Sök
Stäng denna sökruta.
kvinna magont

7 knep för att lindra din stressmage

Dela inlägget

En stressmage gör sig gärna påmind vid sämsta möjliga tillfälle. Till exempel när du ska hålla en presentation på jobbet eller i skolan och nervositeten kryper sig på. Då kommer ofta en bubblig, nervös mage som på signal och kanske behöver du till och med rusa in på närmsta toalett med stressdiarré. Du ska veta att du inte är inte ensam. De allra flesta upplever problem med magen när de utsätter sig för pressade situationer och en orolig mage i uppror kan vara en riktigt tuff begränsning i vardagen. Speciellt om problemen är återkommande även när du upplever att du inte är stressad.

Vad är stressmage?

Långvarig och kortvarig stress kan påverka tarmarnas rörelser så att du får symptom från magen, trots att du ätit hälsosam mat och inte har några andra sjukdomar. Nivån på problemen, liksom symptomen varierar kraftigt från person till person. Alla symptom från magen som orsakas av emotionella tillstånd brukar samlas under begreppet stressmage.

Hur känns stressmage?

En stressad mage ger ofta varierade symptom och kan därför kännas på flera olika sätt. Samtidigt ger många mag- och tarmsjukdomar liknande besvär och det kan vara svårt att avgöra om ditt problem beror just på stress. Men det finns vissa tecken att hålla utkik efter som kan ha ett samband med en hektisk livsstil. 

stressad-kvinna

Vanliga symptom på stressmage

Följande symptom är alla relativt vanliga att uppleva om du har magproblem som beror på stress.

Obehag och smärta i övre delen av magen

Du har ont i magen och särskilt i övre delen. Magontet kommer och går, men blir ofta värre efter måltider.

Illamående och ibland kräkningar

Du kan bli illamående om du inte ätit på länge eller är väldigt mätt och ibland kräks du.

Tidig mättnadskänsla

Några få tuggor är tillräckligt för att du ska känna en konstig mättnadskänsla, trots att du var hungrig när du började äta.

Diarré

Du känner dig allmänt dålig i magen och har återkommande eller akuta diarréer.

Förstoppning

Du kan bli så hård i magen att det går ovanligt många dagar mellan dina toalettbesök.

Sura uppstötningar och halsbränna

En sur mage, plötsliga uppstötningar och halsbränna kan vara tecken på att din mage påverkats av stress.

Uppblåst mage och gaser

När maten går igenom tarmarna för fort blir magen lätt gasig och du kan känna dig svullen och uppblåst.

Varför får man stressmage?

Ibland går det att koppla stressmagen till specifika tillfällen, men de flesta gånger utvecklas problemen under en längre tid. Det finns några vanliga orsaker som kan ligga bakom.

1. Levnadsvanor

Flyger dina dagar iväg utan pauser, ordentliga måltider och tid för toalettbesök? Stressrelaterade magproblem kan uppstå på grund av att vi inte ger oss själva tid för återhämtning. I en flängig vardag är det lätt att ta sin kropp för givet, men det är sällan hållbart någon längre period. 

stressad-kvinna-ater-snabbmat

2. Rubbad tarmflora

Om du till exempel blir magsjuk kan det hända att bakteriesammansättningen i tarmarna och tarmarnas rörelser förändras. Till följd av det kan du märka att din mage inte fungerar som tidigare. 

3. Nervositet

Inför en arbetsintervju, en tenta eller en presentation är det naturligt att få ett ganska brådskande behov att ta sig till toaletten. Studier har visat att stress har en effekt på tarmkänsligheten och tarmrörelserna. Behovet av tarmtömning är alltså kroppens reaktion på nervositeten. Något som kan hjälpa är att försöka slappna av, andas och skratta även om det kan kännas långt borta för stunden.

Vad händer vid stressmage?

Vid akut stress, till exempel när du är nervös, producerar kroppen adrenalin och andra kemiska ämnen som påverkar funktionen hos nervsystemet. Då kan vissa av dina muskler börja arbeta snabbare än normalt och samma sak händer i tarmarna. På grund av att den naturliga rytmen rubbas passerar maten fortare genom tarmarna och vätskan hinner inte absorberas. Därför blir avföringen vattnigare än normalt och du kan behöva gå på toaletten oftare.

Plötslig diarré på grund av stress kan också orsakas av att ett hormon utlöses i hjärnan, som påverkar cellerna i tarmen.

Långvarig stressmage gör att magen ständigt känns i osynk och det kan i vissa fall leda till att du utvecklar kroniska magproblem, som till exempel IBS, eller förvärra problemen om du redan från början har en inflammatorisk tarmsjukdom.

Hur ser en stressmage ut?

På grund av mycket gaser kan en stressmage ofta vara uppsvullen och puta mer än normalt. Efter en måltid är det många gånger som värst och då kan utbuktningen synas genom kläderna.  

man-med-magont-pa-grund-av-stressmage

Hur botar man stressmage?

Hur blir man av med stressmage och finns det någon medicin som hjälper? Stressmage räknas som ett funktionellt besvär, vilket innebär att symptomen har psykologiska samband, samtidigt som det egentligen inte finns någon skada förknippad med problemen. Funktionella besvär går att lindra, men oftast finns det ingen bestämd medicin att behandla med. 

Om du är orolig, nedstämd eller stressad kan det förvärra dina symptom och en lösning kan vara att ta hjälp av en psykolog eller kurator.

LÄS MER: Så blev hon av med stressmagen

Hjälpmedel för magen

Det här kan lindra

Även om det inte finns något uttalat botemedel, finns det mycket du kan testa att göra på egen hand för att få mindre symptom från magen. Framförallt kan det vara bra att undvika mat som gör att besvären blir värre och försöka inkludera regelbunden träning i ditt schema. När vi är stressade äter vi generellt sämre än annars och hoppar över vanor som får oss att må bra. Det hela blir lätt en ond cirkel som du behöver hitta ett sätt att bryta dig ur.

kvinna-som-yogar

Knep att testa för att förebygga stressmage

Testa kosttillskott för magen

Silicea Mag-Tarm Gel är effektiv vid halsbränna, gaser, diarré och IBS-relaterade besvär och innehåller mineralisk kiselgel utan tillsatser. Dessutom är tillskottet helt veganskt. 

Hur länge har man stressmage?

Hur länge man har problem från magen på grund av stress är egentligen omöjligt att svara på eftersom det är individuellt. För vissa går det snabbt att ställa om till en kost och livsstil som fungerar för magen, medan det för andra tar längre tid. Det är normalt att till och från ha problem med magen, även efter att du blivit av med stressmagen.

kvinna-som-ar-stressad

Då bör du alltid söka vård

Om du har…

Är du orolig över dina magproblem är rekommendationen alltid att du uppsöker en läkare för att utreda vad som ligger bakom och få rätt hjälp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen