Sök
Stäng denna sökruta.
klåda i huden

Klåda på kroppen – vad hjälper när det kliar?

Dela inlägget

Att sitta och frenetiskt klia sig på kroppen är inte roligt. Dels är det jobbigt att ha klåda, men du kan också skada huden av att du ständigt kliar på den. Har man fått myggbett förstår man varför det kliar, men när klådan kommer från andra orsaker kan det vara svårt att veta. 

Varför kliar det på kroppen?

De vanligaste orsakerna till att huden kliar är att den är torr, men det kan också bero på att huden blir för varm om du ofta går i tighta kläder som inte andas. Prova tipsen nedanför för att lindra klådan. Försvinner inte besvären efter en vecka, eller om du får stora röda fläckar i huden, bör du kontakta vårdcentralen för rådgivning.

Klåda på benen, armarna och ryggen

Att det kliar på benen beror vanligtvis på att du är uttorkad, samma sak gäller armar och rygg. Det kan också bero på eksem som gör dig röd och irriterad.

Kliar i hårbotten

I hårbotten är det normalt att det kliar. Ofta beror det på att din skalp är torr, eftersom schampo torkar ut din hårbotten i samband med att du tvättar håret. En annan orsak till att huvudet kliar är att du har löss.

Kliar i handflatorna

När det kliar i händerna beror det oftast på att de är torra eller känsliga. De kan bli torra för att du tvättar händerna ofta, att det är kallt ute eller att du använder mycket starka produkter som du applicerar med händerna. Eksem på och i händerna gör ofta att det kliar och det är ofta en effekt av känslig hud och mycket handtvätt.

Tips: Bi-Pro salva är en naturligt fet kräm som mjukgör torra händer. 

kliar-i-harbotten

Kliar på halsen

Halsen och bröstet är ofta känsliga områden eftersom huden är väldigt tunn där. En anledning till att det kliar på halsen kan vara att du sprutar parfym som du inte tål. Det kan också vara vissa typer av hudkrämer, till exempel starkt parfymerade, som din hud reagerar negativt på.

Vad hjälper mot klåda på kroppen?

Oavsett om det kliar på benen, på armarna, i handflatorna eller på hela kroppen kan de här tipsen göra susen och hjälpa mot klådan.

Duscholja hjälper mot klåda

Hudens naturliga oljor försvinner när du duschar, och tvål torkar ut den ännu mer. Har du mycket besvär med torr hud som kliar kan du istället prova en duscholja. Den renar men återfuktar också samtidigt. Likaså gäller om du är torr i ansiktet. En mild och oparfymerad ansiktsrengöring återfuktar medan en tvål torkar ut hyn.

Testa feta krämer

En lotion tränger fortare in i huden men är betydligt tunnare än en fet kräm, och kan därför behöva appliceras upp till flera gånger per dag. Orkar du inte det kan det vara bättre att investera i en fetare kräm eller ett mjukgörande body butter.

Klä dig luftigt

Luftiga svala plagg som andas är att föredra om du lätt blir varm och har klåda i huden. Syntetmaterial som polyester och akryl stänger in och gör det svårare för huden att andas. Då är bomull, siden eller viskos att föredra. Svettas du mycket på natten kan du prova att sänka temperaturen i sovrummet eller använda ett tunnare täcke.

Tips: Bi-Pro salva är en naturligt fet kräm som mjukgör torra händer. 

Sluta klia på kroppen, med elastisk hud

Har du ständigt torr hud som saknar sin spänst kan du även behöva vårda den inifrån med ett kosttillskott. Silicea, som innehåller finfördelad kiseldioxid, används för att stärka huden inifrån och för att göra huden mjukare och mer elastisk. Det minskar rynkor och slapp hud. Kiseldioxiden binder dessutom vatten – vilket gör tunn, torr hud tjockare och mjukare.

Undvik att klia

Torr och irriterad hud blir ännu känsligare om man kliar, river eller gnuggar den. Försök att låta bli och istället ha som vana att smörja in huden när det kliar. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen