Ljusblå himmel, fåglar som kvittrar och knoppar som brister. Dagarna blir allt ljusare och många känner ett pirr av vårkänslor. Men inte alla. Att få en känsla av hopplöshet och må dåligt när våren kommer är inte ovanligt att drabbas av.
Om du upplever det varje vår, kan du ha drabbats av en vårdepression. Vi går igenom vad det innebär och hur du kan må bättre igen!
Varför blir man deppig på våren?
Upp till tio procent av befolkningen har så kallad årstidsbunden depression, till exempel vårdepression. Det finns också höst– eller vinterdepression. Att ditt mående påverkas av mörker under höst och vinter har du säkert hört talas om. Men visste du att du också kan påverkas när det blir ljusare igen?
Ljuset påverkar dig
När det blir ljusare på våren så sjunker det nattliga hormonet melatonin i kroppen, samtidigt som stresshormonet kortisol och signalsubstansen serotonin ökar. Då får du energi, men kan samtidigt känna dig både trött och nedstämd.
Kroppen reagerar alltså snabbare än knoppen. Har du haft symtom längre än två veckor kan det vara en vårdepression, en sorts årstidsbunden depression.
Varför får man årstidsbunden depression?
En årstidsbunden depression, så som vårdepression, ser ut som en vanlig depression, med skillnaden att den inträffar vid en speciell tidpunkt.
Vi människor reagerar på ljus och mörkrets olika längd mellan årstiderna. Ju längre norrut och söderut på jordklotet desto mer ökar en så kallad årstidsbunden depression.
Den biologiska klockan styr
Den biologiska klockan styr hormoner och signalsubstanser i hjärnan och gör att vår dygnsrytm fungerar bra. Men när dygnsrytmen inte fungerar, som vid jetlag eller årstidsförändringar, kan många bli påverkade och drabbas av en årstidsbunden depression.
Varför påverkas vissa och andra inte?
Varför vissa drabbas av vårdepression och andra inte, vet man inte riktigt. En teori är att det kan ha med vårt sömnhormon melatonin att göra, som faktiskt styr vår dygnsrytm. Det finns även en signalsubstans som heter serotonin som påverkar vårt humör och välbefinnande. Även D-vitamin kan ha betydelse.
Så skiljer man på vanlig och årstidsbunden depression
För att få diagnosen årstidsbunden depression ska man drabbas två år i rad och i samma period av året. Det kan dock vara svårt att själv kunna avgöra om det rör sig om en depression.
En vanlig depression brukar inte följa årstiderna. Det innebär att du helt enkelt inte mår bra, oavsett tid på året. Vad en depression beror på kan vara olika för olika personer.
Ungefär 15 procent av männen och 20 procent av kvinnorna riskerar att insjukna i depression i något skede av livet.
Nedan listar vi symtom för vårdepression och vanlig depression. Känner du igen dig i dessa symtom?
Symtom vid vårdepression
En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
- Depressionen/nedstämdheten skall återkomma ungefär vid samma tid på året under minst två år.
- Depressionen/nedstämdheten ska försvinna efter ett tag.
- Depressionen ska ha uppstått fler gånger än övriga typer av depressioner.
- Symtomen ska pågå i minst två veckor.
Symtom vid vanlig depression
Vid en depression eller nedstämdhet har du en känsla av vara ledsen och mer känslomässig obalanserad/avtrubbad. Du känner att du befinner dig i en negativ sinnesstämning och spiral. Typiska symtom vid depression och nedstämdhet kan vara:
- Ständigt extrem trötthet, oavsett hur mycket du sover.
- Svårt att fokusera och koncentrera dig.
- Är ofta sugen på godis/kolhydrater.
- Återkommande infektioner, lägre immunförsvar, till exempel förkylning, munsår.
5 tips för att bli gladare under våren!
Det finns saker som du själv kan göra för att underlätta övergången från vinter till vår och sommar. Se över din vardag och prioritera efter ditt mående. Det kan hjälpa dig, oavsett om det gäller en vårdepression eller vanlig depression.
1. Frisk luft och motion
Motionera utomhus och få frisk luft på köpet. Det är viktigt att vara mycket utomhus för att hjälpa kroppen på traven. Genom dagsljuset så regleras din dygnsrytm, så att du kan bli trött på kvällen. Mycket tyder också på att konditionshöjande träning minskar risken för depression.
2. Stressa mindre
Långvarig och intensiv stress kan ge dig negativa tankar.. Du oroar dig, vilket gör dig ofokuserad och ännu mer stressad. Försök att dra ner på alla måsten och strukturera upp din dag och vecka i förväg.
3. Andas
Några gånger per dag, schemalägg tid till att stanna upp i det du sysslar med, blunda och ta djupa andetag i någon eller några minuter. Det lugnar ner sinnet och ger dig bättre balans i vardagen.
4. Minska alkoholintaget
Alkohol kan göra att depressionen både förlängs eller fördjupas. Alkohol har också förmågan att orsaka störningar i sömnen.
5. Ta hjälp av ett tillskott
Att det känns tungt, att uppleva en obalans och att känna sig nedstämd under hösten och vintern är inte ovanligt. Dessutom tampas nästan var fjärde person med sömnsvårigheter. Då kan ett kosttillskott ge dig hjälp.
GLYC Positive Mood – må bra
GLYC POSITIVE MOOD är skapad för dig som är nedstämd, trött och behöver extra energi – ett kosttillskott som bevarar positiv sinnesstämning och känslomässig balans.
Den innehåller saffran, magnesium och B3 som bidrar till minskad trötthet och utmattning samt nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion.
GLYC Positive Sleep – sov bra
GLYC POSITIVE SLEEP är en unik sömnbevarande egenvårdsprodukt framtagen till dig som har sömnproblem, tar lång tid på dig att somna, sover oroligt och vaknar lätt eller som har svårt att komma in i djupsömn. Det är även till dig som ofta känner dig trött och på dåligt humör när du vaknar.
Alla produkter i GLYC-serien är biverkningsfria och du kan börja och sluta när du vill, inga efterverkningar.
Ska jag söka vård?
Om ditt mående försämras drastiskt varje vår och om du har en känsla av hopplöshet, så kan du behöva söka hjälp i sjukvården. Om du tror att du eller en närstående har drabbats av en vårdepression eller en vanlig depression, kan du söka vård genom att kontakta 1177 för att få råd om rätt stöd och behandling.
Depression kan behandlas på många olika sätt beroende på vilken typ av det är och vad du själv föredrar för behandling för depression. Läs mer på 1177.se.