Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Magproblem & IBS

När din mage börjar bli orolig och irriterad, så kan det orsaka både obehag och smärta. När vi vet vad problemen beror på så kan det också vara lättare att snabbare åtgärda problemet och även förebygga olika mag-tarmproblem.

IBS

Du har då under flera år haft perioder med förstoppning och diarré. IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome ….

Diarré och lös mage

Listan är lång över vad som kan orsaka att du är lös i magen. Matförgiftning, matallergi, stress, biverkningar från mediciner…

Gaser / uppblåst Mage

Magen känns bullrig och uppblåst…. gör ont och kniper…och du rapar och fiser… Gaser i magen och tarmar är helt normalt…

Sura uppstötingar / halsbränna

Sura uppstötningar känns just som sura uppstötningar medan halsbränna (reflux) brukar upplevas som en svidande …

Ont i magen

Vår mage och tarmsystem är en otroligt komplex apparat och de flesta av oss har i olika former känt av problem under sin livstid.

IBS

Du har då under flera år haft perioder med förstoppning och diarré. IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome, och betyder ungefär lättretbar eller överkänslig tarm. Det är en vanlig och väldigt jobbig diagnos som många lider av i tysthet av att magen känns orolig, bullrar, ger dig magknip och problem i samband med tarmtömning.

Då inflammationen påverkar blodkärlen negativt är det extra viktigt att sköta din kosthållning och röra på dig. Rökning är absolut förbjudet! Ta gärna med hjälp av en sjukgymnast som kan hjälpa dig med ett personligt träningsprogram.

Diarré och lös mage

Listan är lång över vad som kan orsaka att du är lös i magen. Matförgiftning, matallergi, stress, biverkningar från mediciner, kaffe, fet mat, virusinfektion…. Diarré kan upplevas som mycket obehagligt men är i normala fall ett snabbt förlopp som inte behöver behandlas då kroppen ju rensar sig själv J Om orsaken beror på virus, som vinterkräksjuka, bakteriell, ex dålig mat får man vanligtvis också illamående och kräkningar. Klassikern Imodium kan tillfälligt stoppa diarré men ska inte användas långvarigt. Var också noga med att få i dig vätska, ta gärna extra vätskersättning Ris är lättsmält mat som ökar upptaget av vätska och kan hjälpa mot diarré.

Kurera 9 sätt som lugnar magen: https://kurera.se/9-livsmedel-som-lugnar-magen/

Gaser / uppblåst Mage

Magen känns bullrig och uppblåst…. gör ont och kniper…och du rapar och fiser…
Gaser i magen och tarmar är helt normalt och beror sällan på en allvarlig sjukdom men kan vara väldigt jobbigt att leva med i extrema former. Gaserna består av den luft vi sväljer eller bildas när tjocktarmen bryter ner den mat vi ätit. Uttrycket ballongmage är ofta en väldigt träffande beskrivning.

Du kan också kontakta din läkare för att se om du ska testa för laktosintolerans eller celiaki vilka båda ger ökad mängd gas i magen men då ofta även andra symtom, som exempelvis diarré.

Släppa ut den gas som finns genom att rapa eller prutta

Bajsa regelbundet

Undvik

  • mat som innehåller sötningsmedel, läsk då kolsyran ger mer bubblor,
  • frukt som innehåller fruktos, dvs äpplen, päron, vattenmelon
  • grönsaker som bönor, broccoli, sparris och blomkål innehåller ett ämne som heter Raffinos vilket kan vara svårsmält.
  • ärtor, lök, vitlök, vetekli.
  • Fänkål innehåller dock både mycket antioxidanter samt ämnen som minskar gaser. Prova att äta en tesked fänkålsfrön eller använd färsk fänkål.

Sura uppstötingar / halsbränna

Sura uppstötningar känns just som sura uppstötningar medan halsbränna (reflux) brukar upplevas som en svidande eller brännande känsla bakom bröstbenet och upp mot halsen. Det beror på en sk. magsaftreflux som beror på att ventilen mellan strupe och magsäck inte håller tätt. Oftast är besvären lindriga och går över av sig själv, men likväl kan det kännas både jobbigt och ofräscht.

Det är inte ovanligt att du får problem med detta i samband med att du äter receptbelagda mediciner mot inflammation och smärta eller tabletter som innehåller acetylsalicylsyra och ibuprofen. För att lindra och förhindra den här typen av besvär bör du undvika kaffe, alkohol, fet mat samt försöka att inte stressa och hålla vikten.

Ont i magen

Vår mage och tarmsystem är en otroligt komplex apparat och de flesta av oss har i olika former känt av problem med ont i magen under sin livstid.

Det är inte ovanligt att din kosthållning är boven i dramat så du får testa dig fram för att hitta vägen till det som passar just din kropp bäst. Senare forskning visar på att vår tarmflora inte bara hjälper oss att bryta ner maten och utvinna näring utan den samspelar också med vår hjärna, vårt känsloliv och immunförsvar. Det är alltså viktigt med BALANS.

Här kan du läsa mer om hur mage och immunförsvar är kopplat.

Magsäcken består av glatta muskler som knådar, förbereder och blandar maten med magsaft inför resan genom tarmarna. Normalt tar det ca 4 timmar för maten att passera genom magsäcken. Tunntarmen är 3–4 meter lång och det är där som proteiner, fett och kolhydrater bryts ner med hjälp av bukspottskörteln och gallblåsan för att näringen ska kunna sugas upp genom tarmväggen. Därefter transporteras resterna till den en meter långa tjocktarmen som är hemvist för vår livsviktiga tarmflora.

Det kan låta osannolikt men din tarmflora består faktiskt av över 100 billioner bakterieceller som väger ca 1,5 kg. Här absorberas vattnet samt alla salter och mineraler. Processen pågår vanligtvis 24–48 tim. Sista anhalten är ändtarmen och där transporteras dom osmältbara resterna ut.

Läs mer: https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/matsmaltningsorganen/

Som vid andra själsliga och kroppsliga problem gäller det att vara fysiskt aktiv även om det känns motigt att röra på sig när magen värker. Detta då rörelse hjälper till att få gaserna att röra sig framåt i tarmen. Regelbundna toalettbesök är bra för magen så jobba in den rutinen.

Boken Charmen med tarmen av den unga tyska forskaren Giulia Enders ger många bra råd för dig med problemmage.

https://www.adlibris.com/se/e-bok/charmen-med-tarmen-allt-om-ett-av-kroppens-mest-underskattade-organ-9789137144986

Silicea Mage och Tarm  ger dig snabb lindring vid akuta besvär som kramper och halsbränna. Produkten innehåller en mineralisk kiselgel och inga tillsatser – det gör den världsunik.

Du bör söka vård om du har ont i magen, blod i avföringen eller går ner i vikt

Silicea Mag-Tarm innehåller 100% naturlig kiselgel för behandlig vid akuta och kroniska  mag-tarmproblem och IBS-symtom. Snabb, skonsam och  effektiv vid de flesta mag-tarmproblem.

Kiselgelen i Silicea Mag-Tarmsuger upp gifter i tarmen och lägger sig som en skyddande hinna på tarmslemhinnan. Tas direkt eller kan med fördel blandas i mat eller med vatten.

Fri från konserveringsmedel.  Även lämplig för barn. Laktos-, gluten- och sockerfri samt vegansk.

Finns i flaska om 200 & 500 ml samt dospåsar om
6, 15 eller 30 st.

Säljs på apotek och hälsofackhandel

kiselgel