Sök
Stäng denna sökruta.

Liniment – Användning i samband med träning och hemmamassage

Dela inlägget

Liniment är en produkt som många sportintresserade och fitnessutövare har stött på. Den är populär bland idrottare och kan användas både före och efter träning. Med liniment kan du lindra stela muskler, bli av med muskelvärk och förbättra blodcirkulationen i samband med träning eller när det behövs extra blodgenomströmning.

Det finns två huvudtyper av liniment: hot och cold. Användningen av liniment är enkel och anpassad för hemmabruk. Ett ”hot” liniment värmer upp och gör musklerna mer elastiska före träning, vilket kan reducera risken för skador. Ett ”cold” liniment minskar inflammation och svullnad efter ett träningspass. Båda typerna är effektiva för hemmamassage och kan användas för att öka välmåendet i vardagen. Det finns dessutom produkter som kombinerar både varmt och kallt i ett och samma liniment, som exempelvis BI-PRO Liniment intense Hot and Cold.

LÄS MER: BI-PRO Liniment intense Hot and Cold

Linimentets historia

Liniment har använts i tusentals år för att behandla muskel- och ledvärk. Ursprungligen användes det av atleter och krigare för att snabbt kunna återhämta sig från besvär och skador.

Olika typer av liniment

Det finns två huvudtyper av liniment: värmande och kylande. Varje typ är utformad för att passa olika ändamål:

 • Värmande liniment använder ingredienser som ökar blodcirkulationen och ger en värmande känsla. Det används ofta före fysisk aktivitet för att förbereda musklerna.
 • Kylande liniment har en svalkande effekt och är populärt att använda efter fysisk ansträngning för att lindra ömhet och inflammation.

 

Fördelar med att använda liniment vid träning

Att använda liniment kan vara ett bra stöd för dina muskler både före och efter ett träningspass. Det hjälper till att förbereda musklerna innan aktivitet samt främjar återhämtningen efteråt.

Förberedelse för musklerna

När du applicerar liniment före träningen hjälper det till att värma upp musklerna genom att öka blodcirkulationen till området. Det här är vad du kan förvänta dig:

 • Ökad blodcirkulation: Genom att linimentet skapar en värmande känsla, kan det bidra till att blodflödet till musklerna ökar, vilket gör dem mer förberedda för fysisk ansträngning.
 • Reducerad skaderisk: Förberedda och uppvärmda muskler är mer smidiga och töjbara vilket kan minska risken för skador under träningen.

Återhämtning efter träning

Efter ett träningspass är det viktigt att hjälpa musklerna att återhämta sig. Användning av liniment kan ha följande positiva effekter:

 • Hjälper till att lindra muskelvärk: Om du masserar in liniment efter träning kan det underlätta muskelåterhämtningen och minska känslan av ömhet.
 • Avslappnande effekt: Liniment kan bidra till en avslappnande känsla vilket är bra för att kroppen ska kunna återhämta sig efter aktivitet.

Liniment för hemmamassage

Att använda liniment för hemmamassage kan vara en behaglig del av din avkopplingsrutin eller när du bara vill lindra din muskeltrötthet.

Val av liniment för massage

 • Konsistens:
  Krämig – Lättare att massera in och kan vara mer återfuktande för huden.
  Flytande – Kan tränga in snabbare i huden och är bra för en snabbare applikation.
 • Känslighet: Om du har känslig hud, leta efter liniment som är speciellt framställda för att vara skonsamma och testa alltid på en liten yta på kroppen först.

Använd liniment som en del av din hemmamassage för att ge dina muskler extra omsorg. Kom ihåg att noggrant följa instruktionerna på förpackningen för bästa resultat.

När ska man undvika liniment?

I vissa situationer bör du undvika användandet av liniment för att förhindra obehag.

Använd inte liniment om du har:

 • Öppna sår eller skadad hud.
 • Hudsjukdomar som eksem eller psoriasis.
 • Allergier mot något av innehållsämnena i produkten.
 • Graviditet utan att rådfråga en läkare.

Vanliga frågor

När är det lämpligt att använda liniment i samband med träning?

Du kan använda liniment före träning för att förbereda musklerna och öka blodcirkulationen, vilket kan minska skaderisken. Efter träning kan liniment hjälpa till att avslappna och återhämta ansträngda muskler.

Kan liniment användas för hemmamassage och vad bör man tänka på?

Ja, liniment kan användas för hemmamassage. Det är viktigt att testa en liten mängd på huden först för att säkerställa att du inte får en allergisk reaktion. Undvik även kontakt med ögon och känsliga områden.

Vilka typer av värk och besvär kan lindras med antiinflammatoriskt liniment?

Antiinflammatoriskt liniment kan lindra mindre muskel- och ledvärk. Dessa liniment kan hjälpa till att reducera inflammation och smärta.

Finns det risker eller biverkningar med att använda hästliniment på människor?

Hästliniment är inte avsedda för människor och kan orsaka allvarliga biverkningar. Använd endast produkter som är specifikt avsedda för människor och följ anvisningarna på etiketten.

Hur skiljer sig varma och kalla liniment åt och när bör man välja vilket?

Varm liniment ökar blodflödet och kan lindra stelhet, medan kall liniment minskar inflammation och svullnad. Välj varmt liniment för att lugna stela muskler och kallt liniment för skador och inflammation. Det finns även liniment som är både värmande och svalkande.

Vad bör man tänka på när man väljer liniment för att behandla muskelvärk?

När du väljer liniment, se till att det är avsett för din specifika typ av muskelvärk. Kontrollera innehållet för eventuella allergener, och välj en produkt med tydliga instruktioner för användning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen