Sök
Stäng denna sökruta.

Tappa håret efter graviditeten. Fem tips på hur du återfår kontrollen!

Dela inlägget

Är det verkligen normalt att tappa hår efter en graviditet?

Japp, det är en helt naturlig process som majoriteten av alla som varit gravida går igenom. Du kan tappa vad som känns som enorma mängder hår på samma gång. Även om du förstår att det är ”som det ska vara” och något många går igenom, är det sällan speciellt roligt att vakna med kudden full av hår eller se hur brunnen i duschen blir alldeles igentäppt…

Dessutom blir kontrasten ofta väldigt stor mot graviditeten, eftersom hårkvalitén brukar vara extra bra då. Det är vanligt att tro att du tappar håret för att du ammar, men det stämmer inte.

kvinna med haravfall

Därför kan du tappa extra mycket hår efter en graviditet och när du ammar

Medan du är gravid förändras hårets faser jämfört med före graviditeten. Normalt sett går ett hårstrå in i vilofas efter en viss tid och därefter ramlar det av. Men under graviditeten gör hormoner att vilofasen blir längre och därför ramlar håret inte av i samma tempo som det brukar. Ganska snabbt blir alltså hårstråna fler än vanligt och håret ser fylligare ut. Det är anledningen till att många upplever att de aldrig haft så fint hår som under graviditeten.

Men strax efter förlossningen – under perioden när en del ammar –  börjar hormonnivåerna gå tillbaka. Då tappar du både det hår som naturligt är i fasen för att ramla av och allt det hår som inte ramlat av under graviditeten. Det som händer kallas för telogen effluvium och du kan tappa upp till 30% av ditt hår.

Alltihop sker ungefär i samma veva som vaknätterna och blöjbytena börjar ge ringar under ögonen och i de stunderna kan det omtalade ”gravidglowet” kännas långt borta.

Du behöver trots det inte känna dig alltför uppgiven. I takt med att din kropp återhämtar sig och hormonnivåerna återgår till de normala, så kommer håravfallet att avta.

Andra möjliga orsaker till håravfall efter graviditet

Förutom själva hormonförändringarna under och efter graviditeten, påverkas håret av din allmänna hälsa och vad du äter. Därför kan håravfall efter förlossningen ha fler förklaringar.

Brist på viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler

Håret mår som bäst när vi får i oss alla näringsämnen och om du lider av brist på till exempel biotin kan det vara en anledning till att du förlorar mycket hår.

Stress

Det finns ett samband mellan stress och ökat håravfall, och det gäller för negativ och positiv stress. Båda påverkar! Lösningen kan vara att försöka hitta orsakerna till att du är stressad och göra tid för mer återhämtning. Det är självklart inte det lättaste med en nyfödd att ta hand om, men om du lyckas få till några små förändringar kan det göra stor skillnad.

Fem tips för att återfå kontrollen över håravfall vid graviditet

Är det alltså kört? Ska du bara välkomna den naturliga processen och ge upp hoppet om håret? Nja, det skulle vi inte säga. Att du tappar hår efter en graviditet är visserligen inte något du kan förändra, men däremot kan du göra flera saker för att håret ska växa tillbaka så friskt och starkt som möjligt.

1. Få i dig alla näringsämnen

Hur tjatigt det än kan kännas är kosten grunden till hur vi mår. Om du äter allsidigt ökar sannolikheten att du får i dig alla näringsämnen du är i behov av och då får både håret och resten av kroppen goda förutsättningar att må bra.

2. Hjälp håret att växa med vitaminer

Biotin, selen och zink är alla näringsämnen som bidrar till ett naturligt friskt hår och förekommer naturligt i många livsmedel. Om du äter en blandad kost får du i dig de flesta automatiskt, men det kan vara bra att veta i vilken mat halterna är som högst.

I vilka livsmedel hittar du de här vitaminerna?

Biotin finns i avokado, äggula, lever och havregryn.

Selen finns i fisk, inälvsmat, mjölk, ost och nötter 

Zink finns i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, inälvsmat

Om tiden inte riktigt räcker till och du äter en ensidig kost kan du testa att komplettera med ett kosttillskott som innehåller just dessa viktiga vitaminer.

Annons från Original Silicea

Original Siliceas kosttillskott för håret innehåller bland annat biotin, selen, zink, mangan och kisel och bygger upp ett friskt, vackert hår. Kosttillskottet är ett av Sveriges mest sålda inom sin kategori och 9 av 10 som provat är nöjda med resultatet. För att ge håret en chans ska du äta Original Silicea dagligen i minst ett par månader.

3. Less is sometimes more

När håret är ovanligt tunt kan det kännas lockande att använda värmetänger och mousser för att liva upp det, men i längden är det inte den bästa vägen att gå. Värmeredskap och vissa stylingprodukter sliter på hårstråna och gör att de lättare går av. Försök därför låta håret vila så mycket som möjligt.

4. Vårda mer (extra viktigt efter graviditeten)

Att du låter håret vila innebär inte att du måste överge det helt. Istället för stylingprodukter som är gjorda för att håret ska få ett visst utseende rekommenderar vi att du väljer produkter som vårdar ditt hår på lång sikt. Grunden i det är ett schampo och balsam som är anpassade för din hårtyp. Du kan också använda ett leave-in balsam i blött hår för att minska trasslet när du kammar ut det och slippa riskera att hårstrån går av.

5. Sov med fläta

Gör nätterna extra skonsamma för ditt hår genom att fläta det. Ingen sover i samma position hela natten och när du vrider dig uppstår friktion mellan hårstråna och kudden. Om du däremot har samlat håret i en fläta minskar friktionen och hårstråna slits inte lika mycket. Dessutom går det lättare att borsta ut håret på morgonen.

sova-med-fläta-for-att-motverka-att-tappa-har-efter-graviditet

Frågor och svar om att tappa hår efter en graviditet

Här har vi besvarat några av de vanligaste frågorna om håravfall i samband med graviditet och amning.

Hur länge tappar jag håret efter graviditeten?

För de flesta avtar håravfallet efter några månader, men det kan ta upp till ett år innan du upplever att ditt hår har samma kvalitet och är lika tjockt som innan graviditeten. Om du går igenom flera graviditeter med kort tid emellan kanske inte håret hinner återhämta sig helt och därför kan du uppleva att ditt hår blir tunnare i omgångar under en ganska lång period.

Hur mycket hår är normalt att tappa?

En person som inte är gravid eller har genomgått en graviditet tappar ungefär 100 till 150 hårstrån per dag, medan en nybliven mamma kan förlora runt 500 hårstrån varje dag.

Tappar jag mer hår för att jag ammar?

Nej, det är faktiskt en myt att håravfall och amning skulle vara kopplade till varandra. Att du tappar extra mycket hår efter förlossningen beror på hur hormonnivåerna förändras under och efter graviditeten. Du kan alltså amma på i lugn och ro om du vill. Det gör varken till eller från för håret.

Annons från Original Silicea

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen