Mat_pa_tallrik
Testa det här: Vitaminer som boostar dina energinivåer

Först och främst är det viktigt att försöka införa regelbundna, varierade måltider som innehåller de olika näringsämnen du behöver. Kosttillskott kan inte ersätta en balanserad kost. Däremot kan tillskott komplettera vid brister och vara en stor hjälp för att bibehålla energin när du behöver den som mest!

LÄS MER: Vem behöver kosttillskott?

Vilken vitamin ger mest energi?

Vissa vitaminer har mer betydelse för att minska trötthet än andra. Här har vi listat några av de viktigaste.

Magnesium

Magnesium reglerar flera processer i kroppen och det innebär att magnesium är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp de näringsämnen vi får i oss. Det har också en positiv effekt på immunförsvaret. Trötthet är ett vanligt symtom vid magnesiumbrist.

Rosenrot

Extraktet från rosenrot anses ha egenskaper som gör att kroppen bättre kan anpassa sig till stress och är därför fördelaktigt för att hitta balans och energi.

Vitamin B6

Vitamin B6 spelar en avgörande roll för din energiproduktion, men också för immunsystemet och ämnesomsättningen.

Järn

Järn är en förutsättning för att hemoglobin ska kunna bildas och transportera syre. Tecken på järnbrist är bland annat trötthet, yrsel eller huvudvärk.

Fler kvinnor än män får problem med järnbrist eftersom kvinnor förlorar blod under menstruationen.

Det är också vanligare med järnbrist hos personer som har kroniska tarmsjukdomar och de som äter enbart vegetarisk eller vegansk kost.

Kvinna_sover_soffa
Vilka kosttillskott kan hjälpa mot tröttheten?

Flera kosttillskott innehåller en kombination av de vitaminer och näringsämnen som bidrar till energiproduktion och mer ork. Ett sådant kombinerat tillskott är bra att börja med för att du ska kunna utvärdera om du upplever skillnad.

För dig som vill ta reda på om du har specifika brister är rekommendationen att du tar ett blodprov hos din vårdcentral.

GLYC Positive Mood

Huvudingredienserna i GLYC Positive Mood är saffransextrakt, magnesium, vitamin B3 och B6. Kosttillskottet är utvecklat för att hjälpa dig som vill boosta dina energinivåer och bevara en positiv sinnesstämning under påfrestande dagar.

LÄS MER HÄR- 7 hälsofördelar med saffran

GLYC Stay Sharp

GLYC Stay Sharp är framtaget genom kliniska studier och speciellt anpassat för dig som vill behålla koncentrationen, hantera stress och få mer energi. De viktigaste ingredienserna i Glyc Stay Sharp är rosenrot, saffran, vitamin B6, schisandra, grönt te och magnesium. Tillskottet är helt veganskt.

Iron Vital

Iron Vital är baserat på näringsämnen som naturligt har ett högt järninnehåll. För att öka upptaget av järn kan du ta Iron Vital tillsammans med vitamin C. Det här kosttillskottet passar framförallt dig som är gravid eller ammar, idrottar mycket eller äter en vegetarisk kost.

4. Du är trött på grund av för lite fysisk aktivitet

Endorfinerna som sprutar genom kroppen efter ett svettigt träningspass gör dig både piggare och gladare. På samma gång gör bristen på fysisk aktivitet att du inte får ta del av de där endorfinerna och energikickarna. Då och då är de helt nödvändiga för att mota bort tröttheten.

Traning_utomhus_kvinnor

Testa det här: Regelbundna motionsvanor

Den bästa träningen är som bekant den som blir av och chanserna att den faktiskt blir av ökar om du har träningen som vana. Planera gärna in ett par tillfällen i veckan när du aktivt motionerar, men underskatta inte heller vardagsmotionen!

LÄS MER: Hur skapar du nya rutiner som håller i längden?

5. Stress

Ytterligare en faktor som kan ligga bakom trötthet är stress. Stress påfrestar och längre perioder av stress påverkar hjärnan så att du känner dig tröttare.

Testa det här:

Du behöver reda ut vad stressen beror på. Är det en jobbsituation du inte trivs med? Tar du för ofta den största delen av arbetsbelastningen hemma? Eller har du ofta orimliga krav på dig själv? Om du kan reda ut varför du är stressad har du möjlighet att minska på det som orsakar stressen och testa om det gör att du känner dig piggare. Många gånger kan det också hjälpa att skapa nya rutiner för att minska risk för att bli stressad.

Trott_kvinna_skrivbord

6. Sjukdom

När tröttheten är förlamande och extrem kan det bero på sjukdom. Vid depression är det vanligt att tröttheten kommer hand i hand med ditt minskade välbefinnande och för vissa går det så långt att det är svårt att orka gå upp ur sängen överhuvudtaget.

Extrem trötthet kan bero på sjukdom

Om du misstänker att din trötthet beror på en depression eller annan sjukdom ska du ta kontakt med din vårdcentral. Här kan du få hjälp både genom läkemedel och olika former av samtalsterapi. Det kan finnas olika orsaker som ligger bakom, ofta är det svårt att själv veta vad det kan vara, till exempel vid depression.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen