Sök
Stäng denna sökruta.
höstdepression deppig tjej

Höstdepression

Dela inlägget

Deppig eller deprimerad? När dygnets timmar med solljus blir allt färre och de mörka kvällarna blir allt mörkare, är det inte konstigt att du känner dig extra trött med låg energinivå. Men vad är skillnaden på att känna sig deppig och att ha drabbats av en höstdepression? Och vad kan du göra för att må bra igen?

Kylan är på ingång i vårt avlånga land, det skymmer allt tidigare på dagarna och trädens blad har börjar skimra i gult och rött. Hösten är här, och med den upplever många att energin tryter. Att känna sig deppig på hösten är inte ovanligt, så hur vet du om det håller på att gå från depp till depression?

Vad är höstdepression?

En återkommande depression där symtom kommer tillbaka vid samma tid varje år är en så kallad årstidsbunden depression. Det vanligaste är att man får besvär under den mörka årstiden från oktober till mars – det är detta som vi kallar en höst- eller vinterdepression.

Enligt folkhälsomyndigheten är det mellan 5-8 procent av alla svenskar som får så starka symtom att de drabbas en årstidsbunden depression. Vissa drabbas även på vår eller sommar.

höstdepression

Symtom

Symtom för höstdepression är:

  • Du känner dig trött hela tiden, och det blir inte bättre av att du sover mer.
  • Du har ett ökat sug efter kolhydratrika livsmedel, i synnerhet sötsaker.
  • Du har svårt att koncentrera dig och fokusera, till exempel på jobbet.
  • Du drabbas ofta av förkylning eller annan infektion för att ditt immunförsvar är sämre än vanligt.

Att ha svårt att somna, ofrivilligt ha gått ned i vikt och känna sig nedstämd och få humörsvängningar kan också tyda på en årstidsbunden depression. Om du upplever flera av symtomen är det hög tid att söka hjälp.

Årstidsbunden depression

Årstidsbunden depression är en sorts återkommande depression, som till exempel en höstdepression. De kallas också SAD (Seasonal Affecitve Disorder), och symptomen påminner mycket om andra typer av depressioner som finns.

Ju längre tid du har återkommande depression, desto djupare och tätare kan de bli om du inte får behandling. Läs mer på 1177.se.

Ljus och mörker

Att drabbas av en höstdepression i Sverige är vanligare än om du till exempel hade bott i Indonesien. Varför? Indonesien ligger nära/på ekvatorn, vilket innebär att skillnaderna mellan de olika årstiderna inte är så stora där. I Sverige är skillnaderna på mörker och ljus under årstiderna mycket större. Så, ju längre bort från ekvatorn du bor, desto vanligare är det att du drabbas av årstidsbunden depression.

höst löv skor

Så kan du förebygga höst- och vinterdepression

Hur trötta eller pigga vi är påverkas av hur mycket och hur ofta vi exponeras för dagsljus. Dagsljuset hjälper oss att hålla koll på vår dygnsrytm, vilket blir svårare på höst och vinter när dygnets ljusa timmar är färre.

Här kommer några viktiga saker du kan tänka på för att förebygga höstdepression:

  • Vistas utomhus i dagsljus under en längre tid på dina lediga dagar.
  • Gå ut på en promenad under din lunchrast för att fylla på med dagsljus.
  • Fortsätt hålla dig aktiv och gör saker du tycker är kul.
  • Umgås med nära och kära.
Kvinna tittar ner i sina händer

Ska jag söka vård?

Det är viktigt att ta hjälp när du är i behov av hjälp. Om du tror att du eller en närstående har drabbats av en höstdepression, kontakta 1177 för att få råd om rätt stöd och behandling.

Depression kan behandlas på flera olika sätt beroende på vilken typ av det är och vad du själv föredrar för behandling. Det finns till exempel råd och stöd för sunda vanor, psykoterapi, läkemedel och elbehandling. Läs mer på 1177.se.

ledsen kvinna

Deppig, men inte deprimerad?

Utöver de som drabbas av depression så är det många som känner en trötthet eller nedstämdhet under höst och vinter med anledning av mörkret. När du helst av allt hade velat dra täcket över huvudet och sova tills vårens solstrålar når dig, det är då du kan plocka fram den här listan som en påminnelse om vad som kan få dig att må bättre.

Saker som får dig att gå från depp till pepp:

  • Vistas utomhus så mycket du kan, i synnerhet i dagsljus.
  • Rör på dig regelbundet och få upp pulsen lite varje dag.
  • D-vitamin är en av de vitaminer som du kan riskera att få i dig för lite av, därför kan du behöva tillskott. Det är särskilt viktigt med tillskott av d-vitamin under vinterhalvåret och för dig som är äldre än 75 år och bor i Sverige.
  • Saffran har en lugnande effekt och sägs lindra sömnproblem. Kryddan minskar också trötthet och utmattning, och kan bevara den känslomässiga balansen i kroppen. Så ät gärna mer mat kryddat med saffran.
  • Se över din kost, ät mer proteinrik mat som minskar ett eventuellt sötsug.
  • Gör aktiviteter som du tycker om. Ha roligt och skratta.
  • Umgås med familj och vänner som du tycker om.
  • Undvik nikotin och alkohol.
  • Gör aktiviteter som får dig att slappna av och stressa ned.
  • Spara semesterdagar till höst och vinter för att åka till ett varmare och ljusare land där du kan samla energi inför resten av hösten här hemma.
glatt par kvinna man

Planera in roliga aktiviteter

Känns hösten mörk, kall, blåsig och tråkig? Planera in roliga aktiviteter regelbundet så att du har något att se fram emot. Det kan vara en after work, en dagvandring med en kompis eller kanske en återträff med dina gamla studiekamrater. Planera in det du gillar och får positiv energi av.

Be om hjälp

Om du tycker det känns jobbigt, våga be om hjälp och prata med dina vänner och familj. Om du mår dåligt under en längre period, ring 1177 eller kontakta din vårdcentral för att få professionell rådgivning och hjälp.

Kosttillskott för en positiv vardag och en god natts sömn

Att det känns tungt, att uppleva en obalans och att känna sig nedstämd under hösten och vintern är inte ovanligt. Dessutom tampas nästan var fjärde person med sömnsvårigheter. GLYC Positive Mood och GLYC Positive Sleep kan bidra till att du får må bättre. Alla produkter i GLYC-serien är biverkningsfria och du kan börja och sluta när du vill, inga efterverkningar.

En positiv vardag

GLYC POSITIVE MOOD är skapad för dig som är nedstämd, trött och behöver extra energi – ett kosttillskott som bevarar positiv sinnesstämning och känslomässig balans. Den innehåller magnesium och B3 som bidrar till minskad trötthet och utmattning samt nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion.

En god natts sömn

En god natts sömn ger kroppen möjlighet till fysiologisk och psykologisk återhämtning. GLYC POSITIVE SLEEP  är en unik sömnbevarande egenvårdsprodukt framtagen till dig som tar lång tid på dig att somna, sover oroligt och vaknar lätt eller som har svårt att komma in i djupsömn. Det är även till dig som ofta känner dig trött och på dåligt humör när du vaknar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen