Att somna och sova gott ska väl bara funka så där helt naturligt, alldeles av sig självt? Vara lika lätt som att andas? Men precis som andningen ofta blir ojämn när du blir medveten om den, kan sömnen sluta fungera när du övertänker den.
Det är inte heller helt ovanligt att en god natts sömn lyser med sin frånvaro just när du behöver den som mest, till exempel inför en lång krävande dag som du vet kommer kräva all din koncentration.
För att somna lättare och sova bättre kan det hjälpa att förstå vad som påverkar sömnen. Då kan du införa några få beprövade rutiner som hjälpt många i samma situation. Meningen är att rutinerna till slut ska bli vanor som du utför per automatik och knappt kopplar till dina sömnproblem. Till slut slipper du tänka på att du har svårt att sova och bara det kan faktiskt göra underverk.
Fem åtgärder vi rekommenderar
1. Ta hand om din sömnkvalitet
Inför att du går och lägger dig hjälper det om du känner dig lugn, positiv och avslappnad. Flera helt naturligt förekommande ämnen som du säkert känner till sen tidigare kan hjälpa dig med det. I tillskottet GLYC Positive Sleep kombineras saffran, citronmeliss och vallmo (också kallad sömntuta) för att bevara en god natts sömn. Det är för dig som har svårt att somna, sover oroligt eller vaknar och känner dig nedstämd direkt på morgonen. Rekommendationen är att ta en kapsel ungefär en timma innan du går och lägger dig. Du kan använda GLYC Positive Sleep vid enstaka tillfällen eller under längre perioder och du behöver inte oroa dig för nåra biverkningar när du börjar eller slutar.
2. Ett riktigt mörkt sovrum
De flesta av oss sover på natten och är vakna på dagen. Det ett naturligt mönster som påverkas av hur ljust eller mörkt det är runt omkring oss och allting styrs av sömnhormonet melatonin. När det börjar skymma ökar melatoninproduktionen och talar om för kroppen att det är dags att bli trött. Därför är det lättare att somna i ett rum med så lite ljusinsläpp som möjligt. Om du jobbar natt och behöver sova på dagen är det särskilt viktigt att se till att du får sova i ett mörkt och tyst rum.
3. Nej tack, skärmar
Vi är nog alla mer eller mindre beroende av våra mobiler och om du tillhör dem som scrollar till sista minuten innan du försöker somna är det dags att tänka om. Blått skärmljus minskar liksom dagsljus melatoninproduktionen och du blir inte lika trött. Samtidigt är mobilen ofta kopplad till en omedveten stress som ökar kortisolproduktionen och gör dig piggare. Testa att byta ut mobilen mot en fysisk bok.
4. Motionera (men inte på kvällen!)
Att vara fysiskt utmattad när du ska sova hjälper dig att komma ner i varv. Om du däremot har svårt att somna kan du med fördel planera in träningspasset åtminstone några timmar innan läggdags. Annars finns det risk att endorfiner och adrenalin från träningspasset gör dig pigg och klarvaken vid fel helt tillfälle. Det är ju på dagen du vill åt den där extra energin!
5. Regelbundna vanor
Kroppen gör sitt bästa för att du ska må bra, men den behöver lite i gengäld. Överraska den helst inte för mycket. Försök varva ner vid samma tid varje kväll och gå upp vid samma tid varje morgon. Kroppen lär sig ditt mönster och ser till att bli pigg och trött ungefär samma tidpunkter oavsett om det är måndag eller lördag. Även om du somnat sent kvällen innan är det bra att undvika en lång sovmorgon.
Tänk också på att äta regelbundet, men inte för nära inpå sänggåendet. För mycket i magen när du ska sova gör att kroppen måste fokusera på att ta hand om maten istället för att slappna av och resultatet blir ofta en orolig, lättväckt sömn.