Sök
Stäng denna sökruta.

Fem sätt att hantera oro och nedstämdhet

Dela inlägget

Orolig och nere? Nedstämdhet är en naturlig reaktion på svårigheter i livet. Här är några verktyg för att hantera känslor.

Att känna sig nedstämd i perioder är helt normalt. Ibland vet vi inte orsaken till känslan, och vi frågar oss varför vi inte är glada. Orsakerna till nedstämdheten kan också vara betydligt mer tydliga. Exempelvis sorg och oro över ekonomin. Orsaker som skapar stressreaktioner. Att då tvinga fram glädje och energi är sällan hållbart, eftersom det skapar ännu mer stress.

utbrand

Kroppens sätt att reagera på oro och rädsla är exempelvis att andningen ökar och lägger sig högt upp i bröstet, blodtrycket höjs, svettningar, illamående och spänningar. Helt enkelt en kamp för kroppen att slåss mot det där jobbiga.

Vi kan omöjligen vara på topp jämt. Oavsett om du vet orsaken till nedstämdheten eller ej, kan det vara skönt att hitta metoder för att hantera de jobbiga känslorna. Här är våra bästa tips!

1. Skicka signaler av lugn till hjärnan

Var snäll mot dig själv när du är orolig och ledsen, och låt känslorna komma. Ignorerar du känslorna så kommer de tillbaka. Genom att acceptera dem så skickar du signaler av lugn till hjärnan. Fråga sedan dig själv vad du behöver i stunden när du är orolig eller ledsen. Det behöver inte vara något stort. Saker som att strosa i en affär, ta en nypa luft, se ett roligt videoklipp eller ta en fika med en närstående. Trösta dig själv som du skulle ha tröstat din bästa vän. Medkänsla till andra kan vara lätt, men medkänsla till sig själv kan ibland vara svårare. Är du snäll mot dig själv ger du kroppen lugn.

2. Lägg fokus på inre mål

Fokus på saker som karriär, pengar, drömhemmet och att hitta kärleken är yttre mål. Men jobbar du med dina inre mål? Under en period av mycket oro och nedstämdhet är det bra att skifta fokus. Fråga dig exempelvis hur du ska kunna glädjas åt att uppnå dina yttre mål om du inte mår bra i ditt inre. ”Den här veckan ska jag ge mig själv mer uppskattning” är exempel på ett inre mål.

Kvinna lugn ler utomhus

3. Du är inte dina prestationer

Rädslan att misslyckas inför både sig själv och andra är en mycket jobbig känsla. Då är det bra att påminna sig om att prestationerna inte definierar dig som person. Något som i en orolig stund kan vara svårt att se skillnad på. I en pressad situation, prova att säga högt till dig själv ”jag är inte mina prestationer, och livet ska inte vara så allvarligt” det sänder lugn till kroppen, får dig att slappna av och se lite ljusare på situationen.

4. Påminn dig om att det inte alltid kommer vara så här

Livet går upp och ner. Acceptera att det känns så här just nu, men att det kommer gå över. Nedstämdhet är en naturlig reaktion på svårigheter i livet, och var fjärde person känner sig orkeslös, deppig och orolig under perioder. Dina känslor är fullt normala.

5. Ta hand om kroppen

En näringsrik kost, återhämtning, sömn, och fysisk aktivitet är grundläggande faktorer för att må bra. Vi vill också rekommendera GLYC Positive Mood – ett naturligt tillskott för att hantera perioder av oro och nedstämdhet. GLYC innehåller saffran som bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning. Kan användas kontinuerligt under längre perioder eller tillfälligt när man upplever ett behov. Läs mer här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen