kvinna med ont i magen

Ont i magen? Det här är fyra vanliga orsaker

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Har du ont i magen när du är hungrig, efter maten eller är du ofta gasig? En krånglande mage ställer till det i vardagslivet och det kan psykiskt påfrestande att lida av magont utan att förstå orsaken till det. Om du har problem med magont kan det vara ett tecken på en IBS eller stress, men det kan i vissa fall handla om något allvarligt. Misstänker du det eller har akuta smärtor bör du alltid uppsöka läkare.

Vad beror magont på? Fyra vanliga orsaker och symptom

Nästan allt som påverkar vår hälsa kan i viss mån också ge magknip. Vi har sammanställt fyra relativt vanliga orsakerna till ont i magen.

person-som-har-ont-i-magen

IBS

Nära en femtedel av Sveriges befolkning har problem som kan kopplas till IBS. Tecken på att du har IBS kan till exempel vara att din mage känns svullen, att du lider av magkramper och diarre eller bli förstoppad. Då kan du uppleva smärtan som att det gör ont i tarmarna. Att ha IBS innebär ofta att du oroar dig för att resa till nya platser eftersom du ständigt behöver ha koll på var närmaste toalett finns. Många med IBS blir hjälpta av att utesluta viss mat, till exempel genom att följa FODMAP.

Magont ett vanligt symptom på IBS

På grund av att IBS ofta ger besvär med gaser och att magen känns uppblåst är det många som också får ont i magen av sin IBS.

Magkatarr kan orsaka ont i magen

Magkatarr ger framförallt ont i övre delen av magen. Det brukar kännas som att det svider i magen när du trycker vid mellangärdet. Andra vanliga symptom är halsbränna, illamående och en spänd mage. Även om du kan uppleva det som obehagligt att ha magkatarr är det ofarligt och går ofta över med tid. .

Finns det medicin för att bota magkatarr?

Det finns ingen medicin för att bota magkatarr. En del tycker att det hjälper med receptfria läkemedel som minskar produktionen av magsyra eller som neutraliserar magsyran. För att bli av med symptomen behöver du göra aktiva förändringar i din livsstil. Det kan till exempel hjälpa att undvika fet och kryddad mat, alkohol samt koffein.

man med handerna pa magen

Lindra med produkter för magen

Silicea Mag-Tarm gel är en medicinteknisk produkt som har dokumenterad effekt vid akuta och kroniska mag-tarmbesvär. Den innehåller kisel och lindrar om du har orolig och uppblåst mage eller IBS-besvär. 

Har du problem med måltider kan du ta en Silicea Mag-Tarm Direkt innan du äter för att minska symptomen. Den kommer i små portionsförpackningar som är smidiga att bära med sig i väskan.

Ont i magen på grund av stress

Långvarig och akut stress påverkar tarmarnas rörelser och därför kan stressen göra att du få ont i magen trots att du äter en allsidig kost med livsmedel du tål. Även IBS har visat sig bli värre av stress.

Orsaker till stressmage

Vad, när och hur du äter påverkar din mages mående. Oregelbundna mat- och dryckesvanor och vissa typer av livsmedel kan leda till magbesvär. Om du dessutom har fullt upp med livet och inte riktigt hinner prioritera tid för återhämtning är det inte konstigt om magen säger ifrån. 

halsosam-mat

Matallergi

Märker du att glassen ibland får otrevliga konsekvenser du helst hade velat slippa? 15% av Sveriges befolkning är allergiska eller överkänsliga mot någon slags mat och ont i magen eller diarré är vanliga symptom att drabbas av om du har en oupptäckt allergi som till exempel laktosintolerans. Ta kontakt med vårdcentralen om du misstänker att du inte tål ett livsmedel.

Är du orolig över dina magproblem eller har akuta smärtor i magen? Då ska du alltid uppsöka läkare för att utreda vad dina symptom beror på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top