Sök
Stäng denna sökruta.
Händer i håret

Tips för att bli av med torr hårbotten

Dela inlägget

Vita flagor som regnar ner från huvudet och en irriterande klåda som inte går över… Känner du igen dig? Då kan det vara så att du har drabbats av torr hårbotten.

Hårbotten, precis som resten av huden är olika känslig hos olika människor och har olika lätt för att bli torr. Torrheten kan till exempel bero på uttorkande, starka hårprodukter eller för täta duschar, men också på hormonförändringar och vitaminbrist. Vad ska du då göra för att bli av med problemen? Hang in there, så går vi igenom våra bästa knep.

Kliar i hårbotten

Hur vet man om man har torr hårbotten – tre typiska symtom

Man vet oftast om man har drabbats av torr hårbotten när man börjar lägga märke till något av de vanligaste symtomen.

1. Ett evigt kliande

Japp, det här är symtom nummer ett. Om du upplever att ditt hår kliar trots att du uteslutit löss och håller det rent kan du vara ganska säker på att huden i hårbotten har torkat ut. Ju mer du kliar, desto värre blir tyvärr klådan.

2. Vita flagor

Har du lagt märke till små vita flagor som faller från huden när du borstar håret eller kliar hårbotten? Det är ett andra tecken på att huden på huvudet är i skriande behov av en snäll behandling som återfuktar.

3. Sår eller sprickor

När du gått runt med torr hårbotten en längre period och och inte riktigt motstått kliandet finns det risk att det till slut uppstår eksem, sår eller sprickor i huden som kan vara jobbiga att få bukt med. Dessutom gör det ju ont.

Kvinna tittar på sin hårbotten i spegel

Vad är skillnaden på mjäll och torr hårbotten?

En vanlig missuppfattning är att mjäll och de vita flagor som uppstår på grund av problem med torr hårbotten skulle vara samma sak. Men det stämmer alltså inte.

Det är inte helt fastslaget exakt vad mjäll är och varför man får det, men en trolig förklaring är att huden reagerar med en jästsvamp som alla vuxna naturligt har på kroppen. Det kan leda till en överproduktion av en sorts oljiga, gulaktiga hudflagor i hårbotten.

Om du har en mycket torr hårbotten är det istället små vita, torra flagor av hud som lossnar. Det är viktigt att hålla koll på skillnaden eftersom mjäll kan behandlas med mjällschampo, medan det däremot inte är att rekommendera mot torr hårbotten.

Varför får man torr hårbotten?

Under livet ändras hudens känslighet och det kan hänga samman med både yttre och inre förändringar. Men om du har en torr hårbotten tyder det på att fettproduktionen på något sätt har rubbats. Bara att byta ut ett par produkter i badrumsskåpet kan göra stor skillnad för att få bukt med torr hud i hårbotten.

Här går vi igenom några av de absolut vanligaste anledningarna till att hårbotten blir torr och börjar klia.

Hår som dras ut i en hand

1. Stylingprodukter som torkar ut

Ibland kan det kännas som att det existerar en uppsjö av onödiga hårprodukter, men de finns för det mesta av en bra anledning. Olika hud- och hårtyper behöver tillföras olika ämnen.

Se upp med allt som innehåller uttorkande ingredienser när du försöker bli av med en torr hårbotten. Undvik helst schampo och balsam mot fett hår och fet hårbotten. Den sortens produkter riktar in sig på att minska talgproduktionen – tvärtemot vad du behöver för att bli av med dina besvär.

Kontrollera också att du inte är allergisk mot någon av ingredienserna i de produkter du använder.

2. Minskad talgproduktion

Minskad talgproduktion kan till exempel uppstå till följd av näringsbrist eller att du använder produkter mot fett hår. När du slutar med ett schampo mot fett hår kan talgproduktionen tillfälligt öka innan den stabiliserar sig. Under den tiden kan det kännas jobbigt för att håret blir extra fett, men försök hålla ut. I slutändan brukar det rätta till sig och bli mycket bättre.

Hårbotten är känsligare hos vissa människor. Om du brukar ha problem med fjälliga eller kliande eksem på till exempel händerna och armarna eller lätt får nariga läppar, kan det vara så att du tillhör dem med atopisk hudtyp som helt enkelt oftare får problem med att huden torkar ut.

LÄS MER – 12 tips för välmående hy

Hand i håret

3. Vitaminbrist

Innehåller din kost allt du behöver? Vissa vitaminer, som biotin, zink, A-vitamin och magnesium är extra betydelsefulla för en mjuk hud och ett välmående hår. Utöver en varierad kost kan naturliga kosttillskott vara en behandling att prova mot torr hårbotten.

4. Hormonella förändringar

Även hormonella förändringar påverkar huden, särskilt känslig och torr blir den ofta under klimakteriet.

5. Skiftningar i temperaturen

Kanske har du märkt att huden generellt mår sämre på vintern? Den torra, kyliga luften drar fukten ur huden och gör den känslig, så att sprickor eller sår lättare uppstår. Därför gäller det att ta extra väl hand om huden och hårbotten under vinterhalvåret.

6. Du dricker för lite vatten

Drick ett stort glas vatten innan varje måltid och din kropp och hårbotten kommer att tacka dig. Det är faktiskt sant, ett tillräckligt vattenintag har stor betydelse för hur din hud mår och hjälper den att hålla sig mjuk och smidig.

Vad hjälper mot torr hårbotten?

För att bli av med en kliande, torr hårbotten behöver du hjälpa hårbotten att stabilisera talgproduktionen genom att tillföra fukt.

Tvätta håret lagom ofta

Smutsigt hår kan definitivt framkalla klåda, men det kan även hända om du börjar tvätta håret för ofta. Oavsett vilket schampo och balsam du använder ger överdrivet många tvättar känslig och torr hud. Kroppen kanske du vill skölja av varje dag om du lätt blir svettig, men håret behöver egentligen inte tvättas oftare än 1-3 gånger i veckan.

Välj skonsamma hårprodukter

När du väl tvättar håret ska du välja ett schampo och balsam som är skonsamt mot känslig hud och som inte minskar talgproduktionen. Välj alltså inte produkter mot fett hår utan sådana som tillför fukt.

Ett bra schampo specifikt för känslig och torr hårbotten är ett vårdande, kiselbaserat schampo med biotin i.

Rätt hårprodukt kan göra underverk för dig som har torr hårbotten, tunt hår och tappar mycket hår. Något som Bodil Ewald, en 78-årig pensionär från Halmstad, kan intyga sedan hon började använda Silicea Vital Schampo.

LÄS MER: ”Inget annat schampo har hjälpt mig så här bra.”

Detsamma gäller om du använder andra produkter för att styla håret. Försök använda så få som möjligt och undvik allt som torkar ut.

Fylld avocado på tallrik

Tillför hårvitaminer

Okej, egentligen finns det kanske inte några särskilda hårvitaminer, men eftersom vissa vitaminer gör väldigt stor skillnad för huden, håret och hårbotten brukar de ibland kallas för just det.

Biotin – Gör underverk för torr hud, torr hårbotten och tunt hår. Du hittar mycket biotin i avokado, äggula, lever och havregryn.

Zink – Hjälper oljekörtlarna i hårbotten att fungera normalt. Är också en riktig booster för immunförsvaret. Inälvsmat, mejeriprodukter och nötter är rika på zink.

Kisel – Bidrar till att hårsäckarna får tillgång till de mineraler de behöver och bibehåller elasticiteten i huden. Finns till exempel i havregryn och bladgrönsaker.

Självklart kan du ta enskilda kosttillskott om du har svårt att få i dig vitaminerna genom maten du äter, men det bästa är ofta ett tillskott som är sammansatt specifikt för håret och huden.

Original Siliceas kapslar innehåller biotin, zink, selen, mangan och kisel som bidrar till att bibehålla en elastisk, mjuk hud och ett tjockt, välmående hår. Kom ihåg att kosttillskott aldrig ersätter en varierad kost och balanserad livsstil.

LÄS MER – Kosttillskott för tjockare hår – så funkar det

Torr hårbotten – FAQ

Vi besvarar några av de vanligaste frågorna om vilken behandling som är bäst för torr och kliande hårbotten.

Hur blir man av med torr hårbotten?

Man blir av med torr hårbotten genom att byta från ett uttorkande schampo och balsam till vårdande, återfuktande alternativ. Undvik schampon mot mjäll.

Dessutom är det bra att se till att man får i sig alla vitaminer som håller huden och hårbotten mjuk och motverkar sprickor.

Hur kan man återfukta hårbotten?

Man kan återfukta hårbotten genom olika former av behandling. Ett sätt är att använda sig av ett vårdande, återfuktande schampo när man tvättar håret.

Om man har besvär med klåda eller om det har uppstått sprickor i hårbotten kan man behöva smörja in.

Hur smörjer man hårbotten?

Man smörjer hårbotten genom att massera in en liten mängd olja mot huden vid rötterna, till exempel inför läggdags så att man kan skölja ut det på morgonen.

Olja brukar bara vara nödvändigt om hårbotten är mycket torr och det har uppstått sår eller sprickor, annars räcker det bra med ett återfuktande schampo och en kosthållning där du får i dig alla nödvändiga vitaminer som boostar huden.

LÄS MER: 12 tips för finare hud

Är olivolja bra för torr hårbotten?

Olivolja, liksom kokosolja är feta, naturliga oljor som kan hjälpa en torr hårbotten att återhämta sig från produkter som torkar ut och sårsprickor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen