Sök
Stäng denna sökruta.
somnproblem kvinna citronmeliss saframyl

Citronmeliss – en välsmakande rogivare

Dela inlägget

Många i vårt stressade samhälle har problem med sömnen och svårt att komma ned i varv. I naturens eget apotek finns en rad örter med rogivande effekt och citronmeliss och saffran – örter som på ett skonsamt sätt kan bidra till lugn och återhämtning – är några av dem.

Örter har använts inom folkmedicinen sedan urminnes tider. De främsta fördelarna med naturliga preparat är att de vare sig är vanebildande eller ger några direkta biverkningar som annars är vanligt om man tar receptbelagda läkemedel.

citronmeliss

Rogivande för sinnet och lugnande för magen

Citronmeliss är en krydd- och läkeväxt med ursprung i Orienten där man traditionellt har ordinerat avkok från torkade blad att dricka som te. Det är främst eterisk olja, garvämnen, bitterämnen, flavonoider och fenoler som utgör de verksamma ämnena i citronmeliss, och som medicinalväxt har den länge uppskattats för sina lugnande egenskaper.

Utöver att vara rogivande har citronmeliss använts för att lugna stressade magar och för att lösa kramper, samt vid spänningshuvudvärk. Örten sägs även kunna minska blodsockersvängningar och bidra till att sänka högt blodtryck.

Vacker krydda som är lätt att odla

Citronmeliss kallas också hjärtansfröjd och är en uppskattad örtkrydda som ofta används för att dekorera desserter. Färska blad är goda att ha i sallader och passar fint som krydda till fisk. Kryddörten är väldigt lättodlad och har en tendens att sprida sig och kan med fördel odlas hemma i köksträdgården.

Utöver att använda invärtes har örten traditionellt använts vid utvärtes besvär som munsår andra skråmor, då genom att man baddar med örtavkok eller gnider med ett blad.

Nyfiken på hur du kan få hjälp med sömn och lugna sinnet med kosttillskott läs här
Visste du att citronmeliss…

… även kallas för hjärtansfröjd?
… både är en medicinalväxt och en god örtkrydda?
… kan bidra till att sänka högt blodtryck?
… kan lindra vid munsår?

… växer som ogräs?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen