Sök
Stäng denna sökruta.
Kvinnor i vita skjortor skrattar

Vad är kollagen? Och därför behöver du det!

Dela inlägget

Fast hud, mindre rynkor och mer glow! Dessutom en mer elastisk hud – det är vad ett kollagen-tillskott kan hjälpa dig med. Dessutom är kollagen också bra för ditt hår, dina naglar och dina leder. Så, vad är det med kollagen som gör det så bra? Och hur vet du vilket tillskott du behöver? Vi ger dig alla svar du behöver!

Först och främst, kollagen är en sorts protein som kroppen producerar själv. Kroppen består av nästan 80 procent kollagen, som bygger upp bindväv, brosk, ben, men också hud, hår och naglar.

Vad är kollagen bra för?

Eftersom din kropp består till stor del av kollagen, så är det inte konstigt att kollagen är bra för mycket. Din hud, ditt hår, dina naglar, dina leder och din mage är det som påverkas mest av kollagen-nivån i din kropp. Tänk, bara huden består av hela 70 procent kollagen!

Det är också dessa områden som du först kan märka av skillnad om du börjar använda ett kollagen-tillskott. Låt oss gå närmre in på varje område!

Kvinna med händer i ansiktet ler

Din hud

Kollagen tillsammans med elastin gör din hud elastisk och ger struktur. Hudens uppbyggnad ändras sakta när du blir äldre, då bildningen av kollagen och elastin förändras. Det är då du kan börja få rynkor och lite slappare hud. Hur mycket rynkor du får när du blir äldre har också delvis att göra med genetik.

Genom att använda ett kollagen-tillskott kan du hjälpa din hud att bibehålla sin fasthet med mindre rynkor. Kollagen kan också minska synbara celluliter och bristningar eftersom elasticiteten i huden blir bättre.

LÄS MER: 12 tips för bättre hud

Blond kvinna utomhus

Ditt hår

Kollagen bidrar till att huden där hårrötterna sitter blir starka. En stark och näringsrik vävnad i huden orkar producera starkare hårstrån, vilket minskar torrt hår och spröda hårstrån. Ju äldre du blir desto mer risk att ditt hår blir strött när dina kollagen-nivåer minskar.

Naglar och blommor

Dina naglar

Tillsammans med vissa vitaminer och mineraler, till exempel kisel och zink, så hjälper kollagen till med att göra dina naglar starka.

Har du sköra naglar som lätt delar sig, spricker och går sönder? Då kan det vara värt att se över ditt näringsupptag och sträva efter en mer varierad kost.

LÄS MER: Så slipper du sköra naglar som skivar sig och går av

Ledvärk hos äldre dam

Dina leder

Stelare leder ju äldre du blir? Det är inte konstigt, eller ovanligt. Kollagen hjälper dina leder att hålla sig mjuka och smidiga, och som vi varit inne på tidigare, ju äldre du blir desto mindre kollagen producerar kroppen.

Ett kollagen-tillskott kan då bidra till minskad värk och stelhet i dina leder. I kombination med rätt näringsämnen kan det bidra till att bibehålla god ledhälsa långt upp i åren.

Visste du att…
Kollagen kan även förbättra matsmältningen.

Vad påverkar hur mycket kollagen som finns i kroppen?

Som vi varit inne på så är ålder den främsta anledningen till att kroppen producerar mindre kollagen och blir sämre på att ta hand om det. Andra saker som kan påverka hur mycket kollagen din kropp producerar är:

 • Stress
 • Alkoholkonsumtion
 • Rökning
 • Felaktig kost
Kvinna ler

Hur vet jag om jag behöver mer kollagen?

Om du inte har tillräckligt höga nivåer av kollagen i din kropp, så kan du märka av det på flera olika sätt. Vissa saker kanske du inte ens reflekterar över att du har problem med, förrän du nu läser det här.

Du kan…

 • Få ont i dina leder.
 • Känna dig stel i kroppen.
 • Få glåmig och rynkig hud.
 • Få sprött och torrare hår.
 • Få problem med magen och tarmen.

Var finns kollagen naturligt?

Kroppen bildar kollagen själv, men produktionen minskar i takt med att du blir äldre. Proteinet bryts också ner snabbare med åren. Utöver kroppens egen produktion av kollagen så kan du också få i dig det via maten du äter, vilket leder oss vidare in på nästa fråga.

Nypon

Finns det kollagen i mat?

Kollagen finns naturligt i främst animaliska livsmedel, två olika exempel är kycklingskinn och benbuljong. Det kan dock vara svårt att få i sig tillräckligt av mängden kollagen genom att äta rätt då det är svårt att tillgodogöra sig kollagenet i dess naturliga form.

Utöver att boosta med ett bra kollagen-tillskott gynnas kroppens egen kollagenproduktion av en C-vitaminrik kost med mycket citrusfrukter, nypon och paprika samt svavelrika grönsaker som broccoli, ägg och olika sorters lök.

Kan man tillföra kroppen kollagen?

Ja, det kan du! Det finns olika typer av kollagen som du kan tillföra kroppen i form av kosttillskott, beroende på vad det är du vill uppnå. Oftast är det marint kollagen i ledprodukter och animaliskt i skönhets- eller träningsprodukter.

Kvaliteten på kollagenet är viktig och det är därför A och O att vara noga med vilket tillskott du väljer.

De vanligaste typerna av kollagen i tillskott är:

 • Kollagen typ 1 – finns rikligt i hud, hår, naglar, skelett, leder, senor, ligament, tänder, interstitialvätska och organ.
 • Kollagen typ 2 – finns rikligt i ögonvätska, ledvätska, brosk och ledbrosk.
 • Kollagen typ 3 – finns rikligt i hud, muskler, lever och blodkärl

Tillskott av kollagen triggar igång din kropps egen kollagen-tillverkning.

Hydrolyserat kollagen

Hydrolyserat kollagen innebär att det har blivit nedbrutet till pyttesmå beståndsdelar, som blir lättare för kroppen att ta upp. Då är också kollagenet smaklöst och kan bland annat blandas i mat.

Amynosyror och kollagen

Hela din kropp är uppbyggd av protein, till exempel kollagen. Utan aminosyror skulle inte kroppen kunna producera protein.

Aminosyror är således viktigt även för din kollagenproduktion. De aminosyror som är vanligast då är prolin, glycin, alanin och arginin. Dessa bildar tillsammans långa kedjor som når din tarm och tas upp i kroppens system.

Citron

C-vitamin

Vi behöver C-vitamin bland annat för att ha friska tänder och starka ben, god ledhälsa och spänstig hud. Det beror på att vitaminet fyller en viktig funktion när det kommer till att bilda kollagen.

Människan är en av de djurarter som inte själv kan bilda C-vitamin, därför är det viktigt att vi får det i oss via kosten. Trots att C-vitamin finns i många livsmedel är det ett värmekänsligt näringsämne och halterna minskar vid tillagning.

Hittar du ett tillskott där både C-vitamin och kollagen finns, gör slag i saken – du kommer inte ångra dig.

LÄS MER: Ledvärk – Varför har jag ont i lederna? 

Vilket kollagen är bäst för huden?

Kollagen typ 1 är vad du ska leta efter om du vill bevara fast hud och få mer lyster. Vår rekommendation är Original Silicea Kollagen Plus – utsedd till Bästa Kosttillskott och Folkets röst på Stockholm Beauty Award 2021 med motivering:

”En effektiv produkt som snabbt blir en del av morgonens skönhetsrutin. Kisel, kollagen och hyaluron i smarta förpackningar jobbar inifrån och ut, och gör huden frisk och fast. Till och med smaken av söt mango fungerar bra – också efter en tids användande. Helt enkelt en superprodukt!”

Synbar reducering av rynkor och en mjuk, fast hy med mer glow! Original Silicea Kollagen plus är en unik formula av högkvalitativa kollagenpeptider (Verisol®), Haplex® Plus-hyaluronsyra, unik Silicea kiselgel, C-vitamin och koppar. 

Kollagen elasticitet i hud kvinna

Testa dina kollagennivåer hemma

Tryck ett finger mot din kind i några sekunder. Blir det ett avtryck i huden? Om inte, betyder det att du har bra kollagenproduktion och att huden är spänstig.

Kan kollagen verkligen föryngra huden?

Genom att använda ett kollagen-tillskott kan du hjälpa huden att bibehålla sin fasthet med mindre rynkor. Kollagen kan också minska synbara celluliter och bristningar eftersom elasticiteten i huden blir bättre.

Investera i din skönhet och låt det synas på utsidan – allt börjar med att ge huden rätt näring inifrån med ett kollagen-tillskott.

kvinna tvättar ansiktet

Vilken hudvård är bäst?

Vi skulle vilja säga att det är lite som med träning. Den hudvård som blir av regelbundet är den bästa hudvården. Hemligheten bakom en välmående och bättre hy, behöver däremot inte vara så komplicerat. Här är 12 saker du ska tänka på i vardagen, för en naturligt vacker och frisk hud. Vissa saker är mer självklara än andra. Låt dig inspireras!

1. Drick mycket vatten
2. Motionera regelbundet
3. Stressa ner
4. Boosta din kropp inifrån med kollagen
5. Ät mycket grönt
6. Rengör huden
7. Ge huden fukt
8. Rengör mobilen
9. Tvätta sminkborstarna
10. Sov på rygg
11. Sluta röka
12. Ha tålamod

LÄS MER: 12 tips för finare hy

Ledvärk knä

Kollagen och ledvärk

För att leder och muskler ska fungera och prestera på bästa sätt krävs det näring. Mineraler och vitaminer är viktigt för en välfungerande kropp och kan faktiskt hjälpa mot ont i leder. Därför är det viktigt att du får i dig tillräckligt med mineraler och vitaminer.

Tillskott för stela leder

Ett naturligt kosttillskott från GLYC kan göra stor skillnad för hela din kropp!

GLYC Original är tillskottet för dig som redan upplever stelhet och vill återfå din rörlighet. Tabletterna hjälper till att bevara din naturliga rörlighet i leder och muskler. Basen ligger i den fantastiska grönläppade musslan tillsammans med kollagen, c-vitamin och zink – som också bevarar en normal benstomme.

GLYC Complex hjälper dig att bibehålla rörliga och hälsosamma leder så du kan promenera, jogga, träna och vara aktiv. Ett naturligt tillskott för dig som är mitt i livet och vill kunna hålla i gång en aktiv vardag med en hållbar och smidig kropp.

Tabletterna innehåller 6 aktiva ingredienser, bland annat C-vitamin, zink och nypon, för att boosta hela dig.

GLYC Active kosttillskott

Hur ofta ska man äta kollagen?

Det finns flera olika typer av kollagen-tillskott. Beroende på vilket kosttillskott du har valt så ser det olika ut.

Fördelen med Original Silicea Kollagen Plus är att du endast behöver ta två dospåsar (1 dospåse = 15 ml) dagligen mellan måltider. De praktiska dospåsarna är drickfärdiga och behöver inte kylas, lätt att ha med sig i väskan alltså.

Dessutom tillför mango en frisk och god smak så att det även smakar gott när du investerar i din dagliga skönhet. Kollagen Plus passar för långvarig användning.

Rekommenderad daglig dos för GLYC-serien är 2 tabletter. Första 2-6 veckorna kan man öka intaget till 4 tabletter per dag vid behov. GLYC passar för långvarig användning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen