Sök
Stäng denna sökruta.
kvinna ont i magen toalett

Diarré & lös mage

Dela inlägget

Dålig i magen? Lös i magen? Vattnig avföring? Diarré är något som många drabbas av, men som vi sällan pratar om. Symtomen kan vara intensiva och kortvariga, men de kan också pågå i flera veckor eller till och med vara kronisk diarré på grund av en sjukdom. Här kommer vår guide till dig med diarré.

Diarré uppkommer oftast väldigt plötsligt och då börjar din snabba jakt efter en toalett. Oftast beror diarrén på att du har en infektion av till exempel bakterier i kroppen. Lös mage är kroppens sätt att rena tarmen från bland annat bakterier, virus och infektioner. Även hos barn är det vanligt med diarré.

Diarré räknas inte som en egen sjukdom, utan är ett symtom på att något inte står rätt till i din kropp.

toalettrulle toalett

Symptom vid diarré

Blir dina toalettbesök under dagen bara fler och fler? Har du vattnig eller lös avföring som kommer oftare än vanligt? Då har du troligtvis drabbats av diarré. Om diarrén orsakas av en infektion så är det inte ovanligt om du också får feber. Du kan känna dig skakig och matt om du inte får i dig tillräckligt mycket vätska.

feber vid magont

Vad ska jag göra om jag har diarré?

Diarré går oftast över av sig själv på några dagar, utan behandling. Om du har långvariga problem bör du kontakta vårdmottagning för att få bukt på dina symtom.

Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra dina symtom. Här listar vi våra tips!

Lindra dina symtom

  • Se till att få i dig vätska regelbundet. Drick små mängder i taget och gör det i regelbundna intervaller. Det är lätt att kroppen blir uttorkad vid diarré. På apotek kan du köpa vätskeersättning om du behöver.
  • Ät små portioner mat som innehåller mycket stärkelse, till exempel ris, havre och blåbärssoppa. Det gör avföringen fastare. Undvik mjölkprodukter, stekt mat, kaffe och alkohol.
  • Tror du att din orsak till din diarré är kostrelaterad? Gör en fodmap för att ta reda på vilken mat du är känslig mot.
  • Använd ett receptfritt alternativ mot diarré. Silicea Mag-Tarm är en skonsam produkt som innehåller kiselgel och har en ovanligt hög bindningsförmåga som gör att den absorberar vätska vid diarré. På så vis lindras dina besvär eller försvinner helt.
  • Lindra sveda. Att det svider och gör ont i rumpan när du har diarré är inte konstigt. För att lindra svedan, tvätta eller duscha rumpan i stället för att torka med papper. Klapptorka dig torr.

Handhygien är A och O när det kommer till smittspridning. Så tvätta händerna ofta, innan och efter du har lagat mat eller ätit.

Varför får man diarré?

Det finns olika orsaker till att du kan drabbas av diarré. Tillfällig diarré kan vara ett symtom på att du har en infektion av virus eller bakterier i kroppen, att du är överkänslig mot vissa livsmedel eller att du använder läkemedel som ger biverkningar.

Även stress kan vara en orsak till att din avföring blir lös och vattnig. Många kvinnor känner också att de får mer diarré i samband med mens eller i slutet av en graviditet.

Diarré vid magsjuka

Diarré är ett vanligt symtom när det kommer till magsjuka eller maginfluensa, så som vinterkräksjukan. Då i kombination med kräkningar och illamående. Sjukdomen orsakas av bakterier, virus eller parasiter. Oavsett vad du smittas av så liknar symtomen varandra.

Vad som händer då är att cellerna i tarmens slemhinna skadas, och då kan tarmen inte ta upp lika mycket vätska som den brukar göra. Då blir det överskottsvätska i tarmen som kroppen gör sig av med genom att du får diarré eller kräks. På 1177.se kan du läsa mer.

Diarré vid IBS

Att ha magproblem som kan kopplas till IBS är vanligt. Nästan en femtedel av Sveriges befolkning har det. Diarré i kombination med att din mage känns svullen och att du har magknip kan vara ett tecken på IBS. Den diarrédominerade typen av IBS kallas IBS-D.

För många med en snabb och orolig mage är symtomen värst på morgonen. Många med IBS kan bli hjälpta av att utesluta viss mat, till exempel genom att följa FODMAP.

Turistdiarré

Har du någon gång drabbats av magbesvär under en utlandsresa? Ja? Då är du inte ensam. Turistdiarré är ett samlingsnamn på magbesvär som du kan drabbas av vid resor. I länder där det är dålig vattenrening är det större riska att drabbas. Förorenat vatten eller förorenad mat kan smitta dig med bakterier eller parasiter.

Om du drabbas av turistdiarré så går det oftast över inom tre till fyra dagar. Det är viktigt att du dricker extra mycket under den här tiden, i synnerhet om du befinner dig i ett varmt land.

Diarré hos barn

Den vanligaste orsaken till diarré hos barn är magsjuka. Då brukar barnet också kräkas. I sådant fall behöver barnet sällan söka vård, utan besvären brukar gå över av sig själv. Att se till att barnet får i sig mer vätska än vanligt är viktigt.

Hos barn mellan sex månader och tre år är småbarnsdiarré något de ibland kan ha i flera veckor, utan att det finns någon orsak till det. Detta smittar inte.

Personer i samma hushåll som är friska behöver inte stanna hemma i förebyggande syfte.

Behandling vid diarré

Diarré går oftast över av sig själv på några dagar, utan behandling. Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra dina symtom. Läs mer under avsnitt ”Vad ska jag göra om jag har diarré?”.

Om du har långvariga besvär med diarré eller andra symtom samtidigt, kontakta vården. Då behöver dina besvär utredas för att du ska få rätt behandling för just ditt tillstånd.

kvinna har ont i magen

Långvarig diarré

I de flesta fall går diarré över på några dagar och du behöver inte söka vård.

Om du har haft kraftig diarré i mer än 48 timmar bör du rådgöra med sjukvården. Om du har diarré i kombination med starka magsmärtor, hög feber eller om du känner dig hängig och sjuk så bör du söka vård direkt. Om du är osäker, ring din mottagning eller 1177 Vårdguiden för att rådgöra med vårdpersonal.

Långvarig diarré hos vuxna, det vill säga diarré som pågått i mer än fyra veckor, bör alltid utredas av läkare. Diarré med varaktighet mindre än 2 veckor är akut, och diarré som varar 4 veckor eller mer är kronisk, enligt Läkartidningen.

Frågor och svar om diarré

Hur länge kan man ha diarré?
Besvären brukar gå över på några dagar. I vissa fall kan det ta längre tid, det beror på orsaken till diarrén. Långvarig diarré pågår oftast längre än fyra veckor, då behöver du söka vård för dina besvär.

Kan diarré smitta?
Ja. Vid kräkningar och diarréer sprids miljoner virus. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig därför att stanna hemma från jobbet, skolan eller förskolan vid kräkningar eller diarré. Var noga med handhygien och rengöring av toaletten du använder. Använd inte samma toalett som andra i ditt hushåll.

Vad orsakar diarré?
Det finns olika orsaker till att du kan drabbas av diarré. Tillfällig diarré kan vara ett symtom på att du har en infektion av till exempel bakterier i kroppen, att du är överkänslig mot vissa livsmedel eller att du använder läkemedel som ger biverkningar. Läs mer under ”Varför får man diarré?”

Kan jag få diarré av antibiotikabehandling?
Vid antibiotikabehandling rubbar man den normala tarmfloran vilket kan leda till diarrébesvär. Den viktigaste orsaken till svårare diarré i samband med antibiotikabehandling är överväxt av bakterien Clostridioides difficile.

kvinna vid matbord

Varför är det viktigt att dricka mycket vid diarré?
Det är viktigt att du får i dig mycket vätska, annars riskerar du att drabbas av uttorkning. Om du har vattnig diarré förlorar du nämligen mer vätska än vanligt och behöver därför hjälpa kroppen att undvika uttorkning genom att fylla på med mer vätska.

Varför får jag plötslig diarré när jag äter?
Det finns mycket i din kost som kan göra att din mage behöver arbeta snabbare. Alkohol och kaffe är de största bovarna, men även frukter som aprikos och plommon kan orsaka akuta magbesvär. Att du äter för snabbt eller en ovanligt stor portion kan också göra så att du får ett akut behov av att uppsöka toalett mitt i en måltid. Varför då? Reflexerna i din mage överreagerar på de livsmedel den får och börjar jobba lite för mycket. Då behöver du snabbt uppsöka en toalett.

Hur vet jag vilken mat jag kan äta utan att få diarré?
De fem vanligaste livsmedel som brukar bråka med magen är: müsli och gränsla, mjölk från kor, majs, brysselkål och bröd. Vilka livsmedel just din mage inte är så förtjust i är svårt att säga. Vårt tips är att du gör en fodmap för att ta reda på vilken mat du är känslig mot.

Här kan du läsa fler artiklar som berör din mages välmående på vår blogg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen