Visste du att hur du sover har en direkt inverkan på din mentala och fysiska hälsa och också på kvalitén av din vakna tid. Att inte sova bra, eller för lite ger en direkt avkastning påverkar på hur du mår under dagen, din energi, produktivitet, känslomässiga balans och till och med din vikt. Ändå så är det en stor del många av oss som har problem med att vår sin sömn. Vi vänder och vrider oss under natten och kämpar för att få den sömn vi behöver. Men det finns naturliga och enkla lösningar.
Hur kan jag få en bättre sömn?
Att få en hel natts god sömn kanske kan kännas som ett omöjligt mål, när du vaknar vid kl 3 på natten och vänder och vrider dig, tankar kommer upp i huvudet och du inte kan somna igen. Men du har betydligt mer kontroll över din sömnkvalitet än du inser. För hur du känner dig under dina vakentimmar beror ofta på hur du sedan sover under natten. Så för att bota dålig sömn gäller det också att förändra dina dagliga rutiner.
Ohälsosamma vanor och din livsstil påverkar alltså din sömn. Men Börja med att experimentera pröva med nedanstående tips för att hitta vad som fungerar bäst för just dig. Så att du kan njuta av bättre sömn på natten, förbättra stärka din mentala och fysiska hälsa och även förbättra hur du tänker och känner dig under dagen.
Sömnen har olika stadier
När du lagt dig, släckt lampan och börjar känna dig dåsig sjunker vakenhetsgraden och du somnar. Sömnen är först ytlig och du är lättväckt. Ibland kan det upplevas som om du inte sover alls. Efter hand kommer du in i en djupare fas av sömnen. Musklerna slappnar av och du är svår- väckt. Om du blir väckt nu kan du känna dig förvirrad och det tar tid innan du känner dig vaken. Djupsömnen gör att kroppen återhämtar sig och du känner dig utvilad. Den ytliga och djupa sömnen återkommer regelbundet under natten tillsammans med perioder av drömsömn, REM-sömn (REM = Rapid Eye Movements, snabba ögonrörelser).
I början av natten domineras sömnen av den djupa sömnen med kortare perioder då du drömmer. Därefter blir perioderna med djupsömn kortare och perioderna med drömsömn längre. När du blir äldre ändras sömnmönstret. Det beror bland annat på att hormoner, som produceras under djupsömnen, inte behövs i samma utsträckning längre. Du sover ytligare och blir mer lättväckt. Som vuxen är det normalt med 6-8 timmars sömn per dygn, tiden minskar med åldern.
7 tips på hur du kan få bättre och djupare sömn
TIPS 1. Skapa en stabil rutin för din läggdags –
Synkronisera dig med din kropps naturliga sömn-väckningscykel. Alltså försök gå och lägga dig när du är trött.
TIPS 2. Tänk på vad och när du äter och dricker
Ät och drick inte livsmedel som innehåller koffein, som kaffe, te, eller läsk och choklad under mitten på eftermiddagen. Du kan avsluta äta några timmar före sänggåendet och ta gärna en lätt middag som ska inte vara kryddig eller tung. Kryddiga och tunga måltider kan hålla dig vaken med halsbränna eller matsmältningsbesvär!
Du skall också undvika alkohol för bättre sömnkvalitet!
TIPS 3. Dämpa belysningen – kontrollera din exponering för ljus
Melatonin är ett naturligt förekommande hormon kontrollerat av ljus exponering, som hjälper till att reglera din sömn-väckningscykel. Din hjärna utsöndrar mer melatonin när det är mörkt vilket gör dig sömnig – och mindre när det är ljus som gör dig mer uppmärksam. Men, många aspekter av våra moderna liv kan förändra din kropps produktion av melatonin och ändra din dygnsrytm. En av GLYCs effekter är just att öka halten melatonin så att vi hamnar i ett avslappningsmood. Ljus aktiverar hjärnan och håller oss vakna. TV och dataspel håller aktivitetsnivån uppe eftersom de är stimulerande, samtidigt som ljuset från skärmarna signalerar till hjärnan att den ska vara vaken. Förbered för sömn genom att se till att belysningen är nedsläckt och mysig 1-2 timmar före sänggående.
TIPS 4. Ta ett varmt bad före läggdags
Att ta ett varmt bad innan du lägger dig är väldigt effektiv. Det beror på att avkoppling i badkaret ökar kroppstemperaturen något, och när du går ut, kommer den snabba nedkylningen att efterlikna det naturliga temperaturfall som hjärnan triggar när den förbereder sig för sömn. En liten studie från 1985 fann att personer som tar ett varmt bad före sängen inte bara somnar snabbare, utan du får också bättre sömnkvalitet
TIPS 5. Att meditera/sätt dig ner och slut ögonen en liten stund
En studie från 2009 visade att meditation kan hjälpa till att bekämpa sömnlöshet. Forskarna fann att de som mediterade sov längre och bättre tack vare övningens djupa avslappningsförmåga. Om det är svårt med att meditera går det lika fint med en del djup andning som hjälper dig att rensa ditt sinne och bättre förbereda dig för sömn!
TIPS 7. Motion
Motion sänker stresshormonet kortisol i kroppen, vilket har en positiv inverkan på nattsömnen. All rörelse är bra. Försök att inte träna senare än 4 timmar före din läggdags.
Ett naturlig sömntillskott…
GLYC POSITIVE SLEEP är ett beprövat, kliniskt dokumenterat egenvårdsmedel, klassificerat som kosttillskott. GLYC POSITIVE SLEEP är en naturlig sömnprodukt utan efterkänningar dagen efter. Den bidrar till ökad avslappning och förmågan att somna, minskad oro och förbättrad sömnkvalitet. Dessutom bidrar GLYC POSITIVE SLEEP till att vi vaknar harmoniska med en god sinnesstämning redo att möta den nya dagen. En stor fördel fördelen med GLYC POSITIVE SLEEP är att den kan användas under kortare perioder vid behov men också under längre perioder, när behovet finns. Du kan börja och sluta när du vill utan problem. Du är också klar i huvudet under dagen.