Sök
Stäng denna sökruta.
mag doktor, lindra IBS

Magkatarr, dyspepsi eller IBS?

Dela inlägget

Har du magkatarr eller halsbränna? Vad menas med IBS och vad finns det för olika behandlingar och produkter som fungerar. I denna artikel försöker vi kortfattat förklara de olika benämningarna och vad de betyder.

Magkatarr eller stressmage

Magkatarr (gastrit) är samlingsnamnet för olika problem som förekommer i magens övre del och innebär att man har inflammation i magsäckens slemhinnor. Dyspepsi innebär inte inflammation utan att man har en ökad känslighet i magsäckens och tolvfingertarmens känselnerver och att prover och undersökningar är normala. Dyspepsi brukar också översättas med dålig matsmältning.

tarmar mage magproblem

IBS – Känslig tarm

IBS innebär att man har besvär som främst har att göra med tarmen.  Namnet IBS är en förkortning av den engelska benämningen Irritable Bowel Syndrome. På svenska brukar IBS även kallas kolon irritabile eller känslig tarm. Man känner  inte till orsaken till  sjukdomen. Typiska symtom vid IBS är Ont i magen, Förstoppning och diarré, Gasbildning, Illamående/Kräkningar och Halsbränna.

LÄS MER: Slipp magproblem i jul

Halsbränna

Halsbränna (reflux) är också ytterligare ett annat medicinsk tillstånd men förekommer ofta vid både magkatarr, dyspepsi och IBS. Orsaken till halsbränna är att maginnehåll läcker upp i strupen och ger en svidande och brännande känsla i bröstet och man får sura uppstötningar.  Medan magsäckens slemhinnor läker relativt lätt efter en skada är matstrupens slemhinnor mycket mer känsliga och skadas lättare. Det innebär att det tar längre tid för matstrupen att “läkas” efter att man fått maginnehåll som  irriterat och skadat slemhinnan.

losec nexium novalucol silicea detoxner

Några utvalda behandlingar vid olika magproblem

Novalucol (läkemedel)

Ett vanligt medel är fortfarande antacida tex Novalucol som fungerar genom att direkt i magen minska eller  “buffra” magsyran. Bra, snabb effekt under en kort tid men magsaft behövs för att sönderdela maten så antacida bör inte användas under längre tid.

Losec och Nexium (läkemedel)

En annan vanlig medicintyp är  Losec och Nexium som via blodet påverkar magen att producera mindre magsaft. Bättre effekt än Novalucol och oftat förstahandsmedlet vid kraftig reflux och halsbränna. Både Novalucol och Losec kan ge sk reboundeffekter dvs. syra-produktionen kan öka när man försöker sluta med medicinen.

Silicea Mag-Tarm kiselgel (naturlig)

En tredje typ av medel som blivit mycket vanlig de senaste åren är Silicea Mag-Tarm kiselgel, en medicinteknisk produkt, som verkar genom att suga upp irriterande gifter och toxiner i mage och  tarm samtidigt som den lägger sig som en skyddande hinna på magslemhinnan. Dubbla effekter alltså. Silicea Mag-Tarm påverkar heller inte magens Ph, går inte in i blodet och kan därför säkert användas av barn och gamla liksom gravida och ammande och är i princip biverkningsfritt om man inte överdoserar mycket kraftigt.

LÄS MER: Silicea Mag-Tarm mot uppblåsthet och gaser

LÄS MER: Visste du att tio procent av den vuxna befolkningen har IBS

Ett bra standardmedel för egenvård att alltid ha hemma vid magbesvär bör;

  • verka snabbt
  • vara biverkningsfrita
  • ha effekt på magen och inte via blodet
  • inte påverka magens Ph.
  • vara socker- och laktosfritt
  • vara lätt att ha med sig
  • kunna användas när du kör bil
  • kunna användas av såväl unga som gamla
  • Se över vem den bör vara lämpad för? Barn, vuxna, gravida eller ammande. Eller alla?
  • kunna kastas i avloppet eller i hushållsavfallet alltså vara miljövänlig och hållbart

Kliniska studie på kiselgel

Det finns flera studier där man studerat Silicea Mag-Tarm vid olika mag-tarm problem. Därför är Silicea Mag-Tarm registrerad och godkänd  som Medicinteknisk Produkt för indikationerna “ont i magen “, “gasbildning”, “illamående”, “kräkningar”, “diarré”, och “halsbränna” både vid akuta och kroniska besvär. Samtliga vanliga symtom vid IBS. Silicea Mag-Tarm kan alltså användas både vid problem i magsäcken och i tarmarna.

En klinisk studie (62 pat, 6 veckors behandling) publicerades nyligen i Gastroenterology Research and Practice. Resultatet visade höggradig signifikant effekt på typiska magkatarr och dyspepsi symtom  (p<0,001),  men också signifikant effekt på patienterna med symtom från tarmen.  Patienterna som led av diarré, IBS och halsbränna visade speciellt bra resultat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen