Sök
Stäng denna sökruta.

Hälsofördelar med D-vitamin (och tecken på D-vitaminbrist)

Dela inlägget

Visste du att vi i norden inte kan bilda något D-vitamin alls under vinterhalvåret? D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som bildas i hunden vid solbestrålning.

Här är fem hälsofördelar som D-vitamin bidrar till:

1. Skelettet
D-vitamin bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor. Normala kalciumnivåer i blodet bidrar i sin tur till en normal benstomme och normala tänder.

2. Muskler
D-vitamin bidrar till att bibehålla en normal muskelfunktion. Så att du kan känna dig rörlig och stark, och orka lyfta saker.

3. Immunförsvaret
Forskning visar att immunförsvaret inte kan aktiveras om kroppen har brist på D-vitamin. D-vitamin är dels viktigt för det medfödda immunförsvaret, där kroppen ska klara av infektioner…

ork

4. Humör och ork
…men också för det adaptiva, som ska bidra till nervsystemets normala funktion – och minska risken för trötthet och utmattning som påverkar aktivitet och allmän må-bra känsla.

5. Fertilitet
D-vitamin reglerar hormonbalansen, ökar produktionen av testosteron, höjer sexlusten och är bra för fertiliteten.

Symtom på D-vitaminbrist

Upplever du ett nedsatt immunförsvar, har dåligt humör, saknar ork och energi och svaga muskler kan det vara tecken på D-vitaminbrist. D-vitaminbrist är särskilt vanligt på vinterhalvåret, när solen står lågt, viktiga UV-strålar filtreras bort och huden inte kan bilda något D-vitamin alls. Då kan du behöva tillföra vitaminet med kosten.

D-vitamin är en av de viktiga ämnena i GLYC Positive Mood och ger dig ditt dagliga behov av vitaminet. Samtliga ämnen i GLYC kan ha en betydelse för att bevara känslomässig balans och positiv sinnesstämning, samt minska trötthet och utmattning. Här kan du läsa mer om GLYC!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen