Sök
Stäng denna sökruta.
Kvinna sitter på sängen med halsbränna

Magsyra, halsbränna och sura uppstötningar

Dela inlägget

Magsyran finns i magsäcken och har två viktiga uppgifter: den bryter ner maten för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringsämnena däri och den tar död på obehagliga bakterier så att vi håller oss friska. En tillräcklig mängd magsaft är alltså viktig för att vår matsmältning ska fungera optimalt.

De flesta känner till att för mycket magsyra kan leda till halsbränna och sura uppstötningar, men få känner till att det omvända – för lite magsyra – faktiskt är ett vanligare problem och ger ungefär samma symtom.

Äldre kvinna tar sig för bröstet

Vad är magsyra?

Magsyra är en syra med lågt PH-värde som finns i magsäcken där den sönderdelar maten vi äter i mindre beståndsdelar. En viktig komponent i syran är enzymet pepsin, som bryter ner proteiner till aminosyror. I tunntarmen bidrar syran sen till upptaget av fettlösliga näringsämnen.

Men syrans uppgift slutar inte här. Den ansvarar också för att skydda oss från ovälkomna inkräktare som kan göra oss sjuka, bland annat salmonella, campylobacter och listeria, helt enkelt genom att fräta ner dem.

Hur vet man om man har för lite magsyra?

Symtomen på för lite magsyra är ungefär desamma som symtomen på för mycket magsyra. Det är vanligt att få problem med:

 • Halsbränna
 • Sura uppstötningar
 • Rapningar
 • Sämre motståndskraft mot maginfektioner
 • Illamående
 • Tidig mättnadskänsla
 • Försämrat näringsupptag

För att få reda på om du har brist på saltsyra kan du göra ett egentest hemma. Allt som behövs är bikarbonat och vatten.

Testa dina magsyrenivåer med bikarbonat

Testet ska göras på morgonen innan du hunnit äta och dricka något. Bikarbonat är basiskt och när du får i dig bikarbonatet reagerar det med magsyran i magsäcken och bildar koldioxid. Koldioxiden gör i sin tur att du rapar.

Ju kortare tid det tar tills du rapar, desto mer sannolikt är det att du har tillräckligt höga nivåer av saltsyra i magsäcken.

Så här gör du:

 1. Blanda 1/4 tesked bikarbonat med ett halvt glas vatten
 2. Drick vattnet
 3. Sätt en timer för att kontrollera hur lång tid det tar tills du rapar
 4. Går det snabbare än tre minuter? Då har du förmodligen tillräckligt med magsyra. Tar det längre tid än tre minuter kan det istället vara så att du har brist på magsyra.

Vad ska man äta om man har brist på magsyra?

Om man har brist på magsyra kan man behöva äta enzymer som bidrar till matsmältningen. Man kan också prova att dricka pressad citron eller 1-3 teskedar äppelcidervinäger utspätt i vatten innan en måltid för att stimulera magsyran och matsmältningen.

Vad ska man äta om man har brist på magsyra?

Om man har brist på magsyra kan man behöva äta enzymer som bidrar till matsmältningen. Man kan också prova att dricka pressad citron eller 1-3 teskedar äppelcidervinäger utspätt i vatten innan en måltid för att stimulera magsyran och matsmältningen.

Man får ont i magen av mat på bordet

Vad händer när man får halsbränna?

Magsaften som består av saltsyra är tänkt att stanna i magsäcken, där den sura miljön är optimal för att bryta ner maten vi äter. När man får halsbränna tränger sig saltsyran vidare upp i matstrupen och in i munnen där den orsakar sveda tillsammans med en besk, obehaglig smak. Dina slemhinnor i strupen är nämligen inte skyddade mot det frätande innehållet på samma sätt som magsäcken. Oftast sker det här inte på grund av för mycket magsaft, utan på grund av för lite.

Övervikt, graviditet och rökning ökar risken för att drabbas av halsbränna. Viss mat har också en tendens att förvärra symtomen, så den kan vara bra att se upp med om du har ont.

Mat att undvika vid halsbränna

 • Kolsyrad dryck
 • Alkohol
 • Kaffe
 • Fet mat
 • Kryddig mat
 • Tomater
 • Vitlök

Mat som är snäll mot slemhinnorna

Välj den här maten för att lindra halsbrännan

 • Avokado
 • Banan
 • Yoghurt
 • Gurkmeja

Vad neutraliserar magsyra?

Antacida läkemedel neutraliserar magsyran i magsäcken. Exempel på sådana läkemedel är till exempel samarin och novalucol.

Men behandling med läkemedel är inte alltid nödvändigt. Som första steg för att bli av med sina besvär från magen äter många mineralisk kollodial kiselsyra från Silicea Mag-Tarm. Kislet tas i samband med måltider för att förebygga eller vid enstaka tillfällen för att lindra när symtom uppstått. På så sätt skapas ett skydd längs med slemhinnorna i magen och tarmen, samtidigt som kislet suger åt sig retande ämnen , toxiner och bakterier. Därför har det också god effekt på några av de vanligaste symtomen vid brist på saltsyra, som till exempel halsbränna och sura uppstötningar.

Har du frågor om Silicea Mag-Tarm? Se filmen där du får svar på alla frågor.

 

Äldre man med halsbränna

Magsyra – FAQ

Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna om varför vi behöver saltsyran i magen och hur den påverkar matsmältningen och hälsan i allmänhet.

Var produceras magsyra?

Magsyra och pepsin produceras av miljontals körtlar som finns i magsäckens slemhinneceller. Pepsin är ett enzym som ingår i syran och aktiveras av den sura miljön för att kunna bryta ner protein i maten du äter.

Produktionen av saltsyra minskar naturligt med åldern och därför är det vanligare med brist och försämrat näringsupptag hos äldre. Näringsbrist kan leda till ett försämrat immunförsvar.

Andra orsaker till brist kan till exempel vara allergier, långsam ämnesomsättning eller nedsatt funktion på binjurar och sköldkörtel.

Vad består magsyra av?

Magsyra består bland annat av en mycket sur syra som kallas för saltsyra, men även pepsin och vatten. När man pratar om brist på saltsyra eller magsaft, menar man ofta samma sak som brist på magsyra.

Hur stark är magsyra?

Magsyra är väldigt starkt, eller snarare, väldigt surt och frätande. Den har ett pH-värde på 1-3 och om din hud kommer i kontakt med magsyra skulle du faktiskt bränna dig. På grund av det låga pH-värdet kan magsaften döda eventuella bakterier som letar sig ner i magsäcken.

Beror halsbränna och sura uppstötningar på magsyra?

Halsbränna och sura uppstötningar beror på att magsyra tränger upp i matstrupen för att det inte sluter tätt mellan magsäcken och magmunnen.

I magsäcken är den sura vätskan inget problem, men dina slemhinnor i halsen och munnen tål inte det låga pH-värdet i syran och börjar svida eller bränna.

Hur minskar man magsyra?

Man behöver sällan minska magsyran i magen eftersom problemet ofta är att man har för lite syra.

De som trots allt har förhöjda nivåer saltsyra i magen väljer ibland att äta protonpumpshämmare som minskar tillverkningen av syra. Risken med protonpumpshämmare är att symtomen ofta blir värre när man försöker sluta med läkemedlet, innan tillverkningen av magsaft stabiliserar sig igen.

Ett naturligt alternativ till protonpumpshämmare är medicinteknisk kiselgel som hjälper dig att bli av med dina symtom, utan att förändra pH-värdet i magsäcken.

Siliceas kiselgel består endast av finfördelat kisel och syre tillsammans med vatten och lägger sig som en skyddande hinna i tarmarna. Produkten är godkänd för behandling vid tillfälliga och kroniska magproblem och är även lämplig för barn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen