Sök
Stäng denna sökruta.
kvinna skriver i bok

Hur skapar du nya rutiner som håller i längden?

Dela inlägget

Rutinerna finns där och räddar oss när motivationen tryter. Det är därför vi älskar dem och ständigt försöker skapa nya, goda vanor. Rutiner bidrar till stabilitet och välmående. I längden gör de att vardagen fungerar bättre. Storslagna löften däremot, ger oftast upphov till besvikelser och känslor av misslyckande.

Vi vet, när klockan passerar midnatt på nyårsafton, eller när söndagen går över i måndag är det lätt att drabbas av en plötslig insikt om hur du borde förändra ditt liv. Du bestämmer dig för att bli en sådan där person som har läget under kontroll. En sådan som går upp tidigt på morgonen, får med alla näringsämnen redan vid frukosten och inte scrollar på mobilen innan läggdags.

Men efter bara ett par dagar stannar du uppe sent framför en serie, missar frukosten och känner hur pulsen bultar hårt trots att du knappt kommit iväg till jobbet. Låter det bekant? Vad du behöver är en plan på hur du ska förvandla din nya vana till en fast rutin.

Kvinna hund i soffan

Vad är rutiner?

Rutiner är helt enkelt beteenden du upprepar så många gånger att de börjar bilda ett återkommande mönster. De blir alltså vanor som du utför närmast per automatik.

Varför behövs rutiner?

Allt som vi människor inte är vana vid kräver viss tankekraft. Rutiner underlättar genom att du slipper debattera med sig själv inför varje moment. Istället gör du bara som du brukar göra.

Rutiner hjälper dig att uppfylla dina mål

Du kan luta dig mot dina rutiner när din viljestyrka inte riktigt hänger med. Vanans makt är stark och hjälper dig att nå dina mål när motivationen tryter. En invand vana gör dig bättre rustad än ett tillfälligt rus av inspiration.

Om du till exempel äter en frukt till eftermiddagskaffet varje vardag under en månad, ökar sannolikheten att du kommer fortsätta med det även kommande veckor. Efter ett visst antal gånger slipper du din inre monolog. Är jag verkligen sugen? Orkar jag skala en apelsin? Vore det inte godare med en chokladbit? Du äter helt enkelt frukten för att du är van att göra det!

klocka på handled

Hur lång tid tar det att skapa nya rutiner?

Nu kommer vi till den magiska frågan – och den har faktiskt ett ganska exakt svar. I genomsnitt tar det 66 dagar att införa en ny rutin. Självklart varierar tiden beroende på hur stor förändring den nya vanan innebär, men du behöver åtminstone två månader på dig för att få rutinen på plats.

Så får du en ny rutin att sätta sig

Det kan kännas svårt, ja nästan omöjligt att få in en ny vana. Du behöver kämpa på i ungefär två månader innan det börjar kännas lättare och för att du ska orka göra det är det viktigt att ge dig själv rätt förutsättningar.

Gör dina mål så konkreta som möjligt

Sätt konkreta mål och tänk i siffror. Mål som går att mäta är lättare att uppnå. Bestäm dig hellre för att du ska gå 10 000 steg än för att du ”ska komma ut på en promenad”. Det är för otydligt hur det senare ska utföras och risken är att du inte gör något alls eftersom du inte vet vad du ska uppnå.

lugn vid sjö, kvinna går

Se även de små framstegen

Ibland vill vi så mycket att vi slår knut på oss själv hur vi än gör. Gå inte för fort fram. Att få dina rutiner på plats är ofta ett energikrävande arbete, vilket innebär att det behöver få ta tid. Det är bättre att du får lyckas i ett långsamt tempo än att du blir både besviken och uppgiven.

Använd den hjälp som finns

Gör inte saker svårare än de behöver vara. När du bestämt dig för vilka rutiner du tror skulle förbättra delar i ditt liv, gäller det att fundera på hur du gör det så enkelt som möjligt. Vill du sova bättre? Testa ett narturligt kosttilskott som bidrar till avslappning och ökar kvalitén på sömnen. Vill du bli av med sockersuget? Handla när du är mätt och se till att sockret inte kommer innanför ytterdörren.

kvinna sover

Tre exempel på rutiner som förbättrar livskvalitén

Vissa rutiner förbättrar vardagen för de allra flesta och ofta handlar det om grundläggande delar som sömn, kost och rörelse.

Regelbundna sömnvanor

För att få till en kvalitativ sömnrutin gäller det att fokusera på regelbundenhet. Genom att följa ett mönster kommer din kropp börja bli trött vid ungefär samma tid varje dag. Lägg ifrån dig mobilen i god ett par timmar innan läggdags för att varva ner och försök gå upp ungefär samma tid på morgonen. Ibland kan du behöva ta hjälp av ett kosttillskott. GLYC Positive Sleep är ett unikt sömnbevarande kosttillskott framtagen för att bidra till att bevara en god natts sömn. 

Rörelse

Kroppen, liksom hjärnan älskar rörelse. Endorfinerna som utsöndras när du rör på dig behövs för att hantera stress och gör att du känner dig piggare. För att du bättre ska kunna orka dina dagar rekommenderar vi att fysiska aktiviteter finns med bland dina dagliga rutiner. Vår GLYC-serie innehåller fler olika produkter för dig som vill ha ett aktivt liv, eller för dig som redan tränar regelbundet.

LÄS MER: Fördelar och positiva effekter av träning

kvinna väljer mat kylskåp

Varierad kost

Varje grupp livsmedel bidrar med sina viktiga näringsämnen som gör att du mår bra och håller dig i god form. Börja med att äta tre näringsrika huvudmål och ha med dig hälsosamma mellanmål som du kan äta i farten däremellan.

Genom att vara förutseende undviker du att hamna i energidippar där sockersuget ökar. Beroende på din kost kan du komplettera med de vitaminer eller mineraler du är i behov av genom ett kosttillskott.

LÄS MER: Vem behöver kosttillskott?

Kvinna med händer i luften

Vad du ska göra när dina rutiner känns som krav

 

Identifiera vad som skaver

Du har infört flera rutiner som på pappret borde göra att du mår bättre, men trots det känner du dig stressad eller otillräcklig. Då har rutinerna ofta blivit krav som förhindrar spontanitet och förvandlar dina dagar till tråkiga scheman att bocka av. Våga stryk aktiviteter.

Luft i schemat är också en god vana

Rutinerna du välkomnar in i ditt liv ska vara till hjälp på fler plan än ett. Precis som du behöver rörelse, behöver du också återhämtning både för kroppen och för psyket. Försök hitta tid för pauser där du kan ladda om batterierna. Återhämtningen behöver blir en del av dina dagliga rutiner.

kvinna hjärta

Var snäll mot dig själv

Du behöver vara din egen bästa vän för att nå framgång med de nya rutinerna. Fundera på varför du tillför en rutin. Hur vill du att den ska bidra till ett gott liv för dig?

Bli inte besviken på dig själv om du rutinerna inte faller på plats lika snabbt som du hoppats på och omge dig med människor du mår bra av och som stöttar dig när det väl gäller.

LÄS MER: Höstdepression

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen