Sök
Stäng denna sökruta.
Kvinna ont i magen

Vanligt förekommande IBS-symtom – En genomgång

Dela inlägget

IBS (irritable bowel syndrome) är en vanligt förekommande sjukdom som innebär att magtarmkanalen är extra känslig. IBS kännetecknas ofta av att du har ont i magen, omväxlande besvär med förstoppning och diarré och en ökad mängd gaser.

Liknande symtom uppstår även vid andra magtarmsjukdomar och därför kan det ibland vara svårt att fastställa om du har IBS eller inte.

Händer på magen som gör ont

Vad triggar IBS?

Man är inte helt säker på vad som triggar sjukdomen och ofta går det inte att hitta en enskild orsak till varför vissa drabbas, medan andra inte gör det. Däremot har man upptäckt att tarmens funktion och samspelet mellan hjärnan och nerverna i tarmen, är förändrat hos patienter med IBS.

Många upplever ökade besvär från magen av stress och oro och därför trodde man tidigare att IBS framförallt var psykiskt. Men även om symtomen kan bli värre av stress, räknas det alltså inte som ensam orsak till att man drabbas av IBS.

Ibland händer det att den som genomgått en kraftig infektion i mag- och tarmsystemet (till exempel gastroenterit) drabbas av IBS. Det tros bero på att infektionen rubbar tarmens funktion och på så sätt utlöser sjukdomen.

Kvinnor drabbas oftare än män, men det är osäkert om det beror på att fler kvinnor söker vård för sina besvär eller om fler kvinnor faktiskt har sjukdomen. Ny forskning visar tecken på att sjukdomen till viss del också kan vara kopplad till genetik.

Kvinna ligger på soffan med ont i magen

Vanligt förekommande IBS-symtom

Flera symtom vid IBS förekommer också vid andra sjukdomar. För att få diagnosen IBS behöver du ta kontakt med sjukvården för att först utesluta eventuella andra orsaker.

Här beskriver vi några av de symtom vid IBS som är vanliga om du har en extra känslig tarm och som kan indikera att du har IBS.

1. Ont i magen

Ont i magen kan kännas på olika sätt och sitta på olika ställen, men gemensamt för de flesta som har IBS är att de till och från upplever någon form av smärta i magtrakten.

Värst blir det många gånger i samband med en måltid eller om du håller dig för länge, trots att du hade behövt gå på toaletten eller släppa ut gaser.

2. Diarré

När tarmen inte fungerar som den ska händer det att maten passerar snabbare genom systemet än normalt och all vätska hinner då inte sugas upp, så att du får diarré. Stress är en vanlig orsak till att diarrén blir värre. Utöver det är det bra att se upp med viss mat som lättare triggar diarré om du vet med dig att du har en känslig tarm. Det kan till exempel vara bra att dra ner på mängden fett, fibrer, mjölkprodukter och starka kryddor.

3. Förstoppning

Vid förstoppning är avföringen hård och du kan behöva krysta för att tömma tarmen. Det går längre tid mellan toalettbesöken än vad som brukar vara normalt för dig. Det kan också kännas som att du inte riktigt lyckas tömma tarmen helt och göra ont i magen.

4. Svullen mage och gaser

I samband med förstoppning är det vanligt att få problem med svullen mage och gaser. Du kan få ont i magen när du ätit och tarmarna sätter igång att jobba.

Självklart ska du inte behöva ha besvär som är obehagliga eller ger dig smärtor, men det är också viktigt att veta att magen ökar och minskar i storlek naturligt hos alla beroende på matintag och tid på dygnet. Håll koll på vad som är normalt för dig.

Illamående kvinna

5. Illamående

Hos patienter med känslig tarm och en mage som krånglar är det vanligt att känna en allmän uppkördhet, som kan leda till ett illamående. Illamåendet uppstår ibland i samband med att magen svullnar och spänner efter måltider. På grund av det tappar vissa även aptiten och får svårt att äta, vilket i sin tur kan göra magproblemen värre.

6. Bråttom till toaletten

Många som har en irriterad tarm och gaser i magen upplever att de får väldigt bråttom när det blir dags att gå på toaletten, inte sällan i samband med diarré. Därför är det vanligt att känna att du behöver planera utflykter utanför hemmet och hålla koll på var närmaste toalett finns om du har IBS.

Olika typer av IBS

Sjukdomen delas in i tre olika typer beroende på vilka symtom du har. Själva grupperingen kan spela roll för vilken behandling som kommer att passa dig bäst.

1. IBS-C (förstoppningsdominerad IBS)

Om du framförallt har problem med förstoppning benämns sjukdomen som IBS-C. Hos barn är det här den vanligaste varianten, medan vuxna har en relativt jämn fördelning mellan de olika typerna.

2. IBS-D (diarré IBS)

IBS-D är när du framförallt har problem med diarré. Man räknar att en av fyra avföringar är lösa.

3. IBS-M

IBS-M (mixad) kallas det när du har besvär både med diarré och förstoppning utan att det ena överväger.

Händer på magen

Var har man ont vid IBS?

Vid IBS har du ont i olika delar av magen. Du kan uppleva en molande värk eller få mycket ont på ett specifikt ställe, ofta precis under revbenen. Hos många är smärtan som värst efter måltider när tarmen börjar arbeta och mängden gaser ökar. Det brukar bli bättre om du går på toaletten.

Kan man bli av med IBS?

Man kan egentligen inte bli av med IBS eftersom sjukdomen är kronisk. Det finns inget som helt botar IBS. Men genom behandling och förändrade levnadsvanor är det många som får hjälp att lindra sina symtom, mår bättre och slipper anpassa sig alltför mycket efter sin mage.

Sjukdomen går i skov

Om du är inne i en period med stora besvär från hela mag- och tarmkanalen är det viktigt att påminna dig själv om att sjukdomen går i skov.

Behandling mot IBS

Du kan behöva prova dig fram för att upptäcka vilken behandling som minskar dina symtom i störst utsträckning och gör att du mår bättre. Det finns inga sätt som passar för alla och om du är i behov av läkemedel finns det olika att tillgå beroende på hur dina besvär ser ut.

Många börjar med att se över sin kost och sina rutiner för att få reda på vad mag- och tarmkanalen reagerar mest på.

Antecknar med penna i block

FODMAP kan lindra

Kanske har du någon gång hört talas om FODMAP? FODMAP är ett sätt att äta för att hjälpa en krånglande tarm, men själva ordet är egentligen en förkortning som står för Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler. När du följer FODMAP undviker du mat med högt innehåll av dessa kolhydrater eftersom tarmen kan ha svårt att bryta ner dem.

Exempel på mat med högt FODMAP innehåll som du bör äta mindre av är lök, mjölkprodukter med laktos, bönor och flera olika frukter. Om du är intresserad av att testa FODMAP finns en djupgående artikel om ämnet där vi går igenom hur metoden går till och vilken mat du rekommenderas att utesluta till att börja med.

Alla IBS-patienter blir inte hjälpta av FODMAP, men många får mindre symtom och besvär från magen. Framförallt kan metoden vara ett sätt att lära känna sin mage bättre och få reda på vad den reagerar starkt på.

Det kan förstås låta tråkigt att utesluta livsmedel, men tanken är inte att du ska behöva följa FODMAP strikt för evigt. När din mage börjar fungera bättre återintroducerar du den mat du undvikit stegvis och behåller sådant som magen klarar av.

Äldre par springer utomhus

Motion

Är fysisk aktivitet svaret på allt? Inte nödvändigtvis, men rörelse har otroligt många fördelar – så även när det kommer till besvär från magen och tarmarna. Att röra på sig hjälper tarmarna att komma igång och fysisk aktivitet minskar därför bland annat förstoppning.

Tillräckligt vattenintag

Vatten sköljer igenom tarmarna och transporterar maten. Det bidrar också till matsmältningen. Därför är det bra om du har som vana att försöka dricka vatten regelbundet.

Regelbundna toalettbesök

Genom att lyssna på tarmarnas signaler och inte skjuta på toalettbesöken kan du må bättre. Tarmen talar om när den behöver tömmas och om du struntar i signalen för länge riskerar du att få problem med både diarré och förstoppning.

Medicinteknisk kiselgel

Kiselgel lugnar tarmen och minskar symtomen vid IBS genom att lägga sig som en skyddande hinna längs med tarmarnas slemhinnor. Kisel är mycket skonsamt för magen och binder gaser som annars irriterar och orsakar uppkördhet. Behandling med kisel hjälper om du upplever symtom som diarré, förstoppning, magont och halsbränna.

Vi rekommenderar kiselgel från Silicea som lugnar tarmarna och motverkar smärtor, diarré och förstoppning. Silicea Mag-Tarm är godkänd för behandling av IBS-symtom.

Läkemedel

Om du genomgått en utredning och fått IBS konstaterad kan din läkare hjälpa dig med att rekommendera eventuella läkemedel som behandling när besvären är svåra.

KBT (kognitiv beteendeterapi)

Tycker du att dina magproblem förvärras när du känner dig stressad och orolig eller har ångest? I så fall kan du prova KBT. Genom KBT får du verktyg att hantera och minska sådana känslor och det kan i slutändan ha positiv effekt på din IBS.

Ta dig tid att äta mat i lugn och ro

Ett sätt att bidra till en bättre matsmältning är att ta dig tid att äta långsamt och verkligen tugga maten vid måltider. På så sätt förebygger du gaser och gör tarmarnas jobb lite enklare.

När ska jag söka vård för magproblem?

Du ska söka vård för dina magproblem om du inte vet vad de beror på och du har haft dem under en längre tid. Akuta smärtor eller blod i avföringen ska du söka vård för direkt.

Frågor och svar IBS

IBS – FAQ

Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna om IBS (irritable bowel syndrome) och tillhörande symtom.

Är IBS psykiskt?

IBS är inte fullt ut psykiskt, även om stress och oro gör att många upplever ökade problem från magen. Länge trodde man att sjukdomen framförallt grundade sig i psykiska orsaker, men det har inte gått att bevisa.

Kan IBS ge illamående?

IBS kan ge illamående tillsammans med allmän uppkördhet och svullen mage. Som en konsekvens tappar många dessutom aptiten och har svårare att få i sig den mat de behöver.

Hur testar man om man har IBS?

Man testar om man har IBS genom att ta kontakt med en läkare för att gå igenom sina symtom och vad de kan bero på. Diagnosen ställs först efter att man uteslutit andra möjliga orsaker till magproblemen. Det finns inte heller något enskilt test som ger svar på om man har IBS eller inte.

Vad kan IBS leda till?

IBS kan leda till att du behöver lägga om din kost och känner dig begränsad i vardagslivet. För att vara säker på vad dina symtom beror på behöver du först ta kontakt med en läkare och genomgå en utredning.

Har man IBS (colon irritabile) hela livet?

Man har IBS hela livet eftersom det är en kronisk, funktionell mag- och tarmsjukdom. Det finns inget som botar IBS och man kan inte operera tarmen för att bli av med sjukdomen. Istället finns det olika alternativ till behandling som kan minska symtomen och göra skoven färre och lättare att hantera, bland annat kiselgel. Om du har stora magproblem är det viktigt att veta att det finns mycket du kan prova för att må bättre och lindra besvären din sjukdom orsakar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen