Sök
Stäng denna sökruta.
GLAD KVINNA FOTO

Magnesium – mineralernas mineral

Dela inlägget

På en punkt brukar näringsterapeuter vara överens och det är att de allra flesta av oss behöver extra magnesium. Magnesiumbrist är vanligt förekommande och beror främst på två faktorer. Dels att de livsmedel som ingår i vår moderna kost ofta är fattiga på magnesium, dels att det moderna jordbruket är utarmat vilket lett till ett minskat näringsinnehåll i våra grödor.

Stress ökar kroppens förbrukningen av magnesium

Nötter, fröer, baljväxter och gröna grönsaker är rika på magnesium och den vars kost inte innehåller rikligt av dessa råvaror, kan lätt utveckla brist. En annan viktig orsak till magnesiumbrist är stress, stress gör nämligen att kroppen förbrukar mer magnesium än den gör när vi är i balans. Så även den som äter en kost bestående av mycket frukt och grönt kan få brist på magnesium i stressiga perioder – en brist som kan vara svår att komma till rätta med utan att ta tillskott.

kvinna-som-ar-stressad

Det brukar ofta heta att den som äter en allsidig kost inte behöver ta extra vitaminer och mineraler, men det förutsätter att det inte föreligger en obalans eller brist, så det är en sanning med modifikation. Annat som kan orsaka brist är flitigt kaffedrickande.

Söker du efter naturliga produkter med magnesium som kan hjälpa vid stress och nedstämdhet så läs gärna vidare här:

Nedstämdhet och ångest : GLYC Postive Mood

Fokus och koncentration i en stressad vardag : GLYC Sharp 

Ett måste för stark benstomme

Många äter kalcium för att trygga ett starkt skelett och minska risken för benskörhet, men inte lika många känner till att magnesium är minst lika viktigt. Magnesium är ett måste för att bibehålla normal benstomme då det bland annat behövs för att kroppen ska kunna ta upp just kalcium.

Magnesium är också viktigt för fullgod muskel- och nervfunktion, som exempel kan nämnas att så kallade restless legs kan bero på magnesiumbrist. Allt som allt är i runda slängar 300 biologiska processer i kroppen beroende av magnesium så det går knappast att överskatta mineralets värde för vår hälsa.

Visste du att magnesium …

… bidrar till att minska trötthet och utmattning.

… behövs för att bilda starka ben.

… är en förutsättning för att vårt nervsystem ska fungera.

… finns i choklad och bananer.

… nivåerna minskar vid stress.

Läs gärna också: Naturliga alternativ vid nedstämdhet och depression

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen