d-vitamin-sol

Visste du att vi i Norden inte kan bilda något D-vitamin alls under vinterhalvåret? D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som bildas i huden vid solbestrålning.

Här är fem hälsofördelar som D-vitamin bidrar till:

1. Skelettet
D-vitamin bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor. Normala kalciumnivåer i blodet bidrar i sin tur till en normal benstomme och normala tänder.

2. Muskler
D-vitamin bidrar till att bibehålla en normal muskelfunktion. Så att du kan känna dig rörlig och stark, och orka lyfta saker.

3. Immunförsvaret
Forskning visar att immunförsvaret inte kan aktiveras om kroppen har brist på D-vitamin. D-vitamin är dels viktigt för det medfödda immunförsvaret, där kroppen ska klara av infektioner…

Läs även:
Tre enkla knep för att koppla av i sinnet (och bli mer positiv!)
7 tecken på att du håller på att bli utbränd

4. Humör och ork
…men också för det adaptiva, som ska bidra till nervsystemets normala funktion – och minska risken för trötthet och utmattning som påverkar aktivitet och allmän må-bra känsla.

5. Fertilitet
D-vitamin reglerar hormonbalansen, ökar produktionen av testosteron, höjer sexlusten och är bra för fertiliteten.

Symtom på D-vitaminbrist

Upplever du ett nedsatt immunförsvar, har dåligt humör, saknar ork och energi och svaga muskler kan det vara tecken på D-vitaminbrist. D-vitaminbrist är särskilt vanligt på vinterhalvåret, när solen står lågt, viktiga UV-strålar filtreras bort och huden inte kan bilda något D-vitamin alls. Då kan du behöva tillföra vitaminet med kosten.

D-vitamin är en av de viktiga ämnena i Saframyl Positive Mood och ger dig ditt dagliga behov av vitaminet. Samtliga ämnen i Saframyl kan ha en betydelse för att bevara känslomässig balans och positiv sinnesstämning, samt minska trötthet och utmattning. Här kan du läsa mer om Saframyl!