kollagen

Kollagen – kroppens vita guld

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Kollagen bygger upp bindväv, brosk, ben men också hår, hud och naglar. Utan kollagen skulle vi bokstavligen inte komma långt. Det har på senare år kommit en mängd produkter med kollagen som riktar in sig på huden. Men kollagenet verkar djupare än så och har även effekt på vitala funktioner som ledhälsa där det bidrar till att bygga upp och bibehålla broskets isolerande och skyddande funktion i våra leder och ligament.
kollagen_illustration

Kollagen håller samman kroppen och bidrar till god ledhälsa

Kollagen finns naturligt i främst animaliska livsmedel som kycklingskinn och benbuljong. Det kan dock vara svårt att få i sig tillräckliga mängder genom kosten då det är svårt att tillgodogöra sig kollagenet i dess naturliga form. Kollagen är egentligen något kroppen bildar själv, men tillverkningen minskar i takt med att vi blir äldre, dessutom bryts det ner snabbare med åren. Bland annat sägs socker bidra till att bryta ned kollagen, vilket är ett av skälen till att de med artros bör dra ned på sockerkonsumtionen. En kombination av ökad nedbrytning och långsam nyproduktion bäddar för problem med exempelvis ledhälsan. Därför kan det vara bra att ta tillskott av kollagen i en form som gör det lättare för kroppen att ta upp. I kombination med rätt näringsämnen kan det då bidra till att bibehålla god ledhälsa långt upp i åren.

Annat som kan inverka negativt på kollagenet är en stillasittande livsstil samt brist på C-vitamin och antioxidanter i kosten – men även stress.

Utöver att boosta med ett bra kollagentillskott gynnas kroppens egen kollagenproduktion av en C-vitaminrik kost med mycket citrusfrukter, nypon och paprika samt svavelrika grönsaker som broccoli, ägg och olika sorters lök.

Läs om hur grönläppad mussla och kollagen kan ta hand om dina leder.

Kvaliteten på kollagenet är förstås viktig och det är därför A och O att vara noga med vilket tillskott man väljer.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top