Sök
Stäng denna sökruta.
kvinna med ont i magen

Varför har jag ont i magen?

Dela inlägget

Har du ont i magen när du är hungrig, efter maten eller är du ofta gasig? En krånglande mage ställer till det i vardagslivet och det kan vara psykiskt påfrestande att lida av magont utan att förstå orsaken till det.

Om du har problem med magont kan det vara ett tecken på en IBS eller stress, men det kan i vissa fall handla om något allvarligt. Misstänker du det eller har akuta smärtor bör du alltid uppsöka läkare.

Magkramper och magont?

Kanske har du ont i nedre delen av magen ibland, får en svullen mage efter måltid eller ont i magen ofta? Molande värk på ena sidan magen eller så drabbas du av ont i magen där smärtan sitter i under en lång tid? Det kan finnas många olika orsaker och symtom som beror på ont i magen. Här listar vi några vanliga orsaker och symptom.

Nästan allt som påverkar vår hälsa kan i viss mån också ge magknip. Det kan som sagt finnas många olika orsaker till magont. Här har vi sammanställt några vanliga orsaker.

kvinna_ont_magen

1. IBS

Nära en femtedel av Sveriges befolkning har problem som kan kopplas till IBS. Tecken på att du har IBS kan till exempel vara att din mage känns svullen, att du lider av magkramper och diarré eller bli förstoppad. Då kan du uppleva smärtan som att det gör ont i tarmarna. 

Det innebär ofta att du oroar dig för att resa till nya platser eftersom du ständigt behöver ha koll på var närmaste toalett finns. Många blir hjälpta av att utesluta viss mat (ofta fet mat), till exempel genom att följa FODMAP.

LÄS MER: Hur FODMAP kan hjälpa en känslig mage.

Magont ett vanligt symptom

På grund av att IBS ofta ger besvär med gaser och att magen känns uppblåst är det många som också får ont i magen av symptomen.

2. Magkatarr kan orsaka ont i magen

Magkatarr ger framförallt ont i övre delen av magen. Det brukar kännas som att det svider i magen när du trycker vid mellangärdet. Andra vanliga symptom är halsbränna, illamående och en spänd mage. Även om du kan uppleva det som obehagligt att ha magkatarr är det ofarligt och går ofta över med tid.

Finns det medicin för att bota magkatarr?

Det finns ingen medicin för att bota magkatarr. En del tycker att det hjälper med receptfria läkemedel som minskar produktionen av magsyra eller som neutraliserar magsyran. För att bli av med symptomen behöver du göra aktiva förändringar i din livsstil. Det kan till exempel hjälpa att undvika fet och kryddad mat, alkohol samt koffein.

Lindra med produkter för magen

Om du har ont i magen eller andra magbesvär så använd Silicea Mag-Tarm gel. Det är en medicinteknisk produkt som har dokumenterad effekt vid akuta och kroniska mag-tarmbesvär. Den innehåller kisel och lindrar om du har orolig och uppblåst mage eller IBS-besvär. 

Har du problem med ont i magen vid måltider kan du ta en Silicea Mag-Tarm Direkt innan du äter för att minska symptomen. Den kommer i små portionsförpackningar som är smidiga att bära med sig i väskan.

3. Ont i magen på grund av stress

Långvarig och akut stress påverkar tarmarnas rörelser och därför kan stressen göra att du få ont i magen trots att du äter en allsidig kost med livsmedel du tål. Även IBS har visat sig bli värre av stress.

Orsaker till stressmage

Vad, när och hur du äter påverkar din mages mående. Oregelbundna mat- och dryckesvanor och vissa typer av livsmedel kan leda till magbesvär. Om du dessutom har fullt upp med livet och inte riktigt hinner prioritera tid för återhämtning är det inte konstigt om magen säger ifrån. 

LÄS MER: Vad är stressmage och hur kan du lindra dina symptom?

halsosam-mat

4. Matallergi

Märker du att glassen ibland får otrevliga konsekvenser du helst hade velat slippa? 15% av Sveriges befolkning är allergiska eller överkänsliga mot någon slags mat och ont i magen eller diarré är vanliga symptom att drabbas av om du har en oupptäckt allergi som till exempel laktosintolerans. Ta kontakt med vårdcentralen om du misstänker att du inte tål ett livsmedel.

Andra orsaker?

Det kan också finnas andra orsaker till att du har ont vid nedre delen av magen, ont i magen ofta eller har svullen mage som kan göra ont.

5. Diarré

Blir dina toalettbesök under dagen bara fler och fler? Har du vattnig eller lös avföring som kommer oftare än vanligt? Då har du troligtvis drabbats av diarré. Om diarrén orsakas av en infektion så är det inte ovanligt om du också får feber. Du kan känna dig skakig och matt om du inte får i dig tillräckligt mycket vätska.

Är du orolig över dina magproblem eller har akuta smärtor i magen? Då ska du alltid uppsöka läkare för att utreda vad dina symptom beror på.

När går diarré över?

Diarré går oftast över av sig själv på några dagar, utan behandling. Om du har långvariga problem bör du kontakta vårdmottagning för att få bukt på dina symtom. Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra dina symtom.

LÄS MER: Diarré & lös mage.

6. Förstoppning

När du har förstoppning har du svårt att bajsa och det kan också göra ont. Ofta räcker det att dricka mer vätska och att äta mer fiberrik mat. Det finns även receptfria läkemedel som du kan använda. Orsaker till att du drabbas av förstoppning kan vara:

  • Att du druckit för lite vätska eller ätit mat med för lite fiber.
  • Att du ändrat dina matvanor.
  • Att du rör på dig för lite i vardagen, till exempel om du sitter mycket.
  • Många kan bli förstoppade om de känner sig stressade eller oroliga. 
granola-ont-magen-gasig

TÄNK PÅ! Fem vanliga livsmedel som bråkar med magen

Upplever du gaser i magen, akuta toalettbesök eller ont i magen av mat ibland? Då är du inte ensam. Här är fem livsmedel som kan vara bra att undvika.

Müsli och granola: Och då snackar vi om de färdiga alternativen som finns i matbutikerna. Flera av dem innehåller oligofruktos, som många tarmar har svårt att bryta ner.

Mjölk från kor: Vuxna kan ibland vara mer känsliga mot laktos än barn, och är du känslig så kan det vara en anledning till att din mage bubblar oroligt.

Majs: Majs innehåller den lite svårsmälta sockeralkoholen sorbitol. Om du äter för mycket majs vid samma tillfälle kan det därför orsaka både svullen och gasig mage.

Brysselkål: Fylld av fiber som kan vara svårt för tarmarna att bryta ned som vanligt, men också sockeralkoholer som i stor mängd ger en laxerande effekt och vid mindre mängd gasbildning.

Bröd: För dig som är känslig mot gluten är vitt bröd inte att föredra då det kan ge dig magbesvär. Mörkt bröd innehåller ofta mycket fiber vilket gör att det kan bli svårsmält för vissa magar.

LÄS MER: Fem vanliga livsmedel som bråkar med magen – undvik dem!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen