Sök
Stäng denna sökruta.
Kvinnor hudvård

12 tips för finare hy

Dela inlägget

Hemligheten bakom en välmående och bättre hy, behöver det verkligen vara så svårt? Självklart inte! Här är 12 saker du ska tänka på i vardagen, för en naturligt vacker och frisk hud. Vissa saker är mer självklara än andra. Låt dig inspireras av våra tips!

1. Drick vatten

Vatten är alltid att föredra framför andra drycker. Kranvattnet i Sverige är fräscht, nyttigt och miljövänligt – en toppenbra dryck för din kropp! Tyvärr är det många av oss som dricker alldeles för lite vatten. 1,5 till 2 liter vätska – eller 6 till 8 glas om det är enklare – rekommenderas varje dag, varav minst 1,5 liter vatten. Drick gärna också grönt te. Det innehåller rikligt med antioxidanter.

träning kvinna springer strand

2. Motionera regelbundet

Glöm inte motionen. Det gör att du får ökad blodcirkulation i både muskler och hud. Det är allmänt känt att sund kost och livsstil stärker immunförsvaret och välbefinnandet. Blodcirkulationen ökar i huden och hjälper till att transportera näringsämnen till huden och rensa ut slaggprodukten. Efteråt får du en lyster som kan mäta sig med lystern efter en dyr ansiktsbehandling. Hitta en träningsform som passar dig!

3. Stressa ner

Skönhet börjar inifrån. Stresshormonet kortisol bryter ner kollagen – hudens bindväv – och stressad hud blir både röd, irriterad och ger upphov till klåda. Stress urlakar också kroppens vitamin- och mineralförråd vilken ökar risken att du får brist på näringsämnen som är viktiga för att bibehålla en normal och frisk hy.

Det är alltså viktigt med tid och plats för vila och återhämtning för att du och din hy ska må bättre. Vid mycket stress bildas även mer androgener som täpper till dina porer och gör att akne kan bildas.

4. Boosta din kropp inifrån – med kollagen

Kollagen tillsammans med elastin gör huden elastisk. Hudens uppbyggnad ändras sakta när du kommer bli äldre, då bildningen av kollagen och elastin förändras. Det är då du kan börja få rynkor. Hur mycket rynkor du får när du blir äldre har delvis att göra med genetik.

Du kan boosta din kropp med ett kollagentillskott som Original Silicea Kollagen Plus – ett skönhetstillskott utöver det vanliga. Det är ett speciellt utvecklat kosttillskott för att bevara fast hud och mer lyster. 

näringsrik mat

5. Du är vad du äter

Kosten är A och O! För att få i dig de vitaminer och mineraler som du behöver är det viktigt att äta en varierad och hälsosam kost. En självklarhet för naturligt vacker hud. Nyttiga fetter som finns i bland annat avokado, och nötter är bra för huden.

Lax, olivolja och färgstark mat – som jordgubbar och ruccola – är exempel på andra bra födoämnen. Ibland kan också ett kosttillskott behövas för att hjälpa kollagenproduktionen på traven. Visste du till exempel att kiseldioxid är en av de största komponenterna i kollagen?

Om du har problem med acne, så är ett tips att dra ner på socker, vitt mjöl och alkohol. Socker och vitt mjöl kan ge upphov till akne, likaså göra den värre. Ett annat tips är att minska din alkoholkonsumtion, alkohol tenderar att göra huden flammig och röd.

LÄS MER: Topp 7 – maten som ger dig ett finare hår

tvätta ansiktet kvinna

6. Rengör huden

Rengör varje morgon och kväll!  Tvätta ansiktet med ljummet vatten för att inte irritera huden. Ansiktspeeling tar bort döda hudceller, men se till att skrubba lagom. Inte för ofta – en gång i veckan brukar rekommenderas – och inte för hårt. Använd också en separat handduk när du torkar av ansiktet, för att undvika bakterier.

För att övervinna kampen mot finnar och dålig hy är det väsentligt att du rengör ansiktet grundligt varje morgon och kväll. På detta viset avlägsnar du överflödigt fett, döda hudceller, smuts, diverse föroreningar och eventuella makeuprester från huden.

C-vitamin är inom hudvård känd för att ge bättre hy genom lyster, en jämnare hudton, bleka ärr och bekämpa hyperpigmentering. 

7. Ge huden fukt!

Visste du att mycket datoranvändning torkar ut huden? Använd en dagkräm med mycket fukt och komplettera med solskydd i dagkrämen. Solskydd skyddar inte bara huden mot solen, utan även mot datorns strålning.

Tänk på att använda en ansiktskräm som är anpassad för din hudtyp. 

rengöring mobiltelefon

8. Rengör mobilen

Har du tänkt på hur mycket bakterier som fastnar på telefonen varje gång du använder den? Bakterierna förs vidare till din hy i ansiktet på kinden när du pratar i den. Undvik akne och bakterier i småsår genom att rengöra mobiltelefonen med jämna mellanrum.

9. Tvätta sminkborstarna

Glömmer du också att rengöra sminkborstarna? Det är lätt hänt. Men här samlas även ordentligt med bakterier. Upplever du plitor eller akne i ansiktet kan ett djupdyk ner i sminkväskan vara en bra början.

Rengör sminkborstarna med lite diskmedel och släng produkter som passerat bäst före datum. Detta underlättar för din hy i ansiktet!

kvinna sover på rygg

10. Sov på rygg

Sover du ofta på sidan eller på magen? Det finns de som säger att all press och gnidande mot kudden till slut skadar kollagenet och elastinet (hudens byggstenar) och lättare ge rynkor.

Det viktigaste när det kommer till sömnen är dock att du sover minst 7-8 timmar per dygn. När du sover så återhämtar huden sig, och den behöver sin vila.

Att sova med två kuddar istället för en är ett annat sätt att undvika svullna och plufsiga ögon på morgonen. Genom att sova i ett högre läge minskar du nämligen vätskeansamlingar runt ögonen.

Och sist men inte minst – skippa telefonen och paddan i sängen.

11. Sluta röka

Det är knappast en nyhet att rökning är dåligt för huden – och resten av kroppen – men värt att nämnas igen, och igen: cigaretter får din hud att åldras. Den blir både rynkig och grå!

12. Ha tålamod

Har du nyligen bytt hud-creme och väntar på resultat? Nya hudvårdsrutiner kräver tid och tålamod. Det tar minst ett par veckor för din hud att anpassa och förnya sig.

1 reaktion på ”12 tips för finare hy”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen