Sök
Stäng denna sökruta.
Äldre kvinna ledsmarta_soffa

Så kan glukosamin hjälpa vid ledsmärta

Dela inlägget

Visste du att det finns en naturlig byggsten i din kropp som hjälper till att smörja lederna och bevara deras hälsa och rörlighet? Byggstenen heter glukosamin!

Vad är glukosamin?

Glukosamin kan vara extra viktig om du har problem med ledsmärta, till exempel på grund av artros. Men hur fungerar egentligen glukosamin och hur kan det hjälpa dig? Låt oss titta närmare på detta spännande ämne och hur det kan bidra till att minska dina besvär och förbättra din rörlighet.

Aldre kvinna, artros hand

Glukosamin kan hjälpa vid ledsmärta 

Att ha ont i lederna är något som många upplever i samband med åldrande, överansträngning eller olika hälsotillstånd som påverkar rörelseapparaten. Glukosamin är en viktig byggsten som naturligt finns i broskvävnad och ledvätska.

Glukosamin är en aminosockerförening som bidrar till att ge ledbrosk, senor, bindväv och ligament flexibilitet, elasticitet och styrka. Vid ledbesvär, såsom artros, bryts brosket ner och detta kan orsaka smärta och nedsatt rörlighet. Genom att ta ett tillskott med naturligt glukosamin kan man lindra smärtan och bevara rörligheten i lederna.

Utmaningar med att ta upp glukosamin

Det är viktigt att notera att glukosamin alltid är bundet till sulfat eller hydroklorid vilket kan göra det svårt att från tarmen nå blodet. För att övervinna denna utmaning binds glukosamin till glykogen och bildar glykosaminoglykaner som klarar av att tas upp av kroppen.

Grönläppad mussla

Glykosaminoglykaner – vad är det?

En populär källa till glykosaminoglykaner är grönläppad mussla, som kommer från Nya Zeeland. Den grönläppade musslan har länge använts för sina positiva effekter på artros, ledvärk och inflammationer. GLYC Original är ett kosttillskott som innehåller extrakt från hela den grönläppade musslan och på så vis tas all näring och aktiva substanser som finns i musslan tillvara.

Förutom glykosaminoglykaner innehåller GLYC Original också omega-3-fettsyror EPA, ETA och DHA som har naturligt antiinflammatoriska egenskaper. Dessa fettsyror kan också hjälpa till att minska svullnad och stelhet i lederna.

GLYC Original är dessutom förstärkt med marint kollagen, zink och C-vitamin. C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning vilket har betydelse för broskets normala funktion, samt till att minska trötthet och utmattning. Zink är också en viktig mineral som bidrar till upprätthållandet av normala ben och leder.

GLYC Original är en källa till glukosamin och glykosaminoglykaner, samt omega-3-fettsyror, marint kollagen, zink och C-vitamin, som alla bidrar till att stärka och skydda leder och brosk.

Visste du att…

Artros är en sjukdom som påverkar våra leder och blir vanligare ju äldre vi blir. Faktum är att var tionde man och var femte kvinna över 60 år lider av artros. Men även yngre människor kan drabbas av sjukdomen, särskilt om de har en historia av ledskador eller är överviktiga. Trots att artros kan orsaka smärta och stelhet i leder, är fysisk aktivitet och träning viktigt för att förbättra symtomen och bibehålla rörlighet.

LÄS MER: Artros i händerna? Här är tre enkla övningar!

Frågor och svar

Vanliga frågor

Vilket kosttillskott är bäst för artros?

Det finns olika kosttillskott som kan lindra vid artros. Ett tillskott som ofta rekommenderas är glukosamin, som är en naturlig byggsten i broskvävnad och ledvätska.

Varför ska man äta glukosamin?

Glukosamin kan hjälpa vid ledbesvär som artros genom att bidra till att lindra smärta och bibehålla rörligheten. Detta eftersom glukosamin är en viktig komponent i brosket som ger flexibilitet, elasticitet och styrka.

Vad är det bästa mot artros?

Det finns ingen bot för artros, men behandlingar som kan lindra symptomen inkluderar smärtlindring, motion och fysioterapi. Kosttillskott som glukosamin kan också bidra till att lindra smärta och bibehålla rörligheten.

Färsk frukt och grönsaker

Vad ska man undvika att äta när man har artros?

När man har artros kan det vara bra att undvika livsmedel som kan öka inflammation i kroppen, såsom socker, mättat fett och processad mat. Istället kan det vara bra att äta en balanserad kost med fokus på färska grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och magert protein.

Finns det någon medicin mot artros?

Det finns mediciner som kan lindra symtomen vid artros, såsom smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Det är viktigt att diskutera lämplig medicinering med en läkare.

Är glukosamin bra för artros?

Glukosamin har visat sig kunna bidra till att lindra smärta och bibehålla rörligheten vid artros. Men det är viktigt att notera att forskningen kring dess effektivitet är varierande och att det kan ta tid innan en effekt märks.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen