Sök
Stäng denna sökruta.
Hårborste med hår

Håravfall efter Corona (Covid-19)

Dela inlägget

Har du börjat tappa hår efter att ha varit sjuk i covid-19? Det är väldigt vanligt att märka ett ökat håravfall som sätter igång flera månader efter en genomgången infektion och det beror på den stressreaktion kroppen utsatts för.

Hos de allra flesta är håravfall som uppkommer i samband med corona tillfälligt, men det finns saker du kan göra som ger håret extra styrka och motståndskraft när det växer tillbaka.

Hur hänger håravfall och corona ihop?

Att du tappar håret efter att ha varit sjuk i covid 19 beror på att hårets naturliga faser störs av infektionen. Samma sak kan hända om du drabbas av till exempel en kraftig influensa eller någon annan sjukdom. Generellt kan man säga att ju svårare infektion, desto mer håravfall.

Kvinna långt hår

Hårets normala cykel

Hårstråna befinner sig ständigt i tre olika faser från ögonblicket de växer ut, tills du slutligen tappar dem. Stress, graviditet och sjukdom är saker som kan påverka hur länge faserna pågår och därmed också hur många hårstrån du tappar under olika perioder.

LÄS MER: Stress och sjukdom kan leda till håravfall

Tillväxtfasen

Som det låter är tillväxtfasen den period när hårstråna bildas och växer. Hur lång tid det tar kan variera. Allt från ett par år upp till närmare åtta år är normalt.

Övergångsfasen

I övergångsfasen förbereder sig håret på att gå från tillväxtfasen till vilofasen. Hårsäckarna börjar dra ihop sig och slutar tillfälligt producera hår.

Vilofasen

Det är i slutet av vilofasen som hårstråna faller av och du märker du tappar hår. Först befinner sig hårstrået i en inaktiv period där det sitter fast i hårroten på huvudet, men inte växer mer. Efter ett tag faller hårstrået av och gör således plats för ett nytt att växa fram. Sen är cirkeln sluten och det nya hårstrået börjar om i tillväxtfasen igen.

LÄS MER: Vitaminer för håret: De 7 bästa hårvitaminerna

Kvinna tittar i borste

Andra orsaker till håravfall

Alopecia (fläckvis håravfall) – Sjukdomen upptäcks ofta genom att du lägger märke till att du fått kala fläckar på huvudet och andra ställen på kroppen där det växer hår. För de flesta återgår hårväxten till det normala efter ett år, men ibland kvarstår problemen. Orsaken till varför vissa drabbas av alopecia är ännu okänd.

Ärftlighet – Ibland är håravfallet utom din kontroll. Det kan helt enkelt vara genetiskt. Ärftligt håravfall kan du börja misstänka om håret kryper uppåt i tinningarna och sen fortsätter tunnas ut mer och mer. Du kan inte avbryta håravfall som styrs av generna.

Kvinna som tappat hår

Håravfall efter covid 19 – FAQ

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om håravfall i samband med en coronainfektion.

Varför har jag börjat tappa hår efter covid-19?

Du kan ha börjat tappa hår efter covid-19 på grund av att din kropp gått igenom en kraftig infektion som rubbat hårets olika faser. Man skulle kunna säga att kroppen har fokuserat all energi på att du ska bli frisk och ditt hår har fått stå tillbaka under tiden.

Därför har dina hårstrån troligen gått in i vilofasen snabbare än normalt och du tappar inte enbart det hår som ändå skulle falla av, utan även hårstrån som vanligtvis skulle stannat kvar i tillväxtfasen.

Ledsen kvinna med kaffemugg

Kan stress göra att jag tappar mer hår?

Stress kan göra att du tappar mer hår eftersom stresshormoner påverkar hela kroppen på olika sätt, inklusive håret. På grund av det kan hårstråna gå in i vilofas och falla av tidigare än normalt.

När växer håret tillbaka efter Covid 19?

För många börjar håret växa tillbaka ett par månader upp till ett halvår efter covid-19. Hur lång tid det tar att få lika tjockt hår som innan är individuellt och svårt att förutse. Hårets reaktion på ditt mående är ofta fördröjd och därför kan det ta ett tag från det att du blivit frisk och mår bra igen tills att håret växer tillbaka.

Blond kvinna utomhus

Hur kan jag få håret att växa tillbaka snabbare?

För att få håret att växa tillbaka snabbare behöver du ta hand om hårväxten inifrån från rötterna till topparna. Genom att få i dig de vitaminer och mineraler som bygger upp och stärker hårstråna, kan du stimulera hårväxten inifrån.

Vi rekommenderar Original Siliceatillskott för dig som längtar efter starkare, vackrare och mer välmående hår. Innehåller ett världsunikt kisel! Även Original Silicea Vital Schampo bidrar till minskat håravfall.

LÄS MER: ”Inget annat schampo har hjälpt mig så här bra.”

Var också varsam med håret när du stylar det. En skonsam behandling med milda, vårdande produkter är ofta det bästa alternativet. Sov gärna med fläta på natten för att undvika att stråna slits i onödan.

Funkar kosttillskott mot håravfall?

Kosttillskott fungerar mot håravfall för att stärka håret inifrån. Genom att tillföra vitaminer och mineraler som stimulerar hårsäckarna hjälper du hårstråna att hålla sig tjocka och av god kvalitet när de växer ut igen. Ett omtyckt kosttillskott mot håravfall är det kliniskt dokumenterade kosttillskottet Original Silicea, som innehåller en sammansättning av mineraler som bygger upp håret.

Tänk på att kosttillskott aldrig ersätter en varierad kost.

LÄS MER: Så funkar kosttillskott för tjockare hår

Näringsämnen som hjälper mot håravfall corona

Zink

Zink är en mineral som påverkar hur kroppen kan bryta ner och ta hand om proteiner, kolhydrater och fetter. Det bidrar till att hålla hår, hud och naglar normala. Du får i dig zink genom till exempel nötter, skaldjur och nötkött.

Selen

Selen skyddar mot oxidativ stress och bidrar till ett fungerande immunsystem. Det påverkar kvalitén på håret. Maten som är rik på selen är framförallt inälvsmat, fisk, mjölk och fröer.

Biotin

Biotin gör att du bättre kan tillgodogöra dig de näringsämnen du får i dig – och det är ju de där näringsämnena du behöver för ett välmående hår. Exempel på mat som är extra biotinrik är bland annat äggula, havregryn och lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen