Sök
Stäng denna sökruta.

1 av 3 har sömnproblem – gratis sömndagbok att ladda ner

Dela inlägget

Att inte kunna sova bra och tillräckligt är ett stort problem för många av oss. Oftast är det svårt att veta varför man sover dåligt. Vi har tagit fram en sömndagbok och flera andra tips som du kan läsa och ta hjälp av för att få en bättre sömnrutin.

Tre faktorer till sömnproblem

Här listar vi tre vanliga orsaker till att du sover dåligt.

1. Vad du ätit och druckit spelar stor roll

Att sömnen påverkas av våra mat- och dryckesintag är ingen nyhet. När du äter socker rusar ditt blodsocker och gör dig pigg för en stund. Även alkohol kan rubba din sömn eftersom det ger dig högre puls. Den tredje matrelaterade orsaken är koffein. Det är ju känt för att göra dig pigg och kommer absolut inte hjälpa dig att varva ner.

2. Störningar i din omgivning

Ett rum utan rullgardiner eller att sova med tända lampor kan vara en orsak till dina sömnproblem. När det är mörkt bildas nämligen mer melatonin, alltså hormonet som gör dig trött. Hög volym från tv, hörlurar eller trafik är också något som kan störa din insomning. 

3. Hur du mår påverkar sömnen

Den tredje stora faktorn till sömnproblem är ditt psykiska och fysiska mående. Är du stressad, lider av ångest eller allmän oro är det säkerligen skäl till att du har svårt att sova. Ofta ligger du vaken halva nätter och tänker på allt och inget, vilket kan vara svårt att kontrollera. Även fysiska skador som till exempel ryggproblem eller nackspärr kan göra att du sover dåligt.

Huvudvark_kvinna

Fyra tips till dig med sömnproblem

Här är våra bästa tips till dig som har problem med att sova.

1. GLYC Positive Sleep

Om dina sömnproblem inte upphör med enklare åtgärder som att sova med öronproppar eller att lyssna på ljudböcker finns det en produkt vi vill tipsa om. GLYC Positive Sleep är ett kosttillskott som bidrar till att förbättra din sömnkvalité genom lugnande extrakt. GLYC är även packad med vitaminer och mineraler som kan påverka ditt psykiska mående till det bättre. Med helt naturliga ämnen kan tillskottet faktiskt hjälpa dig att sova bättre.

2. Kommer energin på kvällen? Utnyttja den!

Många av oss är ju faktiskt kvällsmänniskor, och upplever sömnproblem om vi går och lägger oss för tidigt. Blir du pigg vid 22 på kvällen kan du hellre försöka utnyttja den energin till att lära dig nåt nytt, laga matlådor inför veckan, baka bröd eller köra lite hemmaträning. Det kommer att bli lättare att somna om du gör av med din energi. Även om åtta timmar är en rekommendation finns det många som inte behöver mer än fem till sex timmars sömn, som gärna kompletterar med en kort powernap varje eftermiddag istället.

3. Skriv sömndagbok – här kan du ladda ner en gratis

Om du har sömnproblem tycker vi att det är en god idé att skriva ner hur du sover varje natt och vad du gjorde dagen och kvällen innan. Då kan du nog snart upptäcka ett mönster, till exempel att du sover bättre efter en dag där du åt bra måltider med näringsrik mat och sämre när du levde på energidryck och lösgodis. Ofta hittar du ett mönster anpassat efter ditt liv och därmed kan du hitta lösningen på problemet. Ett annat fall kan vara att du inte hittar ett mönster, och det kanske är då du borde testa att ändra på dina rutiner, eller varför inte prova GLYC Positive Sleep, som kan hjälpa dig att sova bättre.

4. Du blir trött av frisk luft

Sova behöver vi för att återhämta oss och få ny energi. Men om du inte har gjort av med någon energi under dagen är det svårt att tvinga kroppen till återhämtning. Du har ju säkert märkt skillnad på hur snabbt du somnar om du har jobbat en hel dag, tränat, träffat kompisar och bakat 100 bullar jämfört med om du legat i soffan och kollat på serier hela dagen. Faktum är att många upplever att de är tröttare när de har spenderat dagen mycket utomhus. Kanske beror det på att hjärnan fått många intryck eller att det ofta innebär att du rör på dig. Med det sagt, ut i friska luften och sov gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen