Sök
Stäng denna sökruta.
kvinna ont i magen

Magkatarr – 5 tips som lindrar och svar på alla dina frågor

Dela inlägget

Magkatarr är ett vanligt och helt ofarligt magbesvär som drabbar de flesta någon gång i livet. Symptomen är ofta magsmärtor i samband med mat- och dryckesintag. Det brukar svida och göra ont högt upp i mitten av magen. Magkatarr går ofta över med tid, men du kan lindra symptomen genom att bland annat undvika livsmedel som kaffe, alkohol och stark mat. 

Symptom vid magkatarr

Det finns många olika symptom som kan vara tecken på magkatarr. Det är ofta förknippat med smärta i form av ett sug eller sveda i magen. Halsbränna är också ett vanligt symptom.

Smärtor och sug i magen

Det är vanligt att smärtan sitter högt upp i magen och ger en brännande eller värkande känsla. Du kan också känna ett obehagligt sug i mitten av övre magen.

Halsbränna

Vid halsbränna får du ofta sura uppstötningar, slem och känslan av en klump i halsen.

Sveda i maggropen

Om du känner att det svider i magens övre del kan det vara ett tecken på magkatarr.

Snabb mättnadskänsla

När du äter kan du redan efter några tuggor känna dig mätt och uppblåst vilket gör det svårt att hålla ett normalt matintag.

Illamående och kräkningar

En känsla av illamående som ibland leder till kräkningar är också ett vanligt symptom.

Spänd och gasig mage

En hård och spänd mage är obekvämt och kan göra ont. Det kan också bidra till en gasig mage, om du släpper ut gaserna brukar det kännas bättre.

kvinna med magont

Varför får man magkatarr?

Orsaker till varför du får magkatarr kan bland annat bero på vad och hur du äter eller om du är stressad eller orolig.

Stress och oro

Om du ofta känner stress eller oro kan det göra att magen också blir stressad eller orolig, vilket kan utvecklas och leda till magproblem.

Matvanor

Vad, när och hur du äter påverkar din mages mående. Oregelbundna mat- och dryckesvanor och vissa typer av livsmedel kan leda till magbesvär och i många fall magkatarr.

Smärtstillande läkemedel

Överkonsumtion av värktabletter eller liknande läkemedel kan också vara en orsak till magkatarr eller magsmärtor.

5 tips för att lindra magkatarr

För att lindra besvären som magkatarr ger dig finns det mycket du själv göra. Att ändra dina kost- och sömnrutiner kan göra stor skillnad. Vad exakt som hjälper mot smärtorna är dock individuellt, men det handlar oftast om att göra förändringar i livsstilen.

1. Ät och sov regelbundet

Regelbundna måltider gör att magen blir mer stabil och mindre orolig. Ät hellre många små portioner än färre stora. Eftersom tarmarna och magsäcken jobbar och rör sig segare vid magkatarr kan stora portioner mat bidra till mer värk och gaser. Försök också att äta långsamt så att magsäcken och tarmarna hinner bearbeta matintaget.

Att sova regelbundet är också viktigt för att behålla en lugn mage. Under natten får magen jobba i fred utan att bli fylld med ny mat och dryck. Därför är det viktigt att prioritera sömnen och att följa ett regelbundet sömnschema.

sallad pa tallrik

2. Undvik viss mat

Det finns många livsmedel som gör att magen blir irriterad och gasig. För en lugn och snäll mage bör du därför minska eller helt utesluta följande livsmedel ur din kost:

3. Slappna av

Att utföra yoga, meditation eller lugn stretchning kan göra att du stressar mindre och därmed lugnar magen. Att vila en stund om dagen och låta magen vara i fred är också bra för att lindra symptomen.

kvinna meditation sang

4. Rör på dig

Träning har visats ge positiv effekt vid magkatarr. Motion gör att din hjärna blir friskare, starkare och att du blir mindre stressad. Vissa upplever dock att det gör ännu ondare i magen under träning. Satsa då hellre på lugna aktiviteter som stretchning.

5. Testa produkter som kan hjälpa vid magkatarr

Det finns en del produkter och receptfria läkemedel som kan lindra om du har symptom på magkatarr.

Silicea Mag Tarm är en medicinteknisk produkt som hjälper till att lindra magkatarr, halsbränna och smärtor i magen.

Magsyra finns som tabletter och bidrar till en normal matsmältning.

Det finns också läkemedel som ska neutralisera magsyran vilket är effektivt mot halsbränna och sura uppstötningar.

Frågor och svar

Här har vi svarat på de vanligaste frågorna om magkatarr.

Vad är magkatarr?

Magkatarr är magsmärta, halsbränna eller andra symptom i magen som ofta är en effekt av mat- och dryckesintag. Magkatarr är ett enklare ord för dyspepsi som är ett samlingsbegrepp för olika magsymptom. Trots att det kan göra ont och skapa stora besvär i vardagen är det helt ofarligt.

Hur länge har man magkatarr?

Det finns ingen tidsgräns för hur länge du kan ha magkatarr. I bästa fall går det över efter några dagar eller veckor om du börjar förändra dina mat- och sovvanor. I värsta fall kan du lida av det i många månader.

man med handerna pa magen

Finns det medicin för att bota magkatarr?

Det finns ingen medicin för att bota magkatarr. En del tycker att det hjälper med receptfria läkemedel som minskar produktionen av magsyra eller som neutraliserar magsyran. För att bli av med symptomen behöver du göra aktiva förändringar i din livsstil. (läs mer under vad kan jag göra?)

Vad händer i kroppen?

Magkatarr innebär ofta att nerverna i magsäcken och i tolvfingertarmen har fått en ökad känslighet. Det gör att matsmältningen saktas ner och tar längre tid på sig att tömmas. Det är inte farligt, men kan göra väldigt ont och skapa besvär i vardagen.

Går magkatarr över av sig själv?

Magkatarr brukar gå över av sig själv om du gör vissa åtgärder för att behandla den. Det handlar om att du bör undvika vissa livsmedel och att följa rutiner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen