Sök
Stäng denna sökruta.
ledvark

Ledvärk – Varför har jag ont i lederna? Så kan du lindra ledbesvären

Dela inlägget

Ledvärk kan innebära att kroppen värker när du jobbar, när du tränar eller till och med när du vilar. Det känns som att det aldrig kommer gå över och det hindrar dig från att utföra vardagens alla sysslor. Ledsmärta är ofarligt och går oftast över av sig själv, men vi har flera tips på hur du kan lindra ledbesvären.

Vad är ledvärk?

Många som får ledvärk vet inte varför, men de delar känslan av en uppenbar smärta och värk i olika kroppsdelar. De vanligaste anledningarna till smärtan är överbelastning och inflammationer eller helt enkelt en följd av att du blir äldre.

 

Ont i leder

Att ha ont i lederna är väldigt vanligt bland vuxna människor, inte minst bland äldre kvinnor. Ledsmärta kan kännas olika, till exempel som stelhet och ömhet eller att du är svullen och varm på olika ställen i kroppen.

Symptom

Ledbesvär kan visa sig på många sätt, men vanliga besvär är att det gör ont i händer och fötter, knän eller höfter. Ledvärk är ofta ofarligt och går över av sig själv, men om du har haft problem i över en månads tid bör du söka upp läkare.

ledvark-ont-kna

De vanligaste symptomen på ledvärk

Orsaker till ledvärk

Även om ledvärk inte är speciellt farligt kan det vara riktigt jobbigt och ett störningsmoment i livet. De här är det vanligaste orsakerna till att du har ont i leder.

Inflammation kan orsaka ledvärk

Om kroppen råkar ut för en infektion eller inflammation i form av till exempel förkylning är det vanligt att kroppen värker. Även vid feber är det vanligt att få ledvärk och ont i musklerna, men det går ofta över när viruset eller bakterierna har lämnat kroppen.

Artros och åldrande

En annan vanlig orsak till ömma och stela leder är att brosket i lederna tunnas ut i samband med åldrande. Artros är en sjukdom som innebär att ledbrosket slits ut och försämrar ledernas funktion, och det är väldigt normalt hos äldre människor. Artros börjar ofta i fingrarna eller fötterna, men kan leda till smärta, svullnad och ömhet i alla kroppens leder. Om du misstänker ledsjukdomen kan du ta kontakt med en doktor.

Överbelastning och felbelastning

Att träna på fel sätt, att använda fel skor eller att göra ovanliga rörelser  är flera anledningar till att man får ont i lederna. Om du inte är ergonomisk och tänker igenom hur du ska lyfta vikter eller använda kroppen på nya sätt kan ledsmärta enkelt uppstå. Om du tränar med tunga vikter kan rygg och knän belastas på fel sätt även om det känns bra i stunden. Ofta kan det bero på vilka skor du använder och vilken hållning du har.

ont-leder-fingrar

Arbetsskador kan ge ledvärk

Att jobba kan också bidra till ledsmärtor. Att skriva på ett tangentbord eller för hand en hel dag kan trötta ut handleder och fingrar. Även du som står och går mycket på jobbet kan få ont i fötter, knän och höfter om de belastas fel. Tänk på ergonomin i allt du gör och byt gärna skor till några som bär upp din kropp på rätt sätt. Att röra kroppen likadant utan variation en hel dag kan också bidra till att du får ont i leder.

Mineral- och vitaminbrist

Brist på mineraler och vitaminer är aldrig bra eftersom det är ämnen som hjälper din kropp att prestera och fungera på bästa sätt. Järnbrist är vanligt bland kvinnor och kan leda till trötthet, yrsel och svaghet. Då ökar risken för att belasta fel och överanstränga muskler och leder.

Läs också: Kollagen – ett tillskott för hud, skelett, senor och leder.

Andra sjukdomar

Om du blir eller är sjuk i depression, diabetes eller psoriasis kan kroppen göra ont, kännas stel och öm. Det är helt normalt att du har ont i leder och kropp om du inte mår så bra psykiskt. En annan orsak till ledvärk är ledsjukdomen reumatism som man får diagnostiserad. Det är en obotlig sjukdom där du ofta har svår eller allvarlig smärta i leder som påverkar hela livet.

Behandling av ledvärk

I de flesta fall av ledvärk brukar det gå över av sig själv, men det kan ju trots allt vara väldigt jobbigt och påfrestande att gå runt med smärta. Därför ger vi lite tips på hur du kan behandla ledvärken för att lindra ledbesvären och i bästa fall få dem att försvinna helt.

c-vitamin-mot-ledsmarta

Kosttillskott är bra vid ledvärk

För att leder och muskler ska fungera och prestera på bästa sätt krävs det näring. Mineraler och vitaminer är viktigt för en välfungerande kropp och kan faktiskt hjälpa mot ont i leder. GLYC Original är ett välbeprövat tillskott som innehåller C-vitamin som har betydelse för broskets normala funktion. Grönläppad mussla är också en av de noga utvalda ingredienserna i GLYC som bidrar till att bibehålla en normal benstomme.

Läs mer om kosttillskottet GLYC Original här

Var aktiv

Trots att träning kan göra ont är det mycket viktigt att du fortsätter röra på dig. Motion och träning stärker dina muskler och ökar rörligheten så att du inte blir stel. Ju starkare dina muskler blir, desto bättre stöd får dina leder. Att träna kan också bidra till viktnedgång vilket är bra för att minska belastning på knän och höfter om du är överviktig.

Ta det lugnt för att minska ledvärk

Det har också visats att stress kan påverka ledvärk negativt. Vi rekommenderar att utföra avslappnande övningar för att komma ner i varv, men också att planera sitt arbete och sin fritid på ett sätt så att stress inte behöver bli en del av vardagen.

Om ledvärken inte går över av sig själv eller med något av våra tips efter en månad bör du kontakta en vårdcentral för att ta reda på om ledsmärtan är allvarlig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen