Redan i slutet av 1950-talet bekräftades det att tarmen spelar en avgörande roll för vårt immunförsvar. Forskning har sedan dess visat att nästan 80% av immunförsvarets celler finns i tarmen. Det är också där som en stor del av de goda bakterierna, även kallade probiotika, lever och verkar för att hålla oss friska.
En hälsosam tarmflora kan alltså ha en positiv effekt på vårt immunförsvar och minska risken för infektioner och sjukdomar. Vi berättar mer!
Antibiotikaresistens – ett stort problem
Senare upptäckter har också visat att antibiotikabehandling kan ha en negativ påverkan på tarmfloran och därmed på immunförsvaret. Det har bland annat visat sig att patienter som har tagit antibiotika efter operationer har en ökad risk att drabbas av infektioner. Detta beror på att antibiotikan inte bara eliminerar de skadliga bakterierna, utan också de goda bakterierna i tarmen. Detta kan leda till att immunförsvaret försvagas och att kroppen blir mer mottaglig för sjukdomar. Därför är det allt viktigare att stärka immunförsvaret genom att ta hand om tarmhälsan.
Stor del av immunförsvaret sitter i tarmen
Vårt immunsystem är något som är viktigt att ta hand om, speciellt med tanke på att stora delar av det sitter i tarmen. Forskning har visat att upp till 80% av vårt immunförsvar faktiskt sitter i tarmen, vilket gör det till en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när vi talar om immunförsvar. Tyvärr kan vissa mediciner, som antibiotika, ha negativ inverkan på vår tarmflora och därmed också vårt immunförsvar. Det kan ta lång tid innan tarmfloran har återhämtat sig efter en antibiotikakur, vilket kan göra oss mer mottagliga för infektioner och sjukdomar under en tid.
Tarmfloran finns överallt i tarmen
Tarmfloran består av bakterier, svampar, mikroorganismer som finns naturligt i våra tarmar men också utanför tarmen som i vår hud, i lungorna, ögonen och munhålan. En vuxen person kan ha upp till två kilo bakterier i tarmen. Tarmfloran räknas som vårt största enskilda organ. Vår unika tarmflora finns i vår cirka 1 meter långa tjocktarm och cirka 9 meter långa tunntarm.
Våra bakterieflora brukar även kalla tarmsystemet vår ”andra hjärna” då det är så många funktioner som styrs genom våra tarmar. Bland annat vet vi idag att depression kan härledas till våra tarmar, bakterieflora och upptag.
Tarmfloran är en fascinerande del av vårt kroppssystem som har en mängd olika funktioner. Förutom att skydda oss mot sjukdomar och inkräktare, är tarmfloran också viktig för matsmältningen och absorptionen av näringsämnen i kroppen. Forskning har visat att vår tarmflora kan påverka allt från vårt humör till vår vikt och ämnesomsättning.
Immunceller i tarmväggar samarbetar med bakterierna
Vår tarmflora spelar en stor roll för vår hälsa, och immuncellerna i tarmväggarna är en viktig del av detta. De hjälper till att bibehålla balansen mellan goda och onda bakterier i tarmen.
I våra tarmväggar sitter det immunceller som samarbetar med bakterierna. Här är det viktigt att de goda bakterierna är i överläge. Om de onda bakterierna tar över kan det leda till hälsoproblem som inflammationer och en nedsatt immunförsvar. Har du fler goda bakterier än onda så hindras de onda bakterierna från att få fäste. Det gör det ännu viktigare att förse de goda bakterierna med ”rätt mat” och tillskott som gynnar de goda bakterierna. Därför är det viktigt att äta en hälsosam kost som främjar tillväxten av goda tarmbakterier.
Skillnaden mellan prebiotika och probiotika
Prebiotika är kostfibrer som fungerar som föda för de goda bakterierna i tarmen. Exempel på livsmedel som innehåller prebiotika är psylliumfrön, kall potatis och grön banan. Prebiotika hjälper till att öka antalet goda bakterier och förhindra att de onda bakterierna får fäste på tarmslemhinnan, vilket kan leda till inflammationer och sämre immunförsvar.
Probiotika, å andra sidan, är direkt tillförsel av goda bakterier till tarmen. När probiotika tillförs ökar antalet bifidobakterier och lactobaciller (mjölksyrabakterier) i tarmfloran, vilket kan förbättra balansen i tarmen och stärka immunförsvaret. Probiotika finns i olika former, såsom kosttillskott, yoghurt och andra syrade/fermenterade mjölkprodukter. Det är viktigt att välja probiotika med stammar av bakterier som är lämpliga för ens egna behov och att kontakta en läkare eller dietist om man är osäker på vilken typ som är bäst för en själv.
Tarmens bakterier bildar vitaminer
Bakterierna i tarmen är inte bara viktiga för att upprätthålla en sund tarmflora utan spelar även en avgörande roll för att producera viktiga vitaminer som K-vitamin och flera B-vitaminer, däribland folsyra.
För att säkerställa att tarmen har tillräckligt av de goda bakterierna och vitaminerna, kan man kombinera en hälsosam kost med tillskott av prebiotika och det patenterade extraktet 2QR som kan hjälpa till att neutralisera de onda bakterierna och förhindra inflammationer. Dessutom kan man ta en daglig dos av probiotika för att öka antalet bifidobakterier och lactobaciller i tarmfloran. Detta kan bidra till att stärka immunförsvaret och främja en sund tarmfunktion.
Överdriven hygien tar även bort goda bakterier
Att överdriva hygienen kan ha negativa konsekvenser för vår hälsa då det kan förstöra den naturliga bakteriefloran som finns på vår hud och i vår kropp. Förut var det lättare för bakterier att nå tarmen genom att vi åt grönsaker direkt från jorden utan att tvätta dem så noggrant.
Men idag är det vanligt att grönsaker redan är tvättade och skalade när vi köper dem, vilket kan göra det svårare för oss att få i oss de goda bakterierna som finns på ytan av grönsakerna. En för steril miljö runt oss och i maten vi äter kan också göra oss mer känsliga för skadliga bakterier.
Vi bör därför tänka på att inte vara alltför rädda för smuts och låta våra kroppar utsättas för vissa bakterier för att stärka vår naturliga försvarsmekanism. En balans mellan god hygien och exponering för bakterier kan vara fördelaktigt för att främja vår hälsa. Att odla egna grönsaker eller köpa från lokala producenter kan också vara ett sätt att få i sig mer naturliga bakterier.
Forskning om tarmfloran
Forskningen om tarmfloran pågår stort idag och vi vet att bakterierna i tarmen kan påverka otaligt många sjukdomar som bland annat diabetes, allergi, IBS, hjärt- kärlsjukdomar och mer.
Tarmfloran är starkt kopplad till vår mentala hälsa
Tarmen och hjärnan signalerar till varandra och vi vet idag att tarmfloran kan kopplas till hur vi mår. Majoriteten av signalämnet serotonin finns i tarmen, faktiskt hela 95%. Det tillverkas av de nyttiga bakterierna.
Det finns alltså en koppling mellan tarmfloran och vår mentala hälsa. Forskning visar att en obalans i tarmfloran kan bidra till ångest, depression och andra psykiska sjukdomar. Detta gör att det blir allt viktigare att ta hand om vår tarmhälsa genom att äta en bra kost, undvika överdriven hygien och tillföra prebiotika och probiotika. Det är också viktigt att vi fortsätter forskningen och lär oss mer om tarmflorans roll i vår hälsa.
5 sätt att stärka ditt immunförsvar
Att ha ett starkt immunförsvar är viktigt för att förebygga sjukdomar och hålla oss friska. Här är fem sätt att stärka ditt immunförsvar:
1. Ät en hälsosam kost
Att äta en kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein kan bidra till att öka kroppens försvar mot sjukdomar.
2. Få tillräckligt med sömn
Sömn är avgörande för att stärka immunförsvaret. Att få tillräckligt med sömn hjälper kroppen att bekämpa infektioner och hålla sig frisk.
3. Motionera regelbundet
Regelbunden träning kan hjälpa till att förbättra kroppens immunförsvar genom att öka blodcirkulationen och stärka hjärtat och lungorna.
4. Minska stress
Höga nivåer av stress kan försvaga immunförsvaret. Att hitta sätt att hantera stress, som yoga eller meditation, kan hjälpa till att minska stressnivåerna och stärka immunförsvaret.
5. Undvik rökning och överdriven alkoholkonsumtion
Rökning och överdriven alkoholkonsumtion kan påverka immunförsvaret negativt. Att undvika dessa kan bidra till att förbättra kroppens försvar mot sjukdomar.
Förutom en god kosthållning och hälsosam livsstil kan följande produkter rekommenderas för att stärka tarmfloran:
Probiotika – välj gärna någon med flera bakteriestammar.
Silicea Mag-Tarm – stärker och skyddar tarmslemhinnan samt har förmågan att absorbera toxiner och gifter.
Vanliga frågor om immunförsvaret
Kan man boosta sitt immunförsvar?
Ja, det är möjligt att boosta sitt immunförsvar genom olika metoder som att äta en hälsosam och balanserad kost, motionera regelbundet, få tillräckligt med sömn och hantera stress på ett effektivt sätt.
Vad ska man äta för att stärka immunförsvaret?
För att stärka immunförsvaret är det viktigt att äta en mångsidig kost som innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler. Mat som är rik på antioxidanter, som bär och grönsaker, är också bra för immunförsvaret.
Vad kan försämra immunförsvaret?
Faktorer som kan försämra immunförsvaret inkluderar dålig kosthållning, brist på sömn, stress, dålig hygien, alkoholkonsumtion och rökning.
Vilka sjukdomar ger nedsatt immunförsvar?
Sjukdomar som HIV, cancer, autoimmuna sjukdomar och kroniska infektioner kan ge nedsatt immunförsvar.
Får man nedsatt immunförsvar av antibiotika?
Ja, överdriven användning av antibiotika kan påverka tarmfloran negativt och därmed nedsätta immunförsvaret.
Vad ska man göra för att få bättre immunförsvar?
För att få bättre immunförsvar är det viktigt att leva en hälsosam livsstil, inklusive en balanserad kost, motion, sömn och stresshantering. Att undvika rökning och alkoholkonsumtion kan också hjälpa.
Vilka är de vanligaste biverkningarna av antibiotika?
Vanliga biverkningar av antibiotika inkluderar illamående, diarré och hudutslag.
Vad ska man tänka på när man äter antibiotika?
När man äter antibiotika är det viktigt att ta dem som ordinerat och slutföra hela behandlingen. Det är också viktigt att undvika att överanvända antibiotika eftersom detta kan leda till resistens.
Hur kan man boosta immunförsvaret?
För att boosta immunförsvaret kan man även tänka på att minska stress, motionera, undvika överdriven alkoholkonsumtion och rökning, samt få tillräckligt med sömn.
Vad triggar immunförsvaret?
Faktorer som triggar immunförsvaret inkluderar infektioner, inflammation och främmande ämnen som patogener och allergener.
Hur vet man om man har immunbrist?
Tecken på immunbrist kan inkludera frekventa och långvariga infektioner, sårbildning och långsam läkning, samt onormal trötthet och viktminskning. Det är viktigt att söka medicinsk rådgivning om man misstänker immunbrist.
Källor
Tarmfloran – kroppens största organ (lakartidningen.se)
Biosuccé G, Benenati B, Morelli L, Bessi E, Boehm G. Cesarean delivery may affect the early biodiver sity of intestinal bacteria. J Nutr. 2008;138(9):1796S1800S.
Sudo N, Chida Y, Aiba Y, Sonoda J, Oyama N, Yu XN, et al. Postnatal microbial colonization programs the hypothalamicpituitaryad renal system for stress response in mice. J Physiol. 2004;558:26375.
Mirjam Schenk (Research Fellow), Christoph Mueller (Professor). The mucosal immune system at the gastrointestinal barrier.