Sök
Stäng denna sökruta.
kvinna med sitt har

Allt om mjäll och torr hårbotten – och hur du blir av med det!

Dela inlägget

Har du någonsin kliat dig i hårbotten, för att sedan se små vita flingor på axeln? Då är du inte ensam. Mjäll drabbar många, och även om det inte är ett allvarligt hälsoproblem, kan det vara ganska besvärligt. I den här artikeln tar vi en närmare titt på vad som orsakar mjäll, så att du bättre kan förstå varför det händer och vad du kan göra för att förebygga.

Vad är mjäll?

Mjäll är ett vanligt tillstånd som gör att huden i hårbotten flagnar. I praktiken är det döda hudceller som lossnar från hårbotten, och det kallas mjäll när vi kan se dessa bortflagna hudceller med blotta ögat.

Vanliga orsaker till mjäll

Torr hårbotten – en vanlig bov

En av de vanligaste orsakerna till mjäll är helt enkelt torr hud. När hårbotten är torr kan den producera extra flingor, som kan falla på axlar och kläder. Detta är särskilt vanligt under vintern, när luften är torrare. Om du har mjäll orsakat av torr hud, kommer du sannolikt att se väldigt torra mjäll-flingor än om du hade mjäll orsakat av andra orsaker.

Starka hårprodukter

Starka hårprodukter, särskilt de som innehåller alkohol, torkar ut hår och hårbotten vilket kan ge mer besvär och orsaka mer kli.

kvinna med schampo

Håret måste tvättas

Även om starka hårprodukter kan orsaka mjäll kan också bristen av hårvård göra det. När du inte tvättar regelbundet kan oljor och död hud som normalt samlas på hårbotten byggas upp. Med tiden kan detta leda till en överväxt av jäst, vilket kan orsaka håravfall. Om du inte tvättar håret tillräckligt, se då till att använda ett milt mjällschampo för att hålla din hårbotten frisk.

Stress

För mycket stress är inte bara skadligt för välmåendet, det är också förödande för hår, hud och naglar. Huden är en spegelbild av ditt välbefinnande. Därför mår även din hårbotten sämre av stress.

Jästsvamp

Jästsvamp finns normalt på din hud. Men har man jästsvamp i stora mängder kan kroppen reagera med att producera fler hudflagor än normalt.

En överväxt av jästsvamp kan också orsaka mjäll. Detta inträffar när jästsvamp som normalt finns på hårbotten börjar växa till sig. Detta kan inträffa av en mängd olika skäl, inklusive en överanvändning av hårprodukter som innehåller jäst, en obalans av hälsosamma bakterier på hårbotten eller ett svagt immunförsvar. Om du har mjäll orsakat av jästöverväxt, kommer du sannolikt att se större, mer oljiga flingor än om du har mjäll orsakat av andra orsaker.

kvinna med gul troja

Håret är uppsatt för ofta

Att bära håret i en stram frisyr som en hästsvans kan leda till mjäll då det kan orsaka friktion och irritation i hårbotten. Detta kan få huden att flagna och skapa mjäll, speciellt om din hårbotten redan är torr eller benägen att få mjäll. För att undvika detta, överväg att bära ner håret eller i lösare frisyrer som inte kommer att sätta onödigt tryck på din hårbotten.

Hudtillstånd

Vissa hudtillstånd också orsaka mjäll. Till exempel kan seborroisk dermatit, psoriasis och eksem alla orsaka flingor och klåda i hårbotten. Om du har mjäll som orsakas av en hudtillstånd, är det viktigt att prata med en läkare eftersom dessa tillstånd kan kräva medicinsk behandling.

Slutsatsen är att det finns flera orsaker till mjäll; däribland torr hud, starka produkter, för lite tvätt av håret, överväxt av jäst och olika hudtillstånd. Genom att förstå orsakerna till mjäll kan du bättre förstå varför det händer och vad du kan göra för att förebygga det. Och kom ihåg, om din mjäll orsakas av ett hudtillstånd, då är det bäst att konsultera en läkare för rätt behandling.

Det finns flera sätt att bli av med mjäll. Här är några tips:

 • Undvik att använda för många hårprodukter: Undvik att använda stylingprodukter som gel, mousse och hårspray, eftersom dessa kan göra mjäll värre genom att täppa till hårbotten och göra det svårare för schampot att fungera effektivt.

 • Använd skonsamma hårprodukter som är särskilt anpassade för känslig hårbotten och mjäll.

 • Använd eventuellt ett antimjällschampo: Leta efter schampon som innehåller aktiva ingredienser som salicylsyra, selensulfid eller pyritionzink. Dessa ingredienser hjälper till att bekämpa jästen som kan orsaka mjäll.

 • Använd rätt mängd schampo: Använd tillräckligt med schampo för att löddra väl och massera in det i hårbotten i ett par minuter. Skölj noggrant för att ta bort alla spår av schampot.

 • Schamponera regelbundet: Regelbunden schamponering kan hjälpa till att förhindra att mjäll återkommer. Schamponera minst två gånger i veckan, och oftare om din hårbotten är mycket fet.

 • Undvik åtsittande frisyrer: Tighta frisyrer, som flätor och hästsvansar, kan orsaka spänningar och irritation i hårbotten, vilket gör mjäll värre. Om du bär ditt hår i en stram tofs, försök att lossa det så mycket som möjligt när du går och lägger dig.

Kvinna med solhatt
 • Använd solhatt eller keps på sommaren för att skydda din hårbotten från solen.

 • Använd inte mössor och hattar som sitter för tätt på huvudet och undvik att använda dem under onödigt långa perioder.

 • Din livsstil, inklusive matvanor, stress och sömn, kan påverka hela kroppen och också hårbotten. Ta hand om din hälsa för att minska risken för olika hälsoproblem, inklusive mjäll.

 • Vårda inifrån med Original Silicea. Kiselsyra stärker bindväven, reglerar fuktbalansen och understödjer bildandet av kollagen.  En frisk, elastisk och välmående hud och en balanserad och återfuktad  hårbotten. Bonus: Silicea ger också en boost för hår och naglar.

  Att bli av med mjäll tar tid och ansträngning. Genom tålamod och att följa de tips som passar bör du kunna bli av med mjäll och förhindra att det kommer tillbaka. Om din hårbotten inte förbättras kan du behöva uppsöka läkare för vidare utvärdering och behandling.

Kvinna som solar

Vanliga frågor om mjäll eller torr hårbotten

 

Vad är det för skillnad på mjäll och torr hårbotten?

Mjäll är en form av torr hårbotten, men med den extra förekomsten av vita, skalade fläckar på kläderna eller skuldrorna. Torr hårbotten är ett tillstånd där huden på hårbotten blir torr och kliar, men saknar de vita fläckarna som är typiska för mjäll.

Är mjäll ovanligt?

Nej, mjäll är inte ovanligt, och inget att skämmas över. Mjäll är en mycket vanlig hårbottenåkomma som kan drabba personer i alla åldrar och kön. Många vuxna människor drabbas någon gång i livet av mjäll.

Kan mjäll klia?

Ja, mjäll kan klia. Men det finns flera åtgärder du kan ta vid för att lindra besvären. Läs våra tips ovan.

Hur vet man om man har mjäll eller torr hårbotten?

Man kan avgöra om man har mjäll eller torr hårbotten genom att undersöka hårbotten. Mjäll kännetecknas av vita, skalade fläckar på kläderna eller skuldrorna, medan torr hårbotten är torr och kliar, men saknar de vita fläckarna. Det är alltid en bra idé att rådfråga en läkare eller hår- och hudspecialist för en definitiv diagnos.

Vad ska man göra för att få bort mjäll?

 • Undvik hårprodukter som innehåller alkohol och andra irriterande ämnen.
 • Ge dig själv en hårbottenmassage med en mild olja eller ett balsam för att öka blodcirkulationen och återfukta hårbotten.
 • Tvätta håret lagom ofta och med milda produkter.

Hur man blir av med torr hårbotten?

Använd ett mjukgörande schampo och balsam. Original Silicea Vital Schampo innehåller kisel och biotin för styrka, volym och glans. Schampot är skonsamt för hårbotten och motverkar håravfall. Schampot arbetar hela vägen från rötterna och ut till topparna. Det vårdar, återfuktar och tillför näring.

Tvätta håret mindre ofta, eller mer, testa vad som fungerar för dig. Undvik hårprodukter som innehåller alkohol eller andra uttorkande ämnen. Använd en hårbottenmassage med en mild olja eller balsam för att öka blodcirkulationen och återfukta hårbotten.

Kan man få mjäll om man har fet hårbotten?

Ja, man kan få mjäll även om man har fet hårbotten.

Hur ser svamp i hårbotten ut?

Svamp i hårbotten ser vanligtvis ut som en röd, kliande och flagig hårbotten med vita eller gula skalade fläckar på kläderna. Det kan också orsaka klåda och en obehaglig doft. Det är viktigt att rådfråga en läkare eller hår- och hudspecialist för rätt diagnos och behandling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen