Sök
Stäng denna sökruta.
Aldre_kvinna_vark_i_handen

Artros i händerna? Här är tre enkla övningar!

Dela inlägget

Forskning visar att träning har god effekt vid artros i knän och höfter, men det finns också träning som är speciellt lämpad för artros i händerna.

Vi har tidigare pratat om hur du kan lindra dina besvär vid artros med fysisk aktivitet. Promenader, cykling, simning och vissa vardagssysslor är exempel på träning som är bra och skonsam belastning för lederna. Nu vill vi prata om artros i händerna, och vad du kan göra för att lindra besvären.

Vad är artros?

Artros är en ledsjukdom som påverkar många människor. Det är en degenerativ sjukdom som orsakar smärta och stelhet i lederna, och händerna är ett vanligt drabbat område. Artros beror på en naturligt försämring av broskvävnaden som skyddar och smörjer lederna. Ålder, genetiska faktorer och överansträngning är några av de vanligaste orsakerna till artros i händerna, men sjukdomen kan också utvecklas som en följd av skador eller andra ledsjukdomar.

Lindra besvären

För att lindra besvären av artros i händerna finns flera olika behandlingsalternativ. Dessa inkluderar mediciner som antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel, fysisk terapi för att öka rörlighet och styrka i lederna, livsstilsförändringar såsom att förlora övervikt och undvika överbelastning av lederna, samt ibland kirurgi. 

En annan strategi för lindring är att använda stöd- eller ortoser för händerna och att använda värme eller kyla för att lindra smärta och stelhet. Det är viktigt att samarbeta med en läkare eller fysioterapeut för att komma fram till den bästa behandlingen för din specifika situation.

Tre enkla övningar för att linda artros i handen

Här är enkla övningar du kan göra hemma för att hjälpa händerna att behålla sin rörlighet. Båda är enkla att exempelvis göra en stund framför tv:n, eller när du tar en paus på jobbet. 

Hander_knadar_deg

1. Degen

Genom att knåda en deg så tränar du genast fingrarnas muskler och leder. Knåda en degklump i varje hand och låt händerna bli varma. Om du inte alltid har ambitionen att baka kan du exempelvis köpa leklera, eller göra en egen trolldeg att ha till hands.

Hand_gummiband

2. Gummibandet

Trä in fingrarna i ett gummiband och stretcha ut handen fram och tillbaka i gummibandet. Börja med ett större gummiband, och byt efter hand till ett mindre gummiband för att öka motståndet.

Boll_hand

3. Bollen

Öva upp din styrka i handen genom att krama en mjuk boll. Håll bollen löst i handen. Krama bollen sedan så hårt du kan i fem sekunder, och släpp. Vila sedan i några sekunder och upprepa fem gånger per hand.

Behåll rörligheten i lederna

GLYC ledserie är populära kosttillskott för att bibehålla rörlighet och hälsosamma leder. Tillskotten är speciellt framtagna för att du ska kunna behålla ett aktivt och rörligt liv oavsett hur din vardag ser ut. GLYC ORIGINAL är speciellt anpassad för dig som vill bibehålla rörligheten, exempelvis kunna gå i trappor och promenera.

Vanliga frågor om artros i handen

Jag trodde att artros framförallt yttrade sig i knä och höfter, men man kan alltså få artros i händerna också?

Ja, man kan få artros i både händerna och fingrarna. Däremot är det vanligare att artros visar sig i knä och höfter.

Vilka symptom finns det på artros i fingrarna?

Artros i fingrarna kan yttra sig som smärta, stelhet och svullnad i lederna, samt begränsad rörlighet och funktion i fingrarna. Det kan också finnas tecken på försämring av brosk och inflammation i lederna.

Hur vet man att det är artros?

Diagnostisering av artros kräver en fysisk undersökning, sjukdomshistoria och röntgenbilder. Läkaren kan också utföra en serie tester för att avgöra om lederna är smärtsamma eller begränsade i rörlighet, samt att utesluta andra potentiella orsaker till ledbesvär. Kontakta din vårdcentral om du är orolig.

Hur vet man om man har artros i fingrarna?

En fysisk undersökning och röntgenbilder av händerna är de mest effektiva sätten att diagnostisera artros i fingrarna. Läkare kan också undersöka lederna för att avgöra om det finns några tecken på försämring av brosk eller inflammation.

Varför får man artros i fingrarna?

Artros i fingrarna beror på en naturlig försämring av brosk i lederna, vilket kan leda till smärta, svullnad och begränsad rörlighet. Riskelement inkluderar ålder, genetiska faktorer, skador, övervikt eller överbelastning av lederna.

Vad kan förvärra artros?

Faktorer som kan förvärra artros i fingrarna inkluderar överbelastning eller överanvändning av lederna, fysisk inaktivitet, övervikt, kalla temperaturer och fuktighet.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen