Sök
Stäng denna sökruta.
Kvinna sover

Vill du sova bättre? Så får du bättre sömn

Dela inlägget

Har du svårt att somna eller vaknar flera gånger under natten? Sömnen finns till för att kroppen och hjärnan är beroende av återhämtning. I det långa loppet påverkas både ditt humör och allmänna mående av sömnbesvär.

Du kan själv göra många saker för att sova bättre. Ibland räcker det med mindre förändringar, men ibland kan du behöva se över dina vanor i stort.

Vanliga orsaker till att du får svårt att somna

Se upp för de största sömnbovarna. Försök minska på – eller helt utesluta sånt som du vet ger dig sömnproblem och se om det hjälper dig att få bättre sömn.

Kvinna dricker kaffe

Koffein innan du går och lägger dig

Kaffe är känt för sin uppiggande effekt och vem tar inte till en kopp på sena eftermiddagen för att slippa slumra till i soffan direkt efter jobbet? Tyvärr sitter effekten i längre än du kanske tror och det går att se samband mellan koffeinintag efter klockan två på eftermiddagen och att ha svårare att somna på kvällen. Tänk på att även intag av energidrycker stör sömnen hos många.

Alkohol

Visst är det sant att man kan känna sig dåsig och trött av ett glas vin, men berusning är ingen bra lösning för den med sömnproblem. Alkohol försenar nämligen REM-sömnen och ökar sömnstörningarna under hela natten.

Stressad kvinna

Stress och oro kan göra det svårare att somna

Som människa är det en del av livet att hantera stress, oro och ångest. Längre perioder av stress kan dock göra att du får svårare att somna. Det beror på att kroppen skickar ut kortisol och adrenalin som gör dig vaksam och pigg.

Tips! Tillskottet GLYC Positive Mood bidrar till att bevara och upprätthålla din känslomässiga balans och positiva sinnesstämning. 

Man utomhus i träningskläder kväll

Fysisk aktivitet sent på kvällen

Ta nu inte det här som ett råd att sluta motionera, för det ska du såklart fortsätta med. Träning och särskilt pulshöjande träning – ökar sömnkvalitén. Se bara till att lägga passet några timmar före läggdags och gärna fler än två!

Om träningen hamnar sent på kvällen, för nära inpå sömnen, kan adrenalinet som utsöndras i kroppen störa din insomning istället för att hjälpa dig att somna och göra så att du sover bättre.

LÄS MER: Fördelar och positiva effekter av träning

Brister i kroppen

God sömn är en samverkan mellan många faktorer och en av dem är din hälsa i allmänhet. Om du får i dig en näringsrik och varierad kost fungerar du som bäst och vissa vitaminer och mineraler har större betydelse för sömnen.

Ett tillräckligt intag av magnesium är förknippat med bättre sömn både när det kommer till sömnkvalitet och antal timmar du sover.

LÄS MER: Magnesium – mineralernas mineral

Kvinna sömnlös

Är det farligt att sova lite en natt?

Nej, det är inte farligt. Du behöver inte oroa dig om du sover dåligt en eller ett par nätter i rad. Det är såklart jobbigt att vara trött under dagen, men det är inte farligt. Om du lider av sömnbesvär under en lång tid påverkar det ditt mående och då är det bra att göra något åt dina problem för att du ska må bättre.

LÄS MER: Hur påverkar sömnbrist kroppen? Det här säger sömnforskningen

Vad kan man göra för att få bättre sömn?

Här listar vi våra tips på vad du kan göra för att somna snabbare och sova gott. En vanlig missuppfattning om sömn, är att det enda viktiga är hur många timmar du sover, men det har visat sig att kvalitén på sömnen har en större roll än man tidigare trott.

Tips! Örter som citronmeliss och saffran kan bidra till lugn och återhämtning. Tillskottet GLYC Positive Sleep innehåller bland annat dessa, och är framtagen för att bidra till att bevara en god natts sömn. 

LÄS MER: Sömnproblem

Varva ner några timmar före du ska sova

Under dagen när du gör saker är du uppe i varv och mottaglig för intryck och information. Ett par timmar innan du ska gå och lägga dig behöver du hitta ett sätt att gå från det läget till ett mer avslappnat läge.

Kvinna läser bok

Tips för att varva ned

För att skapa goda förutsättningar för bättre sömn kan du till exempel läsa en bok istället för att scrolla på mobilen innan du ska gå och lägga dig. Mobilen orsakar stress eftersom vi växlar snabbt mellan olika uppgifter medan en bok tvingar oss att fokusera vår koncentration på en enda uppgift.

LÄS MER: Svårt att sova? Testa det här – fem tips som fungerar

Undvik kaffe innan du ska sova

Undvik kaffe och energidryck som innehåller uppiggande koffein. Helst ska du inte dricka koffein alls på eftermiddagen. Testa dig fram vad som fungerar bra för dig. För en del är detta inte något problem, för andra kan minskat intag av koffein efter lunch göra susen för din sömn.

Tillför magnesium

Magnesium i kombination med andra sömnfrämjande ingredienser som saffran och vitamin B6 kan bidra till ett bevara en god sömn. Ett sådant tillskott av mineraler och vitaminer är fördelaktigt för den som på naturlig väg vill få bättre sömn Det kan göra att du sover mindre oroligt och får lättare att somna.

Mörkt sovrum utsikt fönster

Mörkt och svalt i sovrummet

Ett sovrum ska vara en plats där du kan hitta ett lugn och slappna av. För att kunna somna är det bra om sovrummet är svalt och kan bli helt mörkt också på sommaren. Melatoninnivåerna i kroppen hjälper dig att somna och de styrs av ljus och mörker. Ju mörkare det är, desto bättre sömn får du.

LÄS MER: Tipsen som ger dig bättre sömn

Hur mycket REM- och djupsömn ska man ha?

Sömnen är uppdelad i olika cykler, som har betydelse för till exempel minne, immunsystemet och återhämtning. Bättre sömn förebygger sjukdomar, stärker immunförsvaret och jämnar ut blodsockret.

Djupsömnen kan vara upp till 20% av helasömncykeln, medan REM-sömnen brukar ligga på 20-25 procent. Djupsömnen är den som oftast tar störst skada av sömnbrist.

Stressad kvinna

Vad ska man göra när man inte kan sova?

Har du någon gång lagt dig i sängen för att sova och upplevt att kroppen hamnar på helspänn och pulsen slår i bröstet? Det är vanligt att det blir så om du har haft återkommande sömnproblem. Då har du utvecklat en sorts rädsla för att inte somna.

En enkel lösning – för en del

Även om du är trött och inte önskar annat än att få sova finns dina tidigare erfarenheter av att inte kunna somna i bakhuvudet och det gör att kroppen utsöndrar stresshormoner.

Det kan låta märkligt, men lösningen är ofta att bry sig mindre om att somna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen