Sök
Stäng denna sökruta.
sol kvinna

D-vitamin – solen är vår näringskälla

Dela inlägget

D-vitamin brukar ibland lite förenklat kallas för ett hormon och bildas i huden när den exponeras för solljus. Det finns också i små mängder i mat som ägg och fet fisk, och på vintern är kosten vår främsta källa till det viktiga solvitaminet.

vitamin d i mat

Brist på D-vitamin ger ett svagare skelett

D-vitamin behövs för ett starkt skelett och god ben- och ledhälsa, brist är den främsta orsaken till rakitis eller engelska sjukan. Svensk forskning har visat att det finns ett tydligt samband mellan långvarig D-vitaminbrist och ökad risk för frakturer.

För att skydda våra leder behövs också starka muskler och det utförs studier som undersöker på vilket sätt låga D-vitaminvärden påverkar våra muskler, då brist på D-vitamin anses kunna leda till muskelatrofi. Vitaminet har många andra viktiga funktioner och behövs för att vi ska hålla oss friska. Hittills har D-vitaminbrist kopplats till allt från cancer till diabetes, det sägs påverka såväl blodtrycket som vår mentala hälsa. Man har exempelvis sett att brist på D-vitamin kan vara inblandat vid depression och att komplettera kosten med tillskott kan vara till hjälp.

STARKT SKELETT

Vår förmåga att producera D-vitamin minskar med åldern

Det är viktigt att vi som bor här uppe i norr vidtar åtgärder för att försäkra att vi får i oss tillräckligt. Det är inte ovanligt att tillbringa en stor del av dygnets vakna timmar inomhus, då får vi inte det solljus vi behöver, men om vi vistats i solen under sommarhalvåret lagrar kroppen D-vitaminet i en depå. Dock räcker det oftast inte hela året och vår förmåga att både bilda och lagra D-vitamin minskar dessutom när vi blir äldre. Det kan därför vara en god idé att ta extra.

D-vitamin finns i torskleverolja, men också i andra tillskott och i olika former som D2 och D3. Vitaminet kan framställas på olika sätt, oftast från fårull men numera finns även veganskt D-vitamin. En vegansk naturlig produkt som både innehåller vegansk d-vitaminer men även ämnen som förbättrar muskler och skelett är GLYC ACTIVE ..läs mer här

Naturliga produkter som ger dig extra d-vitamintillskott: GLYC Positive Mood

Visste du att …

… brist på D-vitamin kan vara inblandat vid depression.

… D-vitamin behövs för att bygga upp skelettet.

… vår främsta källa till D-vitamin är solen.

… solskydd kan hämma bildandet av D-vitamin.

… D-vitamin finns i ägg och fet fisk.

Källor:

Vetenskap och hälsa
https://www.vetenskaphalsa.se/viktigt-for-benhalsan-att-fylla-pa-med-d-vitamin/

Läkartidningen
https://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/6/6279/LKT0711s853_857.pdf

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen