Sök
Stäng denna sökruta.
fa-haret-vaxa-snabbt

Få håret att växa snabbare – Allt om hårväxt

Dela inlägget

För en del av oss växer håret cirka en halv centimeter per månad, och för andra nästan två centimeter. Det gör det svårt att säga vad som är normalt. Vad som dock är normalt är viljan att få längre hår och önskan om att håret ska växa snabbare och snabbare!

Kan man få håret att växa snabbare?

Ja, det är inte så smidigt och det kräver både tid och tålamod, men det går faktiskt att öka takten på sin hårväxt. Du kanske inte kommer att dubbla växtprocessen, men det finns knep som får håret att bli friskare och starkare, vilket gör att det kommer kännas långt på kortare tid än innan. 

Håret utsätts för mycket skada i form av produkter, borstar, värme och så vidare. Att undvika så mycket som möjligt av sådant och istället ta hand om håret och rötterna från insidan kan påverka hårväxten och speciellt kvalitén på ditt hår positivt.

Tips: Så får du håret att växa som ogräs!

Det finns många sätt att stimulera hårväxt för att få håret att växa. Här listar vi några av de viktigaste sakerna att göra och vad du ska undvika om du vill få håret att växa snabbt.

Gör inte detta om du vill ha längre hår

När det kommer till styling av håret finns det många saker du bör undvika, i alla fall om du vill att det ska bli längre och starkare. Vi förklarar varför du ska sluta med tre grejer som nästan alla gör mot sitt hår.

borsta-blott-har

Borsta blött hår

Det här har du säkert hört tusen gånger, men det tål att höras igen. Vet du egentligen varför du inte ska borsta håret när det är blött? Hårstrån som är blöta är mycket mer känsliga än torra hårstrån och riskerar att gå av tidigare om du borstar håret när det är fuktigt. Det här gäller dock bara rakt eller vågigt hår. Hårstrån som är lockiga är starkare än raka och kan med fördel borstas när de är blöta för att undvika friss och trassel.

Glöm turbanen

Eftersom håret är som mest skört när det är blött bör vi inte greja och fixa med det under det stadiet. En turban vrider och vänder på håret i olika riktningar och då är det stor risk att många hårstrån går av eller klyvs. Istället kan du massera håret lite lätt med en handduk, eller allra helst bara låta det hänga och lufttorka. Ett annat tips är att använda en gammal bomullströja eller kuddfodral som turban. Den grova strukturen på handdukstyget skadar håret mer än vad ett slätt tygstycke gör.

Stylingverktyg med värme

När det kommer till värme på håret ska du vara försiktig. Det går inte att reparera värmeskadat hår. Men vilken sorts värme sliter mest på håret? De värsta värmeverktygen är plattång och locktång eftersom du utsätter håret för direkt skada när du drar tången över slingorna. En hårfön är mer skonsam och kan jämföras med att du står ute i vinden och torkar håret, förutsatt att du inte använder den varmaste luften. Det viktigaste att tänka på om du mot förmodan måste använda stylingverktyg med värme är att inte ha en temperatur på över 200 grader. Vid den temperaturen börjar håret ta ordentlig skada och börjar smälta en aning, speciellt om du har skört hår eller inte använder värmeskydd.

undvik-varme-styling-plattang

Detta ska du göra om du vill ha längre hår

Har du hakat på trenden med risvatten? Och visste du att det finns tabletter som kan hjälpa ditt hår att växa? Vi delar med oss av våra bästa tips för att få håret att växa.

Stimulera din hårväxt

Om du länge varit på jakt efter längre hår har du förmodligen redan testat det mesta av schampon, inpackningar, speciella hårborstar och andra knep. Det finns sätt att stimulera hårbotten som är helt gratis. Enligt en studie ska huvudmassage öka blodflödet till hårsäckarna och få håret att växa snabbare. Det är bara att börja! Massera din hårbotten i några minuter, ett par dagar i veckan för att sedan märka resultat efter några månader. Förslagsvis masserar du hårbotten när du schamponerar dig, som du ska göra max två gånger i veckan. De som testat upplever att håret som växer ut är tjockare och starkare och därmed kan växa längre.

Använd värmeskydd

Håret skadas otroligt mycket av värme, även om det inte syns direkt. Man kan tro att värmeskydd är en bluff som skapats för att tjäna pengar, men sanningen är att det är mycket viktigt. Om du plattar, lockar eller fönar håret utan värmeskydd blir håret mycket mer skadat än om du alltid skyddar håret. Så glöm inte värmeskyddet!

risvatten-har

Risvatten i håret

Ingen har väl missat trenden om risvatten i håret, som cirkulerat på sociala medier den senaste tiden. Om du mot förmodan inte har testat än tycker vi du ska ge det en chans. Vattnet som blir över när ris kokat eller från ris som blötlagts lägger du i hårbotten som en inpackning. Det sägs ge snabba resultat genom att håret växer mycket fortare, även om det inte gjorts någon vetenskaplig studie på hur risvatten påverkar hårväxten. Billigt och enkelt!

Håret blir vad du äter

Det är mycket som kan lösas via vad man stoppar i sig. Även håret, huden och naglarna behöver vitaminer och mineraler. Om man äter en varierad kost finns det goda förutsättningar för att du får i dig alla viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera optimalt.  En varierad kost består av många olika proteiner, kolhydrater och fetter. Tips! Grönsaker är ofta väldigt vitamin- och mineralrikt.

Håll det fräscht

Ditt hår kommer inte att växa snabbare för att du klipper topparna, men det kommer att hålla sig friskt och fräscht längre, vilket i sin tur ger håret möjlighet att växa längre. Om du inte klipper topparna när det känns slitet går hårstråna av lättare och ditt långa hår kommer vara stripigt och ha sämre kvalité.

Tabletter för snabbare hårväxt

Skönhet kommer från insidan är ett gammalt talesätt som aldrig åldras, det är ju faktiskt så det funkar. Och nja, du kanske inte kan få dina egna hårsäckar att ändra genetik via tabletter. Däremot finns det kosttillskott som förbättrar hårets kvalité och gör att håret får en chans att bli starkare och längre. Original Silicea innehåller viktiga vitaminen biotin som hjälper håret att bli starkt från rötterna. Utöver biotin finns det viktiga grundämnet kisel i tillskotten, som motverkar tunt hår. Tabletterna kan inte bara få håret att växa bättre, de har även positiv verkan på hud och naglar. Win-win!

Såhär fungerar hårväxt

Trots att håret består av döda celler är hårväxt en komplex funktion, som det mesta i vår kropp.

Håret växer i faser

Hårväxten är uppdelad i tre faser. I den första perioden bildas strået och kan sen växa upp till sju decimeter. För att hårväxten ska fungera så bra som möjligt måste hårroten ha tillgång till viktiga näringsämnen som behövs för att håret ska kunna växa.

Därför tappar man hårstrån

Den andra fasen är en period mellan aktivt växande och vilande hårstrå. Då drar hårsäckar ihop sig och enstaka hårstrån slutar växa för att sedan hamna i tredje fasen. Där hamnar stråt i vilofas vilket innebär att det har en paus i växandet på en till några månader. Därefter faller det av, ofta i samband med dusch eller borstning. Det är runt tio procent av dina hårstrån som är i den här fasen samtidigt, därför märks det inte att håret slutar växa.

100 hårstrån per dag

Att tappa hårstrån kan kännas jobbigt, men faktum är att många hårstrån faktiskt ska ramla av huvudet. Runt 100 stycken per dygn är normalt, men det varierar mellan olika människor och hårtyper. 

harvaxt-vaxer-har

Frågor om hårväxt

Varför har håret slutat växa, och hur snabbt växer håret egentligen? Vi har samlat svaren på era vanligaste frågor.

Hur snabbt växer hår per dag?

Eftersom håret i genomsnitt växer 1 cm per månad kan man säga att det växer 0,033 cm per dag. Alltså ungefär en tredjedels millimeter.

Hur får man längre hår på 2 veckor?

Håret växer en halv till en centimeter på två veckor, att påskynda den processen under en så kort period blir svårt. För att märka resultat via kosttillskotten Original Silicea krävs det att du äter tabletterna regelbundet i några månader.

haret-vaxer-inte

Varför växer håret sakta?

Ibland växer inte håret så fort som man vill och det finns många orsaker till att ens hårväxt saktas ner. Några anledningar till att håret växer saktare än vanligt kan vara stress, hormonförändringar eller att du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler som håret behöver för att växa ordentligt.

Varför tappar jag hår?

Blir hårborsten full av hår efter en borstning, eller vaknar du med hår över hela kudden? En period då många upplever att hårväxten förändras är under graviditet, det har att göra med hormonerna i kroppen. Det kan också vara stress som leder till håravfall eller i vissa fall sjukdomen alopeci som får dig att tappa ovanligt mycket hår.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen