Sök
Stäng denna sökruta.
SELEN SKONHETSMINERALET

Selen – skönhetsmineralet

Dela inlägget

Selen är ett spårämne och en viktig antioxidant som hjälper till att skydda kroppen från oxidation som riskerar förstöra cellerna och bidrar till att stärka elasticiteten i olika kroppsvävnader och motverkar förtida ålderstecken.

Selen finns i bland annat fisk och inälvsmat, nötter och fröer, ägg samt mejeriprodukter som mjölk och ost. Även hirs, råris och baljväxter innehåller förhållandevis höga halter. Hur mycket selen vi får i oss från det vi äter påverkas av tillagning och annan bearbetning livsmedlet genomgår kan minska mängden näring.

selen_mat
Selenfattiga jordar gör att vi kan behöva tillskott av Selen i Skandinavien

Kroppen har annars förhållandevis lätt för att ta upp mineralet, men selenfattiga jordar gör att vi i Skandinavien bara har hälften så höga selenhalter i blodet jämfört med i USA. Allvarlig brist anses ovanlig, men kan i värsta fall leda till förändringar i hjärtmuskeln, låg selenstatus förknippas även med ökad risk för viss cancer. På grund av våra utarmade jordar, och ofta hårt processade livsmedel, kan det vara klokt att ta tillskott med selen eller öka på sitt intag av selenrika livsmedel som exempelvis paranötter. Men man ska också vara försiktig då selen i höga doser är giftigt för kroppen och enligt Livsmedelsverket bland annat kan påverka mag- och tarmkanalen.

Mineralet är kanske främst känt som antioxidant, men kallas ibland även skönhetsmineralet för sin gynnsamma effekt på håret och bidrar ihop med andra nSelen – skönhetsmineraletäringsämnen som kisel och biotin till att bibehålla starka naglar. Även vår hud mår bra av att vi får i oss selen i tillräckliga mängder, då det skyddar huden och hjälper den att hålla sig fast. Dess antioxidativa effekt bidrar dessutom till att motverka rynkor och skyddar mot skador av UV-strålning och inflammation.

Nyfiken på kosttillskott som innehåller Selen för hår, hud och naglar, läs här

Visste du att …

… selen skyddar huden från att åldras i förtid?
… tre paranötter om dagen räcker för att få i sig det rekommenderade dagsbehovet?
… Nordiska länder har bland de mest selenfattiga jordarna i världen?
… selen är en kraftfull antioxidant?
… selen kallas för skönhetsmineralet?

Vill du veta ännu mer om Selen läs här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen