Sök
Stäng denna sökruta.
tillskott-har-innehall

Vad är kosttillskott?

Dela inlägget

Har du hört talas om D-vitamin? Omega 3? Vitamin b12? Eller kanske A-vitamin och B-vitamin? Dessa är bara några av alla vitaminer, mineraler och näringsämnen som kroppen behöver få i sig för att fungera. De flesta får i sig tillräckligt via kosten, men en del behöver ta tillskott – närmare bestämt kosttillskott. Så, vad är kosttillskott?

Det här är kosttillskott

Ett kosttillskott består av vitaminer och mineraler i koncentrerad form och kan användas för att komplettera din kost. Kosttillskott kan inte ersätta en bristfällig kosthållning, så det är viktigt att äta en varierad och hälsosam kost – både med och utan tillskott.

Behöver vi äta kosttillskott?

Det bästa sättet att få i sig mineraler och vitaminer är genom maten vi äter, men det är inte alltid det lättaste. I vissa perioder i livet kan det vara svårt att äta bra och näringsrika livsmedel. Då kan ett kosttillskott vara ett sätt att komplettera din kost.

Du kan också behöva komplettera din kost med kosttillskott om du utesluter vissa livsmedelsgrupper i din kosthållning. Det kan vara på grund av allergier, intolerans eller eget val, till exempel om du enbart äter veganska livsmedel.

Även personer med vissa sjukdomar kan behöva komplettera sin kost med kosttillskott, då är det viktigt att du stämmer av ditt behov med din läkare innan du börjar använda ett tillskott.

Tänk på att ett kosttillskott inte är ett läkemedel.

vitaminer

Varför behöver vi vitaminer och mineraler?

För att din kropp ska må bra och fungera i vardagen behöver du få i dig vitaminer, mineraler och näringsämnen. Även om de behövs i mycket små mängder så är de livsnödvändiga att få i sig via kosten. De flesta kan vi nämligen inte tillverka själva. Vid behov kan du komplettera din kost med kosttillskott.

Om du har brist på mineraler och vitaminer i kroppen kan det ge olika sjukdomssymtom. Här presenterar vi några av de vitaminer, mineraler och näringsämnen som är bra att ha koll på.

D-vitamin

D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig mineralen kalcium som stärker ditt skelett och dina tänder. Du får i dig vitamin D genom att äta fet fisk så som lax, sill och makrill, kött, ägg eller mjölkprodukter, växtdrycker och margarin som är berikade med D-vitamin.

Vitamin D bildas också i huden när du är ute i solen. Vitamin D är en av de vitaminer som du kan riskera att få i dig för lite av, därför kan du behöva tillskott. Det är särskilt viktigt med tillskott under vinterhalvåret.

GLYC Active är ett kosttillskott som bland annat innehåller D-vitamin och verkar för att benstomme, muskler och leder ska bibehålla sin styrka och flexibilitet när du tränar.

lax omega 3

Omega 3

Omega 3 är ett livsnödvändigt näringsämne som bland annat hjälper kroppen att bygga och reparera celler, reglera blodtrycket, njurarnas funktion och ditt immunförsvar. Omega 3 minskar också risken för blodpropp.

Du kan enbart få i dig Omega 3 genom det du äter, till exempel fet fisk som lax, grönläppad mussla, vissa alger, rapsolja och valnötter.

Vitamin B12

Vitamin B12 behövs för att kunna bilda röda blodkroppar. Det innebär att om du har för lite B12 kan du få blodbrist. B12 finns i mat från djurriket, och du hittar det främst i kött och mejeriprodukter. Om du tror att du har brist på vitamin B12, läs mer på Brist på vitamin B12 – 1177 Vårdguiden

Järn

Känner du dig ofta trött och utmattad? Detta kan vara signaler på att du lider av järnbrist och har låga järnvärden. Det kan ske om du inte äter tillräckligt med mat som innehåller järn eller har svårt att ta upp järn från maten. Då bör du eftersträva att få i dig mer järn via kosten.

Det finns mycket järn i kött, fisk, ägg, inälvsmat och blodpudding- men även en del i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.

Kosttillskottet Iron vital, kan användas som komplement för att fylla på dina järndepåer. Iron vital innehåller även andra viktiga vitaminer och mineraler som är bra för dig.

nuts kost

Zink

Zink är ytterligare ett av våra livsnödvändiga mineraler och det bidrar till exempel till att ditt immunsystem fungerar som det ska, normal fertilitet och att bibehålla normalt hår och normal hud. Du hittar zink i livsmedel så som bönor, nötter, musslor, mejeriprodukter och kött.

Brist på zink kan till exempel leda till känslig hud och håravfall. Original Silicea är ett kosttillskott som innehåller bland annat zink för att ge dig näring inifrån, så att du kan bibehålla ett tjockt vackert hår, elastisk hud och starka naglar.

Selen

Selen är ett grundämne som finns i jorden och är en viktig del av ditt immunsystem. Selen behövs för att din sköldkörtel ska fungera normalt och det bidrar till att stärka elasticiteten i olika kroppsvävnader och motverkar förtidiga ålderstecken.

Du får i dig selen genom det du äter. Det finns i nästan all mat även om halterna såklart varierar. Fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg innehåller mest selen.

I Sverige är marken selenfattig och vegetabilier odlade i Sverige har därför låga halter. Trots detta är allvarlig brist på selen ovanligt även här, men i vissa fall kan du komplettera din kost genom att ta tillskott med selen eller öka på sitt intag av selenrika livsmedel.

Original Silicea är ett vegetabiliskt kosttillskott som bland annat innehåller selen och ger dig näring inifrån för att bibehålla ett tjockt vackert hår, elastisk hud och starka naglar.

kisel hår

Kisel

Kisel finns överallt i naturen där strukturell styrka, elasticitet och flexibilitet krävs. Det är därför kisel har så stor betydelse för både växter och djur. Grundämnet finns i hela din kropp, i huden, naglarna och håret, men också runt dina organ, och ansvarar för cellbyggande och celltillväxt.

Ibland finns dock inte kisel i tillräckliga mängder i din kropp. När vi åldras minskar nivåerna av kisel i vår kropp kraftigt. Brist på grundämnet kan märkas genom torra, spruckna naglar och torrt hår. 

Du kan få i dig mer kisel genom att bland annat äta mer råris, bladgrönsaker, rödbetor och nötter. Du kan också komplettera din kost med kosttillskott.

I naturen återfinns kisel inte i ren form utan alltid i föreningar med syre som kiseldioxid. I föreningar med vatten kallas det kiselsyra. 

Kiselgel är vad som finns i flera kosttillskott från Original Silicea, till exempel i vår storsäljare Original Silicea kiselgel för hår och hud.

Vad är bra kosttillskott?

Kosttillskott används som ett komplement till din kosthållning, inte som en ersättning. Det är viktigt att du äter en varierad och hälsosam kost, oavsett om du behöver använda kosttillskott eller inte.

Vad just du behöver mer av eller saknar i din kosthållning är väldigt individuellt, därför är det också omöjligt att räkna upp vad som är bra kosttillskott för just dig. Utgå alltid från dig själv och de behov du har när du väljer ett kosttillskott.

utvardera kost

Utvärdera din egen kost

För att veta vilka tillskott som du eventuellt kan komplettera din kost med, så kan du göra en utvärdering av dina kostvanor. På så vis kan du se om det är några näringsämnen som du får i dig för små mängder av.

Om du får i dig för lite av något eller några ämnen, öka ditt intag av mat som innehåller dessa ämnen och/eller komplettera med lämpligt kosttillskott.

val av kosttillskott

Att välja kosttillskott

Det finns en uppsjö av butiker och webbsidor som säljer kosttillskott idag. Utbudet blir allt större och det gör det allt svårare för dig som konsument att välja ditt kosttillskott.

Här följer våra tre tips till dig när du väljer kosttillskott:

  1. Utvärdera din kost först, så att du vet vilka näringsämnen du behöver få i dig mer av. Då blir det lättare att sålla bland de alternativ som finns.

  2. Välj en produkt som har hög kvalitet och effekter baserad på vetenskaplig dokumentation. Kolla upp tillverkaren och/eller återförsäljaren av det kosttillskott du vill börja använda.

    Vi på Octean brinner för naturliga och väldokumenterade produkter och bolaget är certifierat enligt ”System för säkra kosttillskott till konsument”. Om du väljer ett kosttillskott från oss så kan du känna dig trygg med att det är av hög kvalitet.

  3. Köp ditt kosttillskott hos seriösa återförsäljare, till exempel apotek eller hälsokostbutiker. Octeans produkter kan du också köpa i vår webbshop.
health kost

Är kosttillskott nödvändiga?

För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Ibland behövs ett tillskott av ett vitamin eller mineral för att komplettera kosten och då kan ett kosttillskott vara nödvändigt.

Livsmedelsverket rekommenderar till exempel extra tillskott av D-vitamin för:

  • Alla barn upp till två års ålder
  • Barn och vuxna som inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel
  • Barn och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren.
  • Alla äldre över 75 år.

Viktigt att känna till om kosttillskott

Kosttillskott är inte läkemedel. Använd därför inte kosttillskott istället för ett läkemedel. Använd heller inte kosttillskott tillsammans med läkemedel utan att rådgöra med din läkare. En del kosttillskott och läkemedel kan påverka varandras effekt om de tas samtidigt.

Kosttillskott räknas som livsmedel, vilket innebär att ​Livsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för de regler som finns.

Det är producenten och säljaren som ansvarar för att kosttillskottet är säkert. Den som säljer kosttillskott får inte påstå att produkten har medicinsk effekt, så som ett läkemedel har.

Tänk på att inte överdosera kosttillskott om du använder det. Genom att äta för mycket kosttillskott kan du få i dig enskilda ämnen i skadliga mängder. Följ alltid rekommenderad dosering som står på förpackningen.

vad ar kosttillskott

Grupper som ska vara extra försiktiga med kosttillskott

Under olika perioder i livet kan du vara olika känslig för olika ämnen. Det kan vara med anledning av sjukdom, ålder eller livsstilsfaktorer så som rökning, kost- och motionsvanor. Det innebär även att du kan vara olika känslig för olika kosttillskott under livets gång.

Möjliga riskgrupper för användning av kosttillskott är enligt Livsmedelsverket: foster, spädbarn, barn, gravida och äldre personer. Var därför försiktig vid val av kosttillskott för dessa grupper.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen