Superkryddan Saffran – lika viktig att använda under alla årstider. Det är inte bara för sin goda smak och sin vackra färg som du ska äta kryddan, det finns faktiskt en hel del hälsofördelar med saffran också.

1. Har visat god effekt mot nedstämdhet
Att känna sig trött, nere eller tillfälligt drabbas av känslomässig obalans är inget ovanligt, utan ofta en naturlig del av livet. Men om nedstämdheten fördjupas ökar risken att den övergår till depression. Kosttillskott med saffran har visat god effekt på behandling av nedstämdhet, oro och lindriga form av depression.

2. Hjälper mot sömnproblem och stress
Saffran har en lugnande effekt och sägs lindra sömnproblem. I vissa kulturer är det vanligt att dricka saffrans-te innan läggdags för att få en god natts sömn. Kryddan minskar också trötthet och utmattning, och kan bevara den känslomässiga balansen i kroppen.

3. Hjälper dig att prestera bättre
Du får inte bara bättre sömn – saffran sägs både stärka koncentration och tankeverksamheten, vilket i sin tur gör att du presterar bättre!

4. Ökad sexlust
Visste du att saffran har visat sig stimulera både sexlust och erektion? Det sägs att Kleopatra använde sig av saffran för att förföra Julius Caesar. Hur är inte känt, men att bjuda på lite saffran i maten kan ju aldrig skada om du vill förföra någon i jul!

5. Känslomässig balans vid menstruation
Tyvärr finns det inga studier på att saffran lindrar mensvärk, men kryddan ska hjälpa till känslomässig balans och harmoni i kroppen före och under själva menstruationen.

6. Skyddar hjärncellerna
Saffran innehåller ämnet crocin (som bland annat ger kryddan den fina gulröda färgen) vilket enligt amerikansk forskning har visats skydda hjärncellerna. Crocin sägs kunna motverka sjukdomar som MS och ALS.

7. Kryddan gör dig glad!
Saffran har inte bara en härlig färg och en god smak – vetenskaplig forskning visar att saffran i speciell formulering kan skapa en positiv sinnesstämning.

Visste du att…
1 tablett Saframyl Positive Mood motsvarar lika mycket Saffran som i 32 stycken lussebullar?! Alltså är en tablett ett betydligt enklare sätt för att få i dig din dagliga dos av saffran – och behålla en känslomässig balans och positiv sinnesstämning! Läs också: 7 tecken på att du håller på att bli utbränd